T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Yine şubat, yine MGK

28 Şubat 1997'deki MGK'dan bir 'süreç', 19 Şubat 2001'dekinden 'Anayasa krizi' çıktı. 27 Şubat'ta yapılacak MGK toplantısında idam ve Kürtçe tartışması var.

28 Şubat 1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının üzerinden tam 5 yıl geçti. 27 Şubat 2002 tarihinde yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısı da yine sancılı geçecek. Milli Güvenlik Kurulu'nda tartışmalara neden olması beklenen konular idam ve Kürtçe yayında odaklanıyor.

5 yıl önce 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı tam 7.5 saat sürerken bu toplantı Türkiye'de bir "süreç"in başlangıcı olarak kabul edildi.

28 Şubat 'irtica' krizi

28 Şubat MGK'sını Cumhurbaşkanı olarak Süleyman Demirel yönetti. Refahyol Hükümeti'nin Başbakanı Necmettin Erbakan, ortağı ve Başbakan Yardımcısı ise Tansu Çiller'di. Genelkurmay Başkanı ise Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı. Toplantıda MGK'nın sivil ve asker kanadı arasında sert tartışmalar yaşandı. MGK toplantısında alınan kararlar "28 Şubat Süreci" olarak adlandırılacak sürecin başlangıcı oldu. Bu süreçte Refahyol Hükümeti yıkılırken yerine ANASOL-D Hükümeti kuruldu. MGK kararları doğrultusunda hazırlanan çok sayıda yasa Meclis'ten geçirildi. Bu süreçte Refah Partisi ardından Fazilet Partisi kapatıırken temel hak ve özgürlükler kısıtlandı.

19 Şubat 'Anayasa' krizi

19 Şubat 2001'de yapılan MGK'da ise, önce "Devlet Krizi" ardından da "ekonomik kriz" yaşandı. Cumhurbaşkanı Sezer'in hükümeti, yolsuzluklarla mücadeleyi yürütememekle suçlaması üzerine patlak veren kriz, Sezer'in Anayasa kitapçığını Başbakan Ecevit'in önüne atmasıyla büyümüştü. Ecevit, toplantıyı terketmiş ve gazetecilere olayı, "Sezer, Anayasa kitapçığını başıma fırlattı" şeklinde açıklamıştı. Kriz, faturası daha sonra 51 milyar dolara çıkacak olan ekonomik krizi ateşlemişti.

27 Şubat 'idam' sıkıntısı

28 Şubat 1997'deki MGK krizinin ardından Türkiye 27 Şubat 2002 tarihinde yapılacak MGK toplantısına sancılı gidiyor. Yarın saat 09.30'da toplanacak olan MGK'da idam cezasının kaldırılması ve Kürtçe yayın konuları masaya yatırılacak. Hükümetin ANAP ve DSP kanadı idam cezasının kaldırılmasını isterken, MHP ile MGK'nın asker kanadının ise terör suçlarına uygulanan idam cezasının devamında ısrar edecek.

 
Kıbrıs'ta zor bahar
Denktaş ve Klerides, birinci tur görüşme-lerde uzlaşamadı. Yeni Şafak'ın elde ettiği belgelere göre Denktaş 21, Klerides ise 16 maddelik öneri paketi sundu.
Yeni Şafak'ın habercilik farkı
İdam Meclis'e geliyor
Tartışmalara neden olan idam cezasının kaldırılmasının Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor.
DYP'den ANAP'a PKK eleştirisi
ANAP'lı Keçeciler'in "Siyasi PKK'dan korkmamalıyız" sözleri üzerine DYP'li Söylemez, ANAP'ı aklıselim olmaya davet etti.
YILMAZ'IN G.DOĞU AŞKI
ANAP lideri Yılmaz'ın, 8 Mart'ta Tunceli'de önemli açıklamalarda bulunması bekleniyor
DSP'nin gizli tarihi yazıldı
DSP yönetiminde tek söz sahibi olduğu bilinen Rahşan Ecevit'in 1986 yılında ortaya çıkan etkili muhalif hareket "Kürkoğlu Hareketi"ni, muhaliflerin parti üyeliğini feshederek yoketmeye çalıştığı gerçeği "Öteki DSP/Ecevitlerin Gayriresmi Öyküsü" adlı kitapta yer aldı. Gazeteci Atilla Akar'ın kaleme aldığı kitap, DSP'nin kuruluş yıllarında gelişen ilginç olayları da konu alıyor. Kitapta Rahşan Ecevit'in, eşinin siyasi yasaklı olduğu dönemde DSP'nin Genel Başkanlığı'na getirilişinden sonra 200 üyenin başkaldırısını, muhalif hareketin öncülerinden Celal Kürkoğlu'nu sindirerek engellemeye çalıştığı da anlatılıyor

26 Şubat 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED