T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Bir insanlık trajedisi

Gazetemiz Yeni Şafak, tüm dünyanın gözü önünde insanlık dramının yaşandığı Filistin'de, Cenin'deki bir doktor ve sivillerle telefon bağlantısı kurdu. Dün öğle saatlerinde telefonla bağlantı kurduğumuz Cenin'deki Filistinliler'in acı dolu feryatlarını aktarıyoruz; Filistin'de cadde ve sokaklar, ceset ve yaralılar ile dolu. İsrail, askerleri ambulansların yaralıları almasına izin vermiyor. Hastanelerde elektrik, su ve ekmek yok. Onlarca kişi ameliyat kuyruğunda bekliyor. Evler yıkılıyor.

İkinci haftasına giren İsrail saldırılarının, Filistin'de yaşattığı insanlık dramı dayanılmaz boyutlara vardı. Telefonla dün görüştüğümüz Cenin Hastanesi Başhekimi Dr. Ali Cebarin, gazetemize yaptığı açıklamada, Cenin'deki son durumun çok kötü olduğunu ve sokakların cesetlerle dolduğunu anlattı. Hastanelerde elektrik, su ve ilacın bulunmadığını belirten Dr. Cebarin, onlarca kişinin ameliyat için kuyrukta beklediğini, bazı hastanelerde ilaçlara İsrail askerleri tarafından el konulduğunu ifade etti. Kızılhaç ile beraber çalıştıklarını belirten Dr. Cebarin, ambulansların sokak ve caddelerde bulunan cesetleri ve yaralıları almaya gidemediğini, ambulansların hareket etmeleri halinde İsrail tanklarından ateş açıldığını kaydetti. Sokakların İsrail tankları ve askerleri ile dolu olduğunu bildiren Dr. Cebarin, dün onlarca evin İsrail buldozerleri tarafından yıkıldığını da açıkladı. Hastane odalarının ve morglarının dolu olduğunu anlatan Dr. Cebarin, hastalara verecek ne ilaç, ne su, ne de ekmeklerinin bulunmadığını kaydetti. Dr. Cebarin, uluslararası komitelerin kendilerine getirdikleri su ve ekmeğin de bölüştürülerek durumu acil olan hastalara dağıtıldığını belirtti.

"Katliam'a dünya neden sessiz"

Cenin Kampı'nda bulunan mültecilerden Cemal Ebu el-Hayce de gazetemize bir açıklama yaptı. Cemal Ebu el-Hayce, "Elektriğimiz ve suyumuz yok, günlerdir açız, su depolarımız İsrail saldırılarında yok edildi. Kadınlarımız feryat ediyor, çocuklarımız ağlıyor. Her dakika savaş uçakları, tank ve buldozer seslerini işitiyoruz. Bizler katliam'a uğruyoruz, dünya bunu neden seyrediyor" dedi. Cenin'de bulunan mültecilerden Ahmed el-Esmer ise gazetemize telefonla ile yaptığı açıklamada; "Sokaklarda onlarca ölü ve yaralı var. Dışarı çıkamıyoruz. Ambulanslar ölü ve yaralıları sokaklardan alamıyor. Kızılhaç ambulansları, bir kez yaralıları almak için denedi ancak İsrail askerlerinin ateş açması üzerine onlar da geri çekildi" diye konuştu.

Şaron'u, Bush destekliyor

Ariel Şaron'u, ABD Başkanı Bush'un kışkırttığını ve desteklediğini belirten el-Esmer, Bush'un, Ariel Şaron'a Filistin bölgelerinden çekilmesini istemesinin hiçbir fayda vermeyeceğini belirtti. Bush'un yaklaşık bir haftadır Şaron'u desteklediğine dikkat çeken el-Esmer, kendisine yönelen tepkilerden dolayı Şaron'a göstermelik "Çekil" dediğini ifade etti. Cenin'de evlerinde üç gündür mahsur olduğunu belirten el-Esmer, "Arka sokağımızda bir ailenin 5 ferdi de öldürüldü. Evde bir anne ve 4 çocuk bulunuyordu. Komşusu telefonla bana haber verdi. Evler didik didik ediliyor. Hepimiz, korku ve panik içindeyiz" dedi.

Her evden çocuk çığlıkları yükseliyor

Arap ve İslam ülkelerinden çok Avrupalılar'ın desteğini gördüklerini belirten el-Esmer, Arap liderlere "neredesiniz" diye seslendi. Öte yandan El-Esmer, barışsever Avrupalılar'ın her türlü zor şartlara rağmen, Filistin'e gelip kendilerine yardım ettiklerini söyledi. Evinde bulunan erzağın bitmek üzere olduğunu belirten el-Esmer, Cenin caddelerinden silah sesleri ile birlikte her evden çocuk çığlıklarının yükseldiğini de sözlerine ekledi.

ERAKAT: ACİL DURUM" İLAN EDİLSİN

Filistinliler, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden Batı Şeria kentlerinde "acil durum" ilan etmesini istedi. Filistinli yetkili Saib Erakat, Kızılhaç Komitesi'nden Cenin, Nablus, Beytüllahim ve Ramallah'ta derhal "acil durum" ilan edilmesini istediğini, "çünkü 3 gündür yaralıları almak için buralara cankurtaran bile gönderemediklerini" söyledi. Erakat, son 3 günde Kızılhaç'ın 5, Kızılay'ın 6 aracının İsrail askerlerince imha edildiğini söyledi ve İsrail'i "devlet terörü" yapmakla suçladı. Bu arada, Filistinliler, acil tıbbi yardım çağrısında bulundu. Filistin haber ajansı Wafa, işgal altındaki topraklarda bulunan hastanelerde, şırınga ve gazlı bez gibi temel tıbbi malzemenin kalmadığını bildirdi.


 
MOFAZ: 200 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ
İsrail Genelkurmay Başkanı General Şaul Mofaz, Batı Şeria'da 29 Mart'ta başlatılan saldırılarda düne kadar 200 Filistinli'nin öldürüldüğünü belirtti.
O da artık bir Filistinli
Filistinli küçük çocukların avuçlarında gizledikleri en değerli taşın topraklarını işgal eden İsrail askerlerine attıkları taşlar olduğunu gören Amerikalı gazeteci Keti'nin öyküsü bu.. İsrail tankının altında ezilen en yakın arkadaşı Filistinli bir çocuğun ruhuyla avucundaki taşları İsrail askerlerine attığı günün içli öyküsü...
Dünya, İsrail katliamını kınıyor
ABD'nin New York ve diğer çeşitli kentleriyle, İsviçre'nin Bern kentinde onbinlerce kişi Filistinliler'e destek gösterileri düzenlendi.
AB, İSRAİL'E KARŞI SERTLEŞİYOR
Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Josep Pique, İsrail'in Filistin topraklarında ateşkes çağrılarını reddetmeyi sürdürmesi halinde, AB'nin İsrail'e karşı olası yaptırımları ele alacağını açıkladı. Pique, Lüksemburg'daki son toplantıda yaptırım olasılığını tartıştıklarını, ortak bir tavır için konunun AB üyesi 15 ülke arasında ele alınması gerektiğini söyledi. İsrail, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Ortadoğu'ya giden İspanya Dışişleri Bakanı Pique'yi, Filistin lideri Yaser Arafat ile görüştürmemişti.
SUDAN, İNTİFADA İÇİN ASKERİ KAMPLAR AÇTI
Sudan, İsrail işgaline karşı Filistin intifadasına katılacak gönüllüleri eğitmek için askeri kamplar açtığını bildirdi. Halk Savunma Gücü'nden (HSG) Binbaşı Ahmet Abbas, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, halka, İsrail'e karşı verilen cihada katılmaları çağrısında bulunarak, "Eğitim kamplarımız, bugünden itibaren gönüllüleri almaya hazırdır" dedi. Abbas, kampların Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir'in Filistinliler'le dayanışma emri doğrultusunda hazırlandığını belirtti. Bu arada, Sudan'da İsrail işgal devletinin vahşi katliamlarına karşı bugün kapsamlı ve geniş katılımlı bir protesto gösterisi düzenlenmesi planlanıyor.
8 Nisan 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED