AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
YÖK öğrenci harçlarına zam yapmayı planlıyor

Yükseköğretim Kurulu(YÖK), üniversite harçlarına, 2003-2004 eğitim-öğretim yılı için en az yüzde 20 zam yapılmasını önerdi. YÖK, öğrenciler arasında "harç" olarak bilinen katkı paylarına zam yapılması konusunda, Milli Eğitim Bakanlığı'na sunulmak üzere çeşitli alternatiflerden oluşan bir rapor hazırladı. Yapılan hesaplamalara göre, üniversitelerin lisans programlarında okuyan öğrencilerin ödemesi gereken harç miktarları, 42 milyon ile 372 milyon lira arasında değişecek.

'Depremin zararı 30 milyar dolar olur'

Herkesin, yıkıcı bir Marmara depremi olacağını bilmesine rağmen, kimsenin tedbir almadığından yakınan İstanbul Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Tedbir almamaya devam edersek, olası depremin ülkemize vereceği zarar 30 milyar dolar civarında olacak" dedi. Bağcılar Belediyesi tarafından 3 ayda bir düzenlenen İstişare Kurulu Toplantıları'nın 20.'sine katılan Doç. Dr. Gündoğdu, en çok yıkıcı depremin Japonya'da değil, Türkiye'de meydana geldiğini söyledi. Siyasi partilerin ilçe yöneticileri, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile muhtarların da yer aldığı toplantıda söz alanlar, sorunların tartışılmasına fırsat veren böyle toplantılar düzenlediği için, Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık'a teşekkür ettiler. Vatandaşların, belediyeye yönelik eleştirilerini de Başkan Kıyıklık'a doğrudan iletme imkanı buldukları toplantıda Kıyıklık, konuların çözümüne yönelik gayretlerini sürdüreceklerini ifade etti.

  • ZEKERİYA GÜLÜN

    Gençler eğitimin kapılarını zorluyor

    İstanbul'da düzenlenen "Uluslararası A-Kare Yurdışı Eğitim Fuarı" dünyanın çeşitli ülkelerindeki 44 üniversite ve dil okulunun temsilcileri ile eğitimlerinin geri kalan kısmını yurdışında geçirmeyi düşünen Türk öğrencileri biraraya getirdi. ASBA Academix Yurdışı Eğitim Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenlenen "A-Kare Yurdışı Eğitim Fuarı"nı ziyaret eden Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, fuara yurdışından katılan değişik ülkelere ait üniversitelerin temsilcileri ile görüşerek, öğrenci başvurularıyla ilgili bilgi aldı. Topbaş, öğrencilerin fuara gösterdikleri ilgiden büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

  • OKTAY MEHMET, İSTANBUL

    SSK eczanelerle pazarlık yapıyor

    Devlet hastanelerinin SSK'lılara açılması ile ilgili hazırlıklar son aşamaya geldi. 1 Temmuz'da başlayacak uygulama için SSK'nın ilaç sorununu çözmesi beklenirken kurum, ilaçları yüzde 35 indirimli olarak almak için çalışıyor. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı bürokratlarını, pilot il olarak seçilen Ankara, İstanbul, İzmir, Rize, Sivas ve Yalova illerindeki hazırlıkları 1 Temmuz'a kadar tamamlama telaşı sardı. Pilot illerdeki devlet hastanelerinde SSK irtibat büroları ve eczaneleri kurulmaya başlandı. Eczacılık sektörü temsilcileri ile pazarlığa oturan SSK yetkilileri, ilacın satış fiyatı üzerinden yüzde 35 indirim yapılmasını istiyor. Yüzde 20 indirimde ısrar eden eczacılar ile SSK arasındaki görüşmeler sürüyor.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ

    'Gürüz beni susturamaz'

    YÖK Başkanı Kemal Gürüz, kendisine yönelik eleştirilerde bulunan Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu'na 100 milyar liralık manevi tazminat davası açtı. Hatipoğlu, "Kemal Gürüz beni susturmaya çalışıyor. Ama ben doğru bildiğimi şeyleri söylemeye devam edeceğim" dedi. Prof. Dr. Hatipoğlu, Gürüz'ün yeni YÖK Kanunu'nun çıkartılacak olmasından büyük rahatsızlık duyduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu nedenle taraftar toplamaya çalışıyor. Her zaman kullandığı yöntem olan Atatürkçülüğü yeniden kullanmaya başladı. Çünkü elinde başka malzemesi kalmadı. Meslek lisesi mezunları da eşit şartlarda üniversiteye girebilmelidir." Gürüz'ün meslek liselerinin üniversiteye girişte önünün açılmasına karşı çıkarak 'kahraman' olma hesapları yaptığını ve istifasına zemin hazırladığını iddia eden Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, Gürüz'ün ABD'ye gitme hazırlıkları yaptığını ileri sürdü.

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA

    Özel üniversitelerin fiyatları ateş pahası

    Vakıf üniversitelerinin tıp ve mühendislik fakülteleri, ücretlerinin yüksekliğiyle dikkati çekiyor. Vakıf üniversitelerinde okumak isteyen adaylar, tercih edecekleri bölümlerin ücretleri ile ilgili bilgileri, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce gönderilen 2003-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda bulabilecekler. Vakıf üniversitelerinin lisans programlarının ücretleri 5 bin dolardan başlıyor 10 bin 300 dolara kadar çıkıyor. Bazı üniversiteler tüm lisans programları için tek ücret belirlerken, bazılarının ücretleri bölümlere göre farklılık gösteriyor.

    Çelik: YÖK yasasında sıkıntıları gidereceğiz

    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Rayında giden YÖK Yasası'nı değiştirmeyeceğiz. Ancak yasanın işleyişindeki sıkıntıları gidermekte kararlıyız" dedi. Çınarcık İlçesi'ne bağlı Esenköy Beldesi'ndeki Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Eğitim Tesislerinde düzenlenen "Sürekli Gelişim" seminerine katılmak üzere Yalova'ya gelen Bakan Çelik, bir gazetecinin sorusu üzerine şunları söyledi: "Rayında giden YÖK Yasası'nı değiştirmeyeceğiz. Ancak yasanın işleyişindeki sıkıntıları gidermekte kararlıyız. YÖK Yasası'nı tamamen değiştirmemiz söz konusu değil. Ayrıca bu konuyu daha Bakanlar Kurulu'nda tartışacağız" dedi.

    TUZ GÖLÜ KURTARILSIN

    Tuz Gölü'ndeki kirlenmenin önlenmesi ve alınacak önlemler konusunda kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamladı ve raporunu TBMM Başkanlığı'na sundu. AK Parti Konya Milletvekili Özkan Öksüz'ün başkanlığındaki komisyonun raporunda, Tuz Gölü'nde yoğun bir kirlenme olduğu belirtilerek, bunun ortadan kaldırılması için kısa ve uzun vadede kalıcı önlemler alınması istendi. Raporda, Tuz Gölü Entegre Çevre Projesi fizibilite çalışması kapsamında öngörülen atıksu arıtma ve katı atık düzenli depolama tesislerine ilişkin projelerin yatırım programına alınarak bir an önce uygulamaya konulması, Tuz Gölü Havzası'nın bir yönetime kavuşturulması önerildi.



  • 22 Haziran 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED