T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Hanımlar krizi yeniyor

Ülkede yaşanan ekonomik kriz yüzünden artık aile reisinin evine götürdüğü ekmek çocukların karnını doyurmaya yetmiyor. Çoğu işyerinde kriz yüzünden maaşlara zam bile yapılmazken pek çok işyeri de aynı gerekçeyle kapandı. Özellikle varoş bölgelerinde yaşayan pek çok aile işsizlik, düşük maaş ve hayat pahalılığı yüzünden zor günler geçiriyor. Biraz olsun rahat nefes almak, hayatın yükünü hafifletmek için harekete geçen pek çok belediye ise evin geçim yükünü paylaşmak isteyen ev hanımlarına gelir kapısı açtı.

Belediyelerin bünyelerinde açılan el sanatları kurslarında ev hanımlarına elişleri öğretilirken, yine belediye bünyesinde kurulan kermeslerde kadınlar evde veya bu kurslarda yaptıkları el işlerini satarak evin geçimine katkıda bulunuyorlar.

"İş bulamayınca el işi yapmaya başladım"

Evin geçim yükünü eşleriyle ya da babalarıyla birlikte yüklenen ev hanımlarıyla konuştuk. Kermese katılarak yaptıkları el işi göz nurlarını satan kimi üniversite mezunu kimi emekli olan hanımlar ise bize bu işe nasıl başladıklarını ve ne kazandıklarını anlattılar.

Üniversite mezunu olan Leyla Sucu, A.Ü Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu'nu bitirdikten sonra iş bulamadığını ve belediyenin düzenlediği bu kurslara katıldığını söyledi. Makreme dersleri aldığını söyleyen Sucu, başka alanlarda da el sanatı öğrenmek için kurslara devam ettiğini belirterek, "Makreme kursunda yaptığım el işlerini aynı belediyenin açtığı kermeslerde satarak geçemimi sağlıyorum. Böylece aileme yük olmuyorum, kendi giderlerimi karşılıyorum" dedi.

Kermeste rölyef tablo satan iki çocuk annesi Nurcan Öge ve evhanımı Ayşegül Sütütemiz ise, aile bütçesine destek olmak için kursa geldikleri ve kurs boyunca yaptıkları tabloları şimdi de satarak evin geçimine destek olduklarını ifade ettiler.

'Hanımlar kurslarımızı seviyor'

Kursta hanımlara rölyef dersi veren Gülşen Şengül adlı öğretmen de, kurslarına gelen hanımların bir şeyler üretmeye hevesli davrandıklarını ve kurslarda çok da başarılı oldaklarını söyledi. Özellikle ev hanımlardan kurslarına büyük ilgi olduğunu söyleyen Şengül, emekli olduktan sonra evde oturmak istemeyen çok sayıda öğrencisi olduğunu da ifade etti. Şengül, ekonomik kriz yüzünden büyük sıkıntı yaşayan hanımların kursa geldikten sonra değiştiğini belirterek, "Kursumuza başlamadan önce sigara tiryakisi olan pek çok hanım kursumuza katıldıktan sonra sigarayı bıraktı. Çünkü kurslarımıza gelen hanımlar aile bütçesine katkıda bulunmanın rahatlığını yaşıyorlar. Bunun yanında yeni şeyler öğrendikleri için psikolojik olarak kendilerini iyi hissediyorlar" dedi.

BÜTÜN HANIMLARI KERMESE DAVET EDİYORUZ

Gaziosmanpaşa Belediyesi, belediyenin bahçesinde Gaziosmanpaşalı hanımlar için kermes açtı. Kermesin açılışında konuşan GOP Başkanı Recep Koral (sağda) Gaziosmanpaşalı evhanımlarının yaptığı el işlerini bu kermeste satıp evlerinin geçimlerine katkıda bulunabileceklerini hatırlatarak tüm hanımları bu kurslara ve kermeslere davet etti.



1 Mayıs 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED