AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Fransa yine "başörtüsü"nü tartışıyor (1)

Biliyorum, siz de şu sorunun cevabını giderek daha çok merak ediyorsunuz: Üniversiteden "başörtüsü yasağı" ne zaman kalkacak?

Başörtülü üniversite öğrencileriyle ne zaman konuşsam, bu soruyla giderek daha çok karşılaşıyorum... Ne zaman, bu yasak ne zaman kalkacak?

Sorunun cevabını sizler gibi ben de bilmiyorum. Ama yine de bir tahminde bulunmuyor değilim: "Bana göre, dünyada eşi benzeri bulunmayan bu yasak bir yıla kadar kalkabilir."

Dolayısıyla, biraz daha sabır....

Bilmem, belki de son derece yanılıyorumdur; belki de bu tür tahminler hükümet için bile son derece can sıkıcıdır! Ama herşeye rağmen ben yine de tahminimde ısrarlıyım. Dünyada eşi benzeri bulunmayan bu yasak bir yıla kadar kalkabilir....

Bu tahmini yaparken elimde birtakım özel bilgilerin bulunduğunu sanmayın. Bu tahmini elimde bulunan bazı "veriler"den değil, dünya haline bakıp tamamen "olması gereken"den hareketle yapıyorum. "Uyum paketleri"nin hızla peş peşe dizildiği bir ülkede (sahi, araştırmadığım için ben bilmiyorum; bu "paketler"in tamamı kaç tane acaba?!) sözünü ettiğim yasağın bir yıla kadar kaldırılabileceğini ileri sürmek iyimserlik olmasa gerek...

Hem unutmayalım; Milletin büyük çoğunluğu, ülkenin hukuk yapısına ilişkin güzel şeylerin peş peşe yapılmaya başlandığı bir dönemde, kendisinden bu "küçük sevinç"in artık esirgenmemesi zamanının geldiğini ciddi ciddi düşünmüyor değil da yani!

"Başörtüsü" meselesini yine niye mi açtım? Asıl neden, 18 Haziran tarihli Le Monde'un "editoryal"ında karşımıza çıkan "bilgelik"ti. Fransız gazetesinde yer alan "Başörtüsü ve bilgelik" başlıklı bu yazı işaret ettiği siyasal/sosyolojik doğru tespitlerin yanısıra, bir "gazete"nin yayımlandığı ülkeye ne derece hayrı dokunabileceği konusunda da iyi bir örnek oluşturuyordu.

Le Monde, asıl olarak, Fransa'da şu sıralar sağcısından solcusuna hemen herkesi saran yeni bir "yasa" arzusunun ne derece temelsiz ve yanlış olduğunu göstermeye çalışıyordu. Bu "yasa", Fransa'da okullarda "başörtüsü"ne yasak getirmesi düşünülen bir yasa.

Burada bir yanlış anlamayı ve bu yanlış anlamalar üzerine yükseltilen mânasız tartışmaları peşinen önlemek için şu kısa açıklamayı yapmam gerekiyor: Fransızlar bizden farklı olarak, "Okul" dendiğinde "üniversite"yi anlamıyorlar.... Dolayısıyla, bugün Fransa'da kendisine giderek daha çok taraftar bulan söz konusu "yasa" önerisi, sadece ve sadece "okullarla", yani ilk ve orta öğretim kurumlarıyla ilgili... Yani demek istediğim, Fransızlar henüz, sağcısı ve solcusuyla, üniversitede "başörtüsü"nü yasaklamak için bir "yasa" çıkarmayı akıllarına bile getirmeyecek derecede akıllarına mukayyetler!

(Darısı başımıza!)

Le Monde, "editoryal"inde başta Başbakan Raffarin ve Milli Eğitim Bakanı (filozof) Luc Ferry olmak üzere, "Okullarda başörtüsünü yasaklayan yasa isteriz!" diyerek seslerini yükselten sağ ve sol cenahtan pekçok siyasetçiye özetle "Sakin olun, 20. yüzyıl başının laiklik anlayışını diriltmeyin, bilgece davranın" diyor. Böyle bir yasanın hem uygulanamaz olduğuna, hem de açıklanan amacın tam tersi sonuç doğuracağını hatırlatıyor.

Gazetenin bu çerçevede hatırlattığı çok önemli bir sakınca da şu: "Dışlama" ve bir kesimi "damgalama" üzerine yükselen bir "Anti-başörtüsü" yasası, "Okul"un "entegrasyon" ve "özgürleşme" alanı olduğu yolundaki anlayıştan vazgeçme anlamına da gelecek ve Fransız 'İslam'ının bazı uzlaşmaz akımlarını biraz daha besleyecektir.

Gerçekten de çok "bilgece" bir uyarı doğrusu... Fransa'da 1989'da patlak veren "başörtüsü olayı"ndan bugüne okullarda karşılaşılan "olaylar"ın sayısının neredeyse yarıya indiği hatırlandığında, bu uyarının anlamı daha iyi anlaşılıyor.

Peki gazetenin bu yasa hazırlığına karşı geliştirdiği öneri ne? Le Monde'un bu çerçevede Fransız Başbakanı'na yaptığı çağrı, 1989'da Fransız Danıştayı'nın konuya ilişkin aldığı karara/ pozisyona sahip çıkılmasından ibaret.

Peki Fransız Danıştayı'nın aldığı bu karar tam olarak neydi? Aranızda bu kararı hatırlayanlar mutlaka vardır; ama istersiniz konunun en "can verici" yönünü oluşturan bu kararı da yarınki yazıda tartışalım.


22 Haziran 2003
Pazar
 
KÜRŞAT BUMİN


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED