AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
İhracatçıya Özbek morali

Özbekistan ile 5 yıldır siyasi ilişkilerde kopukluk yaşandığını, ancak son ziyaretle birlikte ilişkilerin farklı bir ivme kazandığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, bu ülke ile ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılacağını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdikleri ziyaretle 5 yıldır siyasi ilişkilerde kopukluk yaşanan Özbekistan ile yeni bir ivme kazandıklarını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile beraberindeki heyet, 3 günlük Özbekistan temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Kalabalık bir işadamı heyetiyle birlikte Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e giden Başbakan Erdoğan, temaslarını tamamlayarak dün akşam yurda döndü.

Özbekistan ile yeni dönem

Havalimanında basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Özbekistan'daki temaslarını değerlendirdi. Taşkent ziyaretinin Başbakan sıfatıyla Özbekistan'a yaptığı ilk ziyaret olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin tarihi bir geçmişe dayanması nedeniyle Özbekistan'da sıcak karşılandıklarını kaydetti. Temasları çerçevesinde Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile faydalı bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin yanı sıra güncel konuları ve uluslararası sorunları da ele aldıklarını bildirdi.

Özbekistan'a yaptığı ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başlattığını vugulayan Erdoğan, ekonomik ilişkilerin potansiyeli tam olarak yansıtmadığı konusunda fikir birliğine vardıklarını söyledi.

Kerimov Türkiye'ye geliyor

İki ülke arasındaki ticaret hacmini bu yılın sonunda yüzde 50 artırmayı, 2004 yılı sonunda da 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Erdoğan, ekonomik sahadaki işbirliğinin daha ileri seviyeye getirileceğini kaydetti. Özbekistan ile 5 yıldır siyasi ilişkilerde kopukluk yaşandığını, ancak son ziyaretle birlikte ilişkilerin farklı bir ivme kazandığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetini Kerimov'a ilettiğini söyledi. Erdoğan, Kerimov'un bu davete olumlu baktğını ve en kısa sürede Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.

Gereken mesajlar verildi

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, Kıbrıs sorununa ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı. Başbakan Erdoğan "Orada gereken mesajı verdik. Görüşmeleri yaptıktan sonra gereken mesajı veririz. Dışişleri Bakanlığı'mızda bu konuyla ilgili görüşmelerden sonra açıklama yaparız. Vatandaşlarımız Özbekistan'da ne olup bittiğini öğrensin. Gündem farklı yere kaymasın. Yıldızların kaydığı gibi" değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Erdoğan'dan 'Hanuka' mesajı

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Musevi vatandaşların Hanuka Bayramı'nı kutladı. Erdoğan, Hanuka Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: "Her Türk vatandaşı gibi ülkesine hizmet eden, huzur ve güven içinde yaşayan Türk Musevi toplumunun Hanuka Bayramı'nı samimi duygularımla kutluyorum. Yüzyıllardır aynı topraklarda, kardeşçe yaşadığımız Musevi vatandaşlarımız ülkemizin ayrılmaz bir parçasıdır. Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve tüm milletimizi derinden üzen saldırıların gayelerine ulaşmaları asla mümkün olmayacaktır. Bu bayram münasebetiyle tüm Musevi vatandaşlarımıza sevgi ve selamlarımı sunuyor, Hanuka Bayramı'nın mutluluklar getirmesini diliyorum." Bu arada Başbakan Erdoğan işadamı Erdoğan Demirören'in oğlu Tayfun Demirören ile Reyhan Bozkurt'un nikahına katıldı.

'Özbek kardeşlerimize paramız nasip olsun'

Başbakan Erdoğan, Semerkant'ta, eşi Emine ve kızı Esra Erdoğan ile birlikte Uluğbey Rasathanesi, Şah Zinde Türbesi, Bibhanım Mescidi ve Amir Timur Türbesi'ni ziyaret etti. Erdoğan, "Bugüne kadar kitaplarda tanıştığım medeniyeti yerinde tanımak beni çok duygulandırdı" dedi. Türbenin yanında bulunan pazar yerini de dolaşan Erdoğan'a burada, Özbekler yoğun ilgi gösterdi. "Dobbi" adı verilen şapka ve "navat şekeri" alan Başbakan Erdoğan, kendisinden ücret almak istemeyen Özbeklere, "Bizim paramız nasip olsun" dedi ve aldıklarının parasını ödedi. Erdoğan daha sonra, İmam Buhari Türbesi'ni de gezerek burada namaz kıldı.



21 Aralık 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED