T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Kürtçe yayını TRT yapacak

RTÜK Başkanı, Kürtçe başta olmak üzere geleneksel dil ve lehçelerde yayın yetkisinin TRT'ye verildiğini bildirdi. Radyoda haftada 4, ekranda 2 saat yayın gerçekleştirilecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Fatih Karaca, Türk vatandaşlarının günlük hayatlarında geleneksel olarak kullandıkları Kürtçe başta olmak üzere farklı dil ve lehçelerdeki yayın yetkisinin TRT'ye verildiğini bildirdi. Bu dil ve lehçelerin öğretilmesine yönelik yayın yapılamayacağını kaydeden Karaca, "Bu dil ve lehçelerde yapılacak radyo yayınları günde 45 dakikayı, haftada dört saati, TV yayınları ise günde 30 dakikayı, haftada iki saati aşamayacak" dedi. Fatih Karaca, RTÜK'te düzenlediği basın toplantısında, Üst Kurul'un dünkü toplantısında AB'ye uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan "Radyo ve Televizyon Yayınlarının Dili Hakkında Yönetmelik"le ilgili bilgi verdi.

Yönetmelik için AB üyesi ülkelerdeki mevzuatı incelediklerini ve kamu kuruluşlarının görüşlerini aldıklarını anlatan Karaca, bu çerçevede, geleneksel dil ve lehçelerde yayın yapabilme yetkisinin TRT'ye verildiğini söyledi. Karaca, bu dil ve lehçelerde yetişkinler için haber, müzik ve kültürel alanda bir veya bir kaç dil ve lehçelerde yayın yapılabileceğini belirterek, "Bu dil ve lehçelerin öğretilmesine yönelik yayın yapılmayacaktır" dedi. Karaca, şunları kaydetti: "Bu dil ve lehçelerde yapılacak radyo yayınları günde 45 dakikayı, haftada toplam dört saati, televizyon yayınları ise günde 30 dakikayı, haftada toplam iki saati aşamayacaktır. Programlar televizyonlarda içerik ve süre açısından birebir olmak kaydıyla Türkçe altyazıyla, radyo yayınlarında ise programın yayınlanmasını müteakip Türkçe tercümesi verilmek suretiyle yayınlanacaktır.

"Denetimi RTÜK yapacak"

Bu yönetmelik çerçevesinde TRT ile RTÜK arasında bir protokol yapılacak, bu protokol çerçevesinde yayın alanı, izleyici ve dinleyici profili de tespit edilecektir. Bu yayınlar, özellikle ülkenin bölünmez bütünlüğüne, cumhuriyetimizin temel niteliklerine ve Atatürk ilke ve inkılaplarına da aykırı olamayacaktır. Bu konuda bütün yetki RTÜK'te olup bu yayınlarla ilgili tüm değerlendirmeler ve denetim de yine RTÜK tarafından yapılacaktır."

Karaca, bu yetkinin, "deneyimli" ve "teknik altyapısı en sağlam" kuruluş olması nedeniyle TRT'ye verildiğini belirterek, bu yönetmelikle AB'ye giden yolda son kilometre taşının da tamamlanmış olmasını umduğunu söyledi.

RTÜK Başkanı Karaca, "Bu konuda bütün devlet kuruluşlarımızın mutabakatı olduğunu ifade edebilirim" diye konuştu. Yönetmelik yayımlanır yayınlanmaz TRT'nin hemen bütün hazırlıklarını tamamlayarak bu yayınlara başlayacağını belirten Karaca, kendilerinin de bu çalışmaların takipçisi olacağını bildirdi.



21 Kasım 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED