T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Müteahhitin gözü emeklide

Müteahhitler, "Kamudan emekli edilecekler konuta yönelebilir" umuduyla zorunlu uygulamasını bekliyor.

Halkın alım gücünün azalması bütün sektörleri olduğu gibi konut sektörünü de vurdu. Müteahhitler inşaat sektöründeki durgunluğun kamudan re'sen emekli edilecek çalışanlarla aşılacağını ümit ediyor. Antalya'daki inşaat müteahhitlerine çağrıda bulunan Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Faruk Sayın, "Elinde iş olan müteahhitlerin inşaatlarını bir an önce tamamlamalarını istiyoruz. Aksi halde talepleri karşılamakta zorluk çekeceğiz. Şimdi, hükümetin zorunlu emeklilik uygulamasını bekliyoruz. Bu uygulama ile onbinlerce kişi kamudan emekli edilecek. Evi olmayan emekliler, kıdem tazminatlarını konuta yatırabilir" dedi.

Satışlar yarıya düştü

Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Reha Medin de, emlak vergilerinde artışı öngören değişiklikle ev, dükkan veya arsanın kağıt üzerindeki fiyatının gerçek değerinden çok daha fazla gösterileceğine dikkati çekerek, "Dolayısıyla piyasa değeri, beyanname değerinin altında kalan mülk sahipleri çok zor duruma düşecek. Vergideki artış, varolan problemleri katlayacak" dedi.

Ev ve arsa satışlarının kriz nedeniyle günümüzde yarı yarıya düştüğüne işaret eden Medin, emlak alım satımındaki durgunluk nedeniyle inşaat sektörünün de durma noktasına geldiğini belirtti. Medin, "Emlak vergi oranlarının artırılması, inşaat sektörünü bitirici kararlardan biridir. Önceki yıllara göre yüzde 80 daralan emlak sektöründeki durgunluk bu yıl da sürecektir" görüşünü savundu.

Emlakçılar kapanıyor

İzmir Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mevlüt Kayaoğlu da dernek üyesi emlakçılardan yüzde 10'unun, zarar ettiği için bürosunu kapattığını bildirdi. Diğer birçok ilde olduğu gibi İzmir'de de emlak satışlarının durma noktasına geldiğini dile getiren Kayaoğlu, bu süreçte önemli sayıda emlak bürosunun kapandığını, diğerlerinin de ayakta kalma mücadelesi verdiğini anlattı.

Konut satış fiyatlarının geçen yılın fiyatlarına yakın olduğunu ifade eden Kayaoğlu, şöyle dedi: "Fiyatlarda önemli bir artış olmamasına karşın, konuta talep olmadığını görüyoruz. Aylar boyunca satılmayı bekleyen evler var. Bu durum, evini satmak isteyenleri olduğu kadar emlakçıları da zora sokmaktadır. Mevcut koşullar dikkate alındığında, bir canlanma olmayacağı kanısındayız. Bu yıl içinde de çok sayıda emlak bürosunun kapanacağı görülüyor."

İSTANBUL EMLAK ÇÖPLÜĞÜ OLDU

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, son 2 yıldır gayrimenkulun yatırım aracı olmaktan çıktığını ve ikinci ev zihniyetinin kaybolmaya başladığını söyledi. Ateş, 2001 sonunda gayrimenkul değerlerinin 2000'e göre ancak yüzde 3-4 oranında arttığını belirterek, durgun olan piyasanın, 4736 Sayılı "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un büyükşehirlerdeki emlak vergilerini artırmasıyla daha da durgunlaşacağını ifade etti.

İkinci ev zihniyeti yokoldu

Gayrimenkulün deprem ve ardından gelen ekonomik krizin etkisiyle son 2 yıldır yatırım aracı olmaktan çıktığına işaret eden Sabri Ateş, "Herkes önceden (başımı sokacak bir dairem olsun, bir de kira geliri getirecek ev alayım) diye düşünürdü. Bu zihniyeti kayboluyor. dedi.

İstanbul'da apartmanlarda en az 2-3 dairenin boş olduğunu belirten Ateş, "Artık satılıklar satılamıyor, kiralıklar kiraya verilemiyor. Hayat pahalılığı nedeniyle evlendikleri halde aileleriyle oturan genç çiftler ile yanlarına kiracı alan tek yaşayanların sayısı her geçen gün artıyor. Kentte mevcut konutların yaklaşık yüzde 20'si boş. İstanbul artık emlak cenneti olmayacak, emlak çöplüğü haline gelecek" dedi.


 
ÖFK'lar da taksit yapacak
Borçlar veresiye defteri yerine alışveriş kartlarına yazdırılıyor. Özel Finans Kurumları da card sistemine geçiş için çalışmalara başladılar.
İşadamları stres atıyor
Rahmi Koç iş stresini müze ile, Sakıp Sabancı bilgisayarla atarken, Hisarcıklıoğlu dinlenmeye vakit bulamıyor
Euro'nun milâdı da 28 Şubat
Alman Markı başta olmak üzere Yunan Drahmisi ile birlikte 9 Avrupa para birimi 28 Şubat'ta tedavülden kalkıyor.
İş kazaları doğal afet gibi
TÜRK PETROLÜNE TASARI DARBESİ
Diyarbakır ve Ergani'de bulunan Türk petrolüne, IMF yasaları ile büyük darbe geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Petrol Kanunu'nda değişilik öngören yasa tasarısı ile, Türk petrol üretimine yapılan sübvansiyonlar kaldırılıyor. TPOA, bir yandan yeni petrol kuyuları bulurken, diğer yandan hükümet Türk petrol üretimine büyük darbe vurmaya hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından IMF ve Dünya Bankası'nın talepleri doğrultusunda hazırlanan Petrol Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısı, ile Türk petrol üretimine sağlanan sübvansiyonlar kaldırılıyor. Mevcut düzenlemelerle, Tüpraş düşük graviteli ve asfaltik yapıdaki yerli petrolü dünya fiyatlarıyla alıyor. Böylece, yerli petrol üretimine bir ölçüde destek sağlanıyor. Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan petrol yasa tasarısı ile, bu destekler ortadan kaldırılıyor. Tüpraş Genel Müdürlüğü uzmanlarına göre, Türkiye'nin asfalt üretimi için kullanılan yerli petrol üretiminin yeni yasayla birlikte büyük darbe alacağını öne sürdüler. Tarım sektörü gibi, yerli petrol üretiminin de askıya alınacağı görüşünü savunan Tüpraş yetkilileri, tasarının aynen yasalaşması halinde, yerli petrol üretiminin duracağını, bundan bölgede bulunan kaliteli petrol yataklarının da etkileneceğine dikkat çektiler.
26 Şubat 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED