T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Bu 'oğlak'lar sahte...

Nüfus kayıtlarına göre Doğu ve Güneydoğuluların büyük bir kısmı oğlak burcundan. Çünkü çoğunluğunun kafa kağıdında doğum tarihleri 01. 01 olarak kayıtlı...

Sayım ve saymakla her zaman başı derte olan, milletvekili sayısını artırmak için il nüfusunu katlama skandallarına imza atılan Türkiye'de, nüfusla ilgili öyle bir sorun daha var ki, "Ne yapılırsa yapılsın bir türlü çözülemeyecek" cinsten. Şöyleki: Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere Türkiye'de milyonlarca kişinin nüfus kimliğinin doğum tarihi hanesinde gerçekte öyle olmadığı halde, 01. 01 yazarken, bu kötü sürprizin farkında olanların ellerinden de yapacak hiçbirşey gelmiyor. Yetkililer 01. 01 uygulamasının 1983 yılına kadar 'mecburiyetten' sıklıkla uygulandığını kabul ederken, bu duruma kişiyi nüfusa kaydeden şahsın doğum gününü tam olarak bilmemesi karşısında, nüfus görevlisinin de, "01. 01 yaz gitsin" diyerek kolaya kaçmasının yol açtığı belirtiliyor.

Zoraki 'oğlak' oluyorlar

Ülkenin kırsal kesiminde özellikle de Güneydoğu'da bir döneme kadar çok başvurulduğu belirtilen bu yöntem, bazan 10 kişilik bir aile, hatta bir köye bile uygulanırken, '01. 01 yaz gitsin' uygulamasının artık tarihe karıştığı ifade ediliyor. 01. 01 mağdurlarının en çok sıkıntı çektikleri konuların başında ise, "doğum günü kutlamaktan mahrum kalmak ve ömürlerinin önemli bir kısmını, 'acaba burcum ne' diyerek kara kara düşünmek" geliyor.

Doğum günü kutlama adeti bulunanlar, doğum tarihlerinin yanlış olması nedeniyle bir türlü gönül rahatlığıyla kutlama yapamazken, duruma katlanıp "başa gelen çekilir" diyerek kutlama partisi düzenleyenler ise, gece herkes yeni yıl kutlamasına katıldığı için partiye gelecek kimseyi bulamıyor. Bir diğer sorun ise burç konusunda baş gösteriyor. 01. 01 tarihi "Oğlak" burcuna denk geldiğinden şu anda kağıt üzerinde Türkiye'de ezici çoğunluk bu burca ait bulunuyor. Belli bir yaştan sonra, burçlara merak salan kişi, şansı varsa bir aile büyüğünün yardımıyla tam olmasa bile tama yakın doğum tarihini öğrenebiliyor.

Nüfus ve İstatistikler Genel Müdürülüğü ise, bu olayda herhangi bir kasıt bulunmadığını belirtiyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Aile çocuğu kaydetmeye geliyor. O anda doğum tarihi soruluyor. 'Bilmiyoruz' cevabını alınca da, görevli memur, '01. 01 at gitsin' diyor. Yani kolaya kaçıyor" diye konuştu.

'01. 01 KRİZİ' SÜRÜYOR

Güneydoğu'da görev yapan bir nüfus müdürü, bitti denilen 01. 01 krizinin hala sürdüğünü söylüyor. Çocuğunun doğum tarihini bilmeyen ailelere günümüzde de rastladıklarını dile getiren nüfus müdürü, "Bu duruma daha çok köyden kente yapılan göçler yolaçıyor. Önceleri 10 kişilik bir ailenin tümü, hatta bazen bütün bir sülale, ya da bütün bir köy bile toplu halde kaydelip, hepsine de 01. 01 yazılırmış. Şimdiler de bile bir kaç çocuğu birden 01. 01 diye yazdığmız oluyor. Yapacak başka bir şey yok" diyor.




30 Aralık 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED