Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
SSK primi ve elektrik maliyetini acilen indirin

MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, iş dünyasının, kriz ortamında olduğu için SSK primleri ve elektrik gibi girdi maliyetlerinin indirilerek üretimin canlandırılmasını istediğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, iş dünyasının, kriz ortamında olduğu için SSK primleri ve elektrik gibi girdi maliyetlerinin indirelerek üretimin canlandırılmasını istediğini söyledi.

MÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı ile hükümete önerilerini ve MÜSİAD'ın ekonomide acil eylem planını açıklayan Bayramoğlu, toplamda 350 maddeden oluşan bu rapor ile hükümetin acil eylem planında eksik kalan noktalara dikkat çekmek istediklerini vurguladı.

Medyanın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda hükümetin önceliğinin, milli iradenin 3 Kasım seçimlerinde ortaya koyduğu 3-Y ile (yoksulluk-yolsuzluk-yasaklar) mücadele olması gerektiğini kaydeden Bayramoğlu, hükümetin açıklamalarının ve uygulamaların sıkı takipçisi olacaklarını kaydetti. Ülkenin çok kritik bir dönemden geçtiğini ileri süren Bayramoğlu, Türkiye'nin kutuplaşmalara tahammülü olmadığını vurgulayarak, özellikle medya kesiminden TÜSİAD ile MÜSİAD'ı karşılaştırmamalarını istedi.

Yatırım ve üretim seferberliği

Hükümetin acil eylem planında eksik kalan noktalara değinen Bayramoğlu, ekonomi ile siyasetin birbirinden soyutlanamayacağını belirtti. Batık bankalar konusunun da planda eksik olduğunu ifade eden Bayramoğlu, "Yapanınn yanına kâr kalan sistem sona erdirilmeli" dedi.

Yatırım ve üretimin canlanması için gereken acil uygulamalara değinen Bayramoğlu, enerji üzerindeki vergiler ve diğer maliyet artırıcı kalemlerin azaltılarak, üretim üzerinde büyük bir maliyet oluşturan enerji yüklerinin acilen azaltılması gerektiğini söyledi. Bayramoğlu, "İstihdamı oluşturan her türlü firmaya çalıştırdıkları personel sayısının fazlalığına göre enerji, her türlü vergi, SSK gibi ödemelerinde özel muafiyetler verilerek, istihdam ve kayıtlı ekonomi teşvik edilmeli. Her türlü yeni yatırımda vergi muafiyeti bölge ayrımı gözetilmeksizin asgari 10 yıla çıkarılmalıdır" diye konuştu.

'TL'den 6 sıfır atılmalıdır'

Ali Bayramoğlu, antienflasyonist sürecin psikolojik olarak desteklenmesi, muhasebe kayıtlarında kolaylık sağlanması ve TL'nin dünyadaki en değersiz para olması durumunun sona erdirilmesi için TL'den 6 sıfır atılmasını önerdi. Sıkı para politikası ile başarıya ulaşmış bir ülke olmadığını belirten Bayramoğlu, itfadan daha az yeni borçlanma şeklindeki kamu finansman politikasının ısrarla sürdürülmesini, orta vadede enflasyon-devalüasyon makasının yeniden açılmasını ve kısa vadede de spekülatif hareketleri önleyecek bir kontrollü esnek kur politikası uygulanmasını istedi. Ali Bayramoğlu, "Türk vatandaşlarının yurtdışındaki nakit varlıklarının ve tasarruflarının ülkeye yeniden kazandırılması gayesiyle Hazine garantisi verilerek proje bazında menkul kıymet ihracı için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Uygun projelerle her yıl 5-10 milyar Euro Türkiye'ye para girer" dedi.

Terör uyarısı

Ali Bayramoğlu ayrıca hükümet yetkilileri, istihbarat ve emniyet birimlerini de uyararak, Türkiye'nin 1980'lerde ekonomik açıdan gelişmeye başladığı dönemlerde PKK ve ASALA gibi terör örgütleriyle karşı karşıya kaldığını anlattı. Bayramoğlu, "Türkiye ekonomik büyümesine paralel olarak hiç arzu etmediğimiz terör olaylarıyla karşı karşıya gelebilir. İstihbarat ve emniyet birimlerimiz gözlerini dört değil, kırk açmalılar" dedi.

EKONOMİNİN ÖNCELİKLERİ

IMF'nin ve bürokrasinin etkisi sınırlandırılmalı

Reel sektör ve sosyal politikaları gözeten iyileştirmeler IMF ile müzakere edilerek kabul ettirilmeli

Mali Milat uygulamasından vazgeçilmeli

Şirket bilançolarında iktisadi kıymetler yeniden değerlemeye tâbi tutulmalı

İş Güvencesi'nin olumsuz etkileri giderilmeli

Enerji yükleri acilen azaltılmalı.

Sosyal güvenlik primleri acilen düşürülmeli

TL'den altı sıfır atılmalıdır.

İtfadan daha az yeni borçlanma şeklindeki kamu finansman politikası ısrarla sürdürülmeli

Banka kredilerindeki fahiş temerrüt faizi uygulaması kaldırılmalı

Günlük ve haftalık repoya son verilmeli, asgari süre 1 aya çıkarılmalı

% 3'lük Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi uygulaması derhal kaldırılmalı

KDV oranı yüzde 10 seviyesine çekilmeli

Kamu kağıtlarına ödenen faizler için stopaj uygulaması tekrar başlatılmalı

Çok sayıdaki fon kesintisi ve katkı payı uygulamalarına son verilmeli

Yurtdışındaki tasarruflar ülkeye kazandırılmalı

Kamudaki yatırımların stoğu acilen çıkarılmalı

Bavul ticaretine yönelik yeni uygulamalar ve teşvikler acilen uygulamaya konmalı

İhracattaki KDV iadeleri, her türlü vergi ve SSK ödemelerine mahsup edilmeli

Eximbank kaynakları güçlendirilmeli ve KOBİ'lerin de yararlanması sağlanmalı

 
Ateşten gömlek giydik
Dün bakanlıkta ilk brifingini alan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "2002 yılı bütçesinin kalemleri iç açıcı değil. Çökmüş bir ekonomiyi devraldık" dedi.
En pahalı tüpgaz Türkiye'de
Avustralya'da litresi 0,18, ABD'de 0,26 dolar olan LPG Türkiye'de 0,62 dolar. LPG'yi en fazla kullanan ülkeler gelişmiş ülkeler, fiyatı en yüksek olan ülke ise Türkiye.
Duble yolun maliyeti 6 milyar dolar
AK Parti programında yer alan ve 5-6 milyar dolara malolması beklenen 15 bin kilometrelik duble yol yapımı inşaat sektörünü umutlandırıyor.
İç pazarda üretim CANLANIYOR
İç pazardaki talep azlığı yüzde 55,8'den yüzde 46,8`e indi.
"Türkiye'nin yatırım riski azaldı"
IMF hükümetten davet bekliyor
Uluslararası Para Fonu, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin, 'tek başına iktidar' olmanın avantajlarını kullanarak gerekli önlemleri zamanında almasını bekledikleri mesajı verdi. Uluslararası Para Fonu Türkiye Temsilcisi Odd per Brekk, "Biz hazırlıklarımızı tamamladık. Hükümetten davet bekliyoruz" dedi. Brekk, hükümetin yürütmeyi planladığı uygulamalar için ilk olarak üst düzey IMF yetkililerinin Türkiye'ye geleceğini, daha sonra da Türkiye Masası heyetinin görüşmeleri sürdüreceğini belirtti. Brekk, "kararlılık bizi daha da cesaretlendiriyor" diye konuştu.
Burjuva köpekleri Rusya'ya geri döndü
Rusya, kapitalizme geri dönüşle birlikte 75 yıllık sosyalizm denemesi sırasında günlük yaşamdan kaybolan bir çok şeyle yeniden tanışıyor. Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından özel mülkiyet, serbest basın, süper lüks Mercedes, tapu, "fast food", naylon çorap ve mafya gibi kapitalizmin olmazsa olmazlarıyla hızla tanışan Rusya, şimdi de "burjuva köpeklerinin" geri dönüşüne tanık oluyor. Sosyalizm zamanında "aylak tüketiciler" olarak yetiştirilmesi yasaklanan küçük süs köpekleri ticaretinin giderek gelişen bir sektör haline geldiği belirtiliyor. Bu yeni iş koluna ilk girenlerden Nina Nesibova, Batı'dan getirilen süs köpeklerinin melezlemesiyle "Petersburg Orkidesi" adını verdiği yeni bir cins üretmeyi bile başarmış.
Dargelirliye market
Doğu Anadolu Bölgesi'nde dar gelirli ailelere yönelik marketler zinciri oluşturuluyor. Bu marketlerdeki ürünler toptan satış fiyatıyla tüketiciye sunulacak. TEMA A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Nöman Yazıcı, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok il ve ilçede 35, Nahcivan'da da bir şube olmak üzere toplam 36 adet TEMA marketiyle halka hizmet verdiklerini kaydetti.
Sıcaklar çiçekçiyi sevindirdi
Hava sıcaklığının, mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Ispartalı çiçekçilerin yüzünü güldürdü. Türkiye'nin en önemli karanfil üretim merkezi olan Isparta'da bu sezon "Altın yıl" yaşanıyor. Geçmiş yıllarda karanfilde hasat mevsiminin Kasım'da sona erdiğini belirten üreticiler, bu yıl Aralık ayı sonuna kadar sürebileceğini belirttiler.
Otomotivde iyimserlik sinyali
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, piyasalardaki iyimser havanın satışa yönelik bir hareketlenme getirdiğini söylemek için henüz çok erken olduğunu, ancak sinyallerin olumlu olduğunu söyledi. Aybar, 2002 yılının otomotiv sektörü için talihsiz bir yıl olarak tarihe geçtiğini, bu yılın 85-86 bin adetlik bir otomobil satış rakamıyla kapanacağını söyledi.
21 Kasım 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED