T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Yeni düşman Suudiler

ABD yönetimine verdiği brifingde, Suudi Arabistan'ın ABD'nin düşmanı olduğu belirtilerek, bu ülkeye ültimatom verilmesi, sonuç alınamazsa petrol alanlarının hedef alınıp mal varlığının dondurulması istendi.

Washington Post gazetesi, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon için çalışan Rand Cooperation'ın, Suudi Arabistan'ın ABD'nin önde gelen düşmanı ve terörizm destekçisi olduğu yönünde yetkililere brifing verdiğini yazdı.

Habere göre brifingte, Suudi Arabistan'a acilen ultimatom verilmesi, gerekirse petrol alanlarının hedef alınması ve ABD'deki mali varlıklarına el konması gündeme geldi. Washington yönetimine yakınlığı ile bilinen Washington Post gazetesi, Rand Cooperation'ın uzmanlarından Laurent Murawiec tarafından Pentagon'da geçen ay verilen brifingde, "Suudiler, plancısından finansçısına, subayından erine, ideoloğundan çığırtkanına kadar terör zincirinin her seviyesinde etkin" ifadesinin kullanıldığını kaydetti. Brifingde S. Arabistan Ortadoğu'daki "en tehlikeli muhalif", esas "şer odağı" olarak nitelendi.

"Petrol alanlarını hedef alalım"

Gazete, 10 Temmuz'da bir grup aydın ve Pentagon savunma politikalarının belirlenmesinde etkili olan eski üst düzey yetkililerin de bulunduğu Savunma Politika Kurulu'nda verilen brifingde, Murawiec'in, "Suudi Arabistan düşmanlarımızı destekliyor ve müttefiklerimize saldırıyor" dediğini yazdı. Murawiec, ABD'nin, Riyad yönetiminden, dünyadaki İslamcı hareketleri ve kişileri mali açıdan desteklemeye, Amerikan ve İsrail karşıtı açıklamalara son vermesini istemesini önerdi. Gazetenin haberine göre, brifing sırasında, Suudi Arabistan'ın Amerikan isteklerini kabul etmemesi durumunda, bu ülkenin denizaşırı varlıklarının ve petrol alanlarının hedef alınması da önerildi.

Riyad: Ciddiye almıyoruz

Bush yönetiminde önemli geçerlilik sağlamasına rağmen Murawiec'in yorumlarının Pentagon panelinin ve ABD politikasının bakış açısını yansıtmadığı iddia edildi. Pentagon sözcülerden Victoria Clark, ne brifingin, ne de düşünce kuruluşunun Amerikan yönetiminin görüşlerini temsil ettiğini söyledi.

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Prens Bender Bin Sultan ise, brifingi ciddiye almadığını söyledi. Pentagon Savunma Politika Kurulu, eski başkan yardımcılarından Dan Quayle, dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, savunma bakanlarından James Schlesinger ve Harold Brown, eski Temsilciler Meclisi başkanlarından Newt Gingrich ve Thomas Foley gibi isimlerin bulunduğu çok sayıda eski üst düzey yetkiliden oluşuyor.

 
İsrail yine füze saldırısı yaptı
İsrail helikopterleri Gazze'deki Filistinlilere ait binalara füze saldırısı düzenledi. Saldırıda 5 Filistinli yaralandı. Cenin'de 2 Filistinli İsrail helikopterinin açtığı ateş sonucu öldürüldü.
AMERİKAN KONGRESİ IRAK DAVETİNİ REDDETTİ
SADDAM'DAN KÜRTLERE ÖZERKLİK GARANTİSİ
Irak liderinin, Kuzey Iraklı Kürt grupları, ABD'nin saldırması durumunda tarafsız davranmaları için ikna etmeye çalıştığı öne sürüldü. USA Today gazetesinin haberine göre, Saddam Hüseyin, son haftalarda Kürt grupları ikna etmek için arabulucuları devreye soktu. Irak liderinin, Kuzey Irak'taki gruplara özerklik garantisi vaad ettiği öne sürülüyor. Gazete, Saddam'ın Irak nüfusunun yüzde 15-20'sini oluşturan Kürtlere özerklik teminatı verdiğini bildirdi. Habere göre, Saddam, Kürtlere çocuklarına kendi dillerini öğretebilecekleri, vergi toplayabilecekleri ve petrol gelirlerinden pay alabilecekleri yolunda güvenceler verdi. USA Today'in haberine göre, Irak liderinin arabulucuları araya sokmasının ardından, bölgede bulunan CIA yetkilileri, Kürt liderlerden ABD operasyonu için destek sözü almakta zorlanıyor. ABD'de yayımlanan gazete, Saddam'ın girişiminin, Irak'a müdahale planını zora sokabileceğini kaydetti.
7 Ağustos 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED