T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
NASA'da olağanüstü hal

Amerikan Uzay Mekiği Columbia, atmosfere girdikten sonra Teksas semalarında parçalandı. Uzayda kimyasal deneyler yapan mekiğin 7 yolcusundan biri İsrailli. NASA olağanüstü durum ilan etti.

Amerikan Uzay Mekiği Columbia, dün atmosfere girdikten sonra parçalandı. NASA, uzay mekiğinin ABD Başkanı George Bush'un doğum yeri olan Teksas'a düştüğü belirtildi. Olağanüstü durum ilan eden NASA, Teksas üzerindeyken irtibatın kaybolduğu uzay mekiğinden düşen parçaların zehirli olabileceğini belirterek, halka düşen parçalara yaklaşmamaları konusunda uyarıda bulundu. NASA, araştırma ekiplerinin eyaleti taramak için seferber edildiğini, inmeye hazırlanan mekikten gökte üç ayrı bulut izi saptandı. Normalde, inişe geçen mekiğin tek "egzoz izi" bırakması gerekiyordu. Görgü şahitleri inişe geçtiği sırada uzay mekiğinde bazı patlamaların meydana geldiğini belirtiyorlar. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay mekiği Columbia ile irtibatın kaybedilmesi üzerine "olağanüstü durum" ilan etti.

Terörist saldırı iddiası

Columbia'nın akıbeti konusunda ABD Başkanı George W. Bush, kurmaylarını acil toplantıya çağırdı. Columbia ile Teksas üzerindeyken, dünyaya inmesine dakikalar kala irtibatın kesildiği ve yetkililerin, bir İsrailli ile 6 Amerikalı astronot taşıyan mekiğin terör saldırısına uğramış olabileceğinden endişelendikleri belirtiliyor. Columbia'nın, Kennedy Uzay Merkezi'ne Türkiye Saatiyle 16.16'da inmesi planlanmıştı. NASA, arama ve kurtarma ekiplerinin Dallas ve Fort Wort civarında çalışmalara başladıklarını açıkladı. Columbia ile irtibatın, 60.210 metre yükseklikte 12 bin 500 kilometre hızla seyrederken kesildiği belirtildi. Astronotlar arasında bulunan İsrailli Albay Ilan Ramon sebebiyle, 16 günlük uzay seyahatinde geniş güvenlik önlemleri uygulanmıştı. NASA yetkilileri, İlan Ramon'un varlığı sebebiyle mekiğe yönelik bir terörist saldırı gerçekleştirilmesinden endişe ediyorlardı.

İlk İsrailli astronot

İlk kez bir İsrailli astronotu uzaya götüren mekiğin son görüntülerinde 3 ayrı ateşli parçası göze çarpıyor. Uzay mekiği Florida'daki Kennedy uzay üssünden 16 Ocak 2003 tarihinde uzaya fırlatıldı. Mekik, uzay seferinde dünya yörüngesinde dönerken tıbbi, biyolojik, kimyasal, fiziki alanlarda 80 kadar deney yaptı. Columbia uzay mekiğindeki İsrailli astronot olan İlan Ramon'un İsrail hava kuvvetlerinde jet pilotu iken bu görev için seçildiği ve 1998'den beri Houston'da eğitim gördüğü kaydedildi. Columbia, aslında geçen Temmuz'da uzaya gönderilecekti. Ancak yakıt borularında mini çatlaklar tespit edilince uçuşu ertelenmişti. Bu durum, NASA için, Challenger uzay mekiğinin 17 yıl önce tümüyle yitirilmesinden beri ilk son derece ciddi kaza olasılığı. NASA, 42 yıldır ilk kez inişte büyük sorun yaşıyor.

 
İrlandalı aydınlardan ortak çağrı
Roddy Doyle ve Tom Paulin'in de bulunduğu İrlanda'nın saygın yazarları, Irak'a saldırı hazırlığına karşı yayınladıkları ortak bildiride "Savaşların nedeni güç, kötülük, talan ve yağmadır" diyerek ABD'yi kınadı.
İngiliz SAS komandoları Irak'ta
İngiliz SAS komandoları ile ABD Delta gücüne ait 100 kişilik bir gücün Ürdün'den Irak'ın batısına geçerek, füze rampaları ve vurulacak hedefleri belirlemeye başladıkları bildirildi.
Çeçenistan'da üç Türk şehid oldu
Çeçenistan'ın Salı bölgesinde önceki gün meydana gelen çatışmada Türkiye vatandaşı 3 kişi şehid oldu. Rusya federal güçleri ile Çeçen mücahidler arasında çıkan çatışma önceki gün Duba-Yurt köyü yakınlarında meydana geldi. Çatışma sonucu Çeçen mücahidler saflarından 4 kişinin öldüğü açıklandı. Kuzey Kafkasya'daki Rusya federal güçlerinin başkumandan yardımcısı Aleksander Starovskiy, ölenlerden üçünün Türkiye vatandaşı olduğunu söyledi. Ölenlerin kimlik bilgileri verilmezken, yapılan arama sonucu Türkçe yazılmış bir kaç defter ve Türkçe "Kuran-ı Kerim" bulundu.
2 Şubat 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED