T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Canlı kalkanlar artıyor

Irak'ta olası savaşa karşı kendilerini "canlı kalkan" yapanlara bir gazeteci de katıldı

Gazeteci Nizamettin İzgi, olası ABD-Irak savaşında "canlı kalkan" olmak için Irak Büyükelçiliği'ne başvurdu. 35 yıllık gazeteci Batman gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nizammet İzgi, Irak Büyükelçiliği'ne başvurarak, ABD'nin Irak'a yönelik operasyonuna karşı, Irak halkının yanında olmak ve 'canlı kalkan' olmak istediğini belirtti. Dicle Haber'e bilgi veren İzgi, canlı kalkan olmak istemesinin bir tepki olduğnu belirterek, "Irak değil de başka bir ülke olsa aynı şeyi yapardım" dedi. İzgi, ABD'nin yapmayı planladığı operasyonun arkasında Irak'ın petrol kaynaklarına sahip olma isteminin bulunduğunu vurgulayarak, savaşı tasvip etmediğini söyledi.

'İnsanlar inşaat örerken bile tedirgin'

1991'deki Körfez Savaş'nda, Batmanlıların gözyaşı, göç ve ekonomik çöküntüyle beraber büyük acılar yaşadığını dile getiren İzgi, halkın yeni bir bir savaştan tedirgin olduğuna dikkat çekerek, "İnsanlar inşaat örerken bile tedirgin. 'Nasıl olsa savaş çıkacak, ne olacağımız belli olmaz' diyorlar" şeklinde konuştu. Operasyonda Batman Havaalanı'nın kullanılmasının halkın tepkisine neden olduğunu da belirten İzgi, "Bu savaş bölge halkı için açlık, göç, gözyaşı ve kan demektir" dedi. Halkın savaş konusunda yeterince bilinçlendirilmediğine dikkat çeken İzgi "Yetkililer halkı bilinçlendirmek yerine susmayı tercih ediyor. Halk savaştan tedirgin ama ne yapacağını da bilmiyor" dedi.

'ABD, İslam coğrafyasının kalbini hançerleyecek

Irak'a saldıracağı mesajları veren ABD'nin asl hedefinin, İslam dünyasını kontrol altına almak olduğu iddia edildi. Dolmabahçe'de, savaş ve ABD karşıtı bir gösteri düzenleyen 68'liler Birliği, ABD'nin olası Irak operasyonunu, İslam coğrafyasının kalbine saplanmış bir hançer olarak tanımladı.

'Emperyalist ABD Türkiye'ye selam duracak' şeklinde sloganlar atan protestocular, ABD'nin Ortadoğu'da ikinci bir İsrail kurmayı amaçladığını da iddia ettiler. 68'liler Birliği Başkanı Gökalp Eren, ABD'nin, Türkiye'nin istemediği bir operasyonu göze alamayacağına dikkat çekerek, bütün dünyanın ABD emperyalizmine karşı birleşmeye başladığını savundu.

ABD ve savaş karşıtı sloganların atıldığı gösteride, 'Yankee Go Home', 'Emperyalist Savaşa Hayır', 'ABD Vietnam'ı unutma' şeklindeki pankartlar da dikkat çekti. "Gençliğimizde mücadele ettiğimiz ABD emperyalizmine karşı tekrar meydanlara indik" diyen protestocular, mazlum halkları boyun eğdirmeye çalışan ABD'nin hezimete uğrayacağını öne sürdüler. 68'liler Birliği Başkanı Eren, ABD'nin asıl hedefinin, bölgede ikinci bir İsrail kurmak olduğuna işaret etti.

  • ZEKERİYA GÜLÜN

    Turizmci ve sanatçılardan 'savaşa hayır'

    Çekimleri Kapadokya bölgesinde yapılan "Asmalı Konak" adlı televizyon dizisinde rol alan bazı sanatçılar ile bölge turizmcileri, olası Irak savaşını protesto etti. Dizinin çekimlerinin yapıldığı Kapsam Halıcılık AŞ'ye ait tarihi binanın karşısında biraraya gelen sanatçı ve turizmciler, "Savaşa Hayır" pankartı açtılar. Burada kendisinin hazırladığı bildiriyi okuyan sanatçı Menderes Samancılar, ABD'nin Türkiye'nin yanıbaşında savaş davulları çaldığını ve yüzbinlerce masum insanın kanını dökme planları yaptığını söyledi. "Irak'ta katledilecek olan bizim kardeşlerimizdir" diyen Samancılar, "Irak halkının üzerine bomba yağdırılmasını istemiyoruz." Sanatçılar Metin Yıldırım ve Selda Özer de, herkesin örgütlenerek tepkisini dile getirmesi gerektiğini belirterek, tepkilerin maddi bir güce dönüştürülememesi halinde kimsenin seslerine kulak asmayacağını ifade ettiler.

    Barışsever miniklere suç duyurusu

    İzmit'te, öğrencileri savaş karşıtı gösteri yapan bir kreş ve çocuk bakımevinin müdürü ile öğretmenleri için suç duyurusu yapıldı. Özel Atlı Karınca Kreş ve Çocuk Bakımevi'nde bulunan 3-8 grubundaki 50 civarında çocuğun, olası Irak savaşını protesto amacıyla 5 gün önce basın açıklaması yapması üzerine, öğretmenleri hakkında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefeti teşvik" gerekçesiyle dün soruşturma açıldı. Bunun sonucunda, kreş ve çocuk bakımevinin sorumlu müdürü Gülseren Karakuzu ile öğretmenler Ebru Yılmaz ve Mehtap Baktın için suç duyurusunda bulunuldu.

  •  
    'Savcılara kalkan oluruz'
    "Temiz toplum"a kavuşmak için cumhuriyet savcılarının yolsuzluklarla kahramanca mücadele etmesi gerektiğini belirten THK Başkanı avukat Talay Şenol, "Size biz kalkan oluruz" dedi.
    Tatlıses'ten şehit aileleri avukatına dava
    Savcılık, "PKK'ya yardım ve yataklık ettiği" gerekçesiyle suçlanan İbrahim Tatlıses'in şikayeti üzerine, şehit ailelerinin avukatı Şevket Can Özbay hakkında dava açtı.
    'Hasar raporu' karmaşası
    Pülümür depremi sonrası Hasar Tespit Komisyonu üyeleri evlerde 'oturulur' raporu verirken, Bayındırlık İl Müdürlüğü yetkilileri ise aynı evlerin 'oturulamaz' olduğunu söyledi.
    Hasta başına prim dönemi
    Doktorlar, hasta başına prim alacak. Prim isteyen muayenehanesini kapatmak zorunda
    Liseler kampüste toplanıyor
    Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu, eğitimde devrim niteliği taşıyacak yeni bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor. Türkiye'deki bütün liseler kampüs şeklinde tek çatı altında toplanacak.
    Gakkoş kovboylar akrabalarını arıyor
    Amerika'ya yerleşenler ile Harput'ta kalan akrabaları arasında kopan ilişkiler yeniden kuruluyor.
    Jak Kamhi suikastinin sanığı tutuklandı
    Tiyatroda ön soruşturma tamam
    "İHL'liler hizmete devam edecek"
    İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı İbrahim Solmaz, halkın bağrından çıkan ve yarım asırdır milletin hizmetinde bulunan İmam Hatip Liseleri'nin son günlerde yine karanlık odakların hedefi haline geldiğini belirtti. Solmaz, "İmam-Hatip nesli, şartlar ne olursa olsun, bugün ve yarında ülkemize ve tüm insanlığa hizmete devam edecektir" dedi. Solmaz, son günlerde çeşitli kişiler tarafından dile getirilen ve İHL'leri hedef alan sözler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında "Türkiye'nin huzur ve refah içinde aydınlık bir geleceğe ilerlemesinin hem dini, hem müsbet bilgiye vakıf insanlardan oluşan bir toplumla mümkün olabileceğini ifade eden Solmaz, "Halkımız, geçmişte olduğu gibi şimdi ve gelecekte de İmam Hatip Liseleri'nin bu fonksiyonunu icra etmesini canı gönülden arzu etmektedir" diye konuştu.
    2 Şubat 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED