T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Krizden sit-com çıktı

Kriz mağduru televizyon kanalları 2001 yılında hem ucuz olan, hem de bol rating getiren sit-com (durum komedisi) dizilerle, yabancı formatlı yarışmalara yöneldi.

Tv'lerde bu yıl da çılgınca bir rating savaşı yaşandı. Şüphesiz bu savaşta en revaçta olan programlar yabancı formatlı sitcomlar (durum komedisi) ve yarışmalardı. Show Tv'de geçen yıldan beri yayınlanan Dadı'nın başarısı, kriz döneminde sitcom formülünü değere bindirdi. 'Düşük maliyetli- dar kadrolu' diziler, kriz mağduru TV'lere ilaç gibi geldi ve Çifte Bela (Kanal D), Dünya Varmış (Atv), Aşkım Aşkım (Kanal D), Tatlı Hayat (Show Tv) gibi yapımlarla sitcom furyası başladı. Çoğu yabancı patentli olan bu dizilerde yurtdışında başarısı tescillenmiş yabancı bir sitcom, isimler ve mekanlar Türkçeleştirilerek adapte edildi. Bu nedenle de, Türkiye gerçeğine uymadıkları noktasında eleştiri aldılar.

Dadı'nın rakipleri çoğaldı

Herşeye rağmen, bu yıl yayınlandıkları gün en çok izlenen programlar arasında Dadı, Tatlı Hayat ve Aşkım Aşkım başı çekti. Yeni yayın dönemine kadar rakipsiz giden Dadı, Tatlı Hayat ve Aşkım Aşkım'ın gelmesiyle bir anlamda iktidar koltuğunu rakipleriyle paylaşmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz yıllardan devam edip gelen bir kısmı sitcom bir kısmı da sitcoma yakın tarzda olan diziler de yine bu yıl ilgiyle izlenen yapımlar arasındaydı. Kanal D'de Ruhsar ve Evdeki Yabancı ile TRT-1'de yayınlanan Yedi Numara'yla Ayrılsak da Beraberiz dizileri gibi... Bu arada atv'de yayınlanan Böyle Mi Olacaktı?, Benimle Evlenir Misin, Aile Bağları adlı dizilerle, haber öncesi yayınlanan Maria Mercedes (atv) ve Vahşi Güzel (Kanal D) adlı pembe diziler de en çok izlenen yapımlar arasındaydı.

Seviyesizlikte yarıştık

Big Brother fırtınası değişik ülke TV'lerinde hızla sürerken, Show Tv, Biri Bizi Gözetliyor (BBG) adlı yarışmayı getirdi ekrana. Çok geçmeden BBG türevi yarışmalar çoğaldı ve yapımcı firmalar yeni projeler ürettiler. Böylece Big Brother'ın kriz versiyonu olan 102 Milyon adlı yarışmaya start verildi. 102 Milyon, asgari ücretin değişmesiyle birlikte bir sonraki ay 122 Milyon oldu. Aynı günlerde Dokun Bana, Uçur Beni gibi insan onurunu zedeleyen yarışmalarla tanıştı Türkiye. Kendi starlarını üreten bu yarışmalar, televolelere de malzeme çıkararak,Tv'lerde kendin pişir kendin ye dönemini başlattı. Bu yarışmalar sona erince, 'En Zayıf Halka' ve 'Kim Gitsin?' adlı "sado- mazo" yarışmalar geldi ekrana. Kenan Işık'ın sunduğu Kim 500 Milyar İster? adlı yarışma ise, en çok izlenen yarışma programı ünvanını kimseye kaptırmadan devam etti. Bu arada BBG'de bayrak değişimi olmuş, yeni gelen ekiple devam eden 2. BBG de geçtiğimiz günlerde sona ermişti. Ancak, BBG'den bir türlü vazgeçmeyen yapımcı ve yayıncı firma iki BBG'nin karışımı yeni bir BBG için kolları sıvadı ve bu yarışmanın 2002 yılında da devam edeceğinin sinyalini verdi.

Olayların adamı Muhtar

Reha Muhtar'ın Ateş Hattı'nda olaylar 2001'de de devam etti. Muhtar, cinlerin tartışıldığı programda stüdyodaki bir izleyici tarafından viski içmekle suçlanmış, bunun üzerine diğer Tv'lerde haber yapılarak eleştirilmişti. Eleştirilere çok iyi bir cevap vereceğini açıklayan Muhtar, bir sonraki hafta canlı yayında rüşvet pazarlığını yayınlamış ve yeni bir tartışmanın açılmasına vesile olmuştu. Bu olay meslek ilkeleri açısından tartışmalı bir durum doğurduğu için günlerce tartışıldı.

Şakacı ve Arap CNN'i

2001 yılı, en çok Şakacı'ya yaradı. İlk şaka programları arasında yer alan Şakacı, bu yıl yaptığı şakalarla kendinden çok bahsettirdi. Neredeyse bütün TV'lerin haber bültenlerine konu olan Şakacı, sosyolojik şakalarıyla köşe yazarlarının bile ilgisini çekmeyi başardı.

11 Eylül'den sonra yaşananlar ve Afganistan savaşı, El Cezire'nin yıldızını parlattı. Körfez Savaşı'nın tek tabancası CNN, Afganistan savaşında ünvanını Katar TV'si El- Cezire'ye kaptırdı. El- Cezire Taliban kontrolü altında bulunan bölgeden yayın yapan tek kanal oldu. Ve kanala "Arap CNN"i yakıştırması yapıldı.


SEYRİ ŞAHANE Seyri Şahane
Arjantinliler nereye gider?
Bir Havva Setenay İlhan notu daha: "Arjantin'deki gelişmelerden kaygılanan sivil toplum kuruluşları ve çeşitli siyasi partilerin liderleri, bu kaygıların gerçekleşme şansını tartışmak için geçen hafta biraraya gelmişti. Toplantı çıkışı basın mensuplarının kendilerine yönelttiği soruları yanıtlayan katılımcılar arasında en ilginç tespiti değerli Bakanımız Yaşar Okuyan yaptı. "Türkiye Arjantin gibi olur mu?" sorusuna, " Türkiye hiçbir zaman Arjantin gibi olamaz, çünkü Türk halkının gidebileceği başka bir ülke yok." diyen Okuyan'a sormak lazım: " Sayın Bakanımız Arjantinliler gidecek başka ülkeleri olduğu için mi sosyal taşkınlıklarını dizginleyemediler?"

 
Siyasetin bilançosu Başkent Kulisi'nde
Başkent Kulisi'nde Fehmi Koru, Cengiz Çandar, İlnur Çevik ve Ali Bayramoğlu Türkiye'yi yorumlamaya devam ediyor. Yılın bu son programında yazarlar, 2001 yılının bilançosunu çıkarıyorlar... "2001 yılında Türkiye'de ve dünyada neler oldu?", "Türkiye'de ve dünyada krizle geçen bir yıl içinde yaşananlar, yaşanamayanlar...", "Şubat krizi aslında neden çıktı?", "Krizde netleşmeyen konular neden hala sis perdesinin arkasında?" gibi soruların cevap bulacağı programda, geçtiğimiz yıl Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun icraatları, Kemal Derviş ve Sezer'in portresi de veriliyor. Programda hükümetin 2001 yılı karnesi de var. Kanal 7 / 11.45
Kaçırılmaması gereken bir klasik
Her filmiyle ses getirmesini bilen Bernardo Bertolucci'nin bu ünlü filmi, Paul Bowles'in kitabından uyarlanmış. Port ve karısı Kit 1947'de Kuzey Afrika'ya gelirler. Birbirlerini çok sevmelerine rağmen birlikte yaşamakta zorlanan çiftin umdukları gerçekleşmeyecektir. ÇÖLDE ÇAY Yön: Bernardo Bertolucci Oyn: John Malkovich, Debra Winger, Campbell Scott CNBC-e / 21.00
Yeni yılın "Sesleri ve Renkleri"
Fatih Türkmenoğlu ve Pınar Demirkapı'nın sunduğu Sesler ve Renkler, yeni yıl başlıklı dört ayrı dosya ile ekranda. İzmit'te prefabrike konutlarda yaşımını sürdüren depremzede Ötlü Ailesi'nin yeni yıl dilekleri, Fazıl Say'ın, Boğaziçi Üniversitesi'nde verdiği yeni yıl konseri ve Türkiye'nin yıldız haritası programın konuları arasında...
Cnn Türk / 21.10
30 Aralık 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED