AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
İki sandıklı 'baskılı' seçim

Azerbaycan'da bugün kritik Parlamento seçimi için halk sandık başına gidiyor. Seçmenler biri resmi iki sandıkta oy kullanacak. Seçimde bin 557 ayday için Merkez Seçim Kurulu'na kayıtlı yaklaşık 3 milyon 150 bin seçmen, 125 seçim bölgesinde oy kullanacak. Oy kullanma işlemi yerel saat ile 08.00'de başlayacak ve akşam 19:00'da sona erecek. Yaklaşık 8 milyon nüfuslu ülkede Parlamento'ya her seçim bölgesinden bir aday seçilecek. Toplam 125 milletvekili Parlamento'ya girecek. Seçimin Devlet Başkanı İlham Aliyev'in Genel Başkanı olduğu Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) ile iktidara karşı birleşen muhalefetin oluşturduğu en büyük güç olan Azatlık Blok'unun arasında geçmesi bekleniyor. Seçimde; 5'i muhalefet bloku, iktidar partisi ve bağımsızlar adaylar yarışacak. Seçimde iktidara karşı oluşturulan Azatlık'ın bünyesinde Müsavat Partisi lideri İsa Gamber, Azerbaycan Demokrat Partisi (ADP) Başkanı Resul Guliyev ve Halk Cephesi'nin Genel Başkanı Ali Kerimli de bulunuyor.

İki sandıkta oy kullanılacak

Seçimde ilk kez Exit Poll sistemi kullanılacak. Buna göre, oy kullanılan sandığın yanında ikinci bir sandık kurulacak. Seçmenlerde iki sandıktan da oy kullanacak. Sandıklar kapandıktan sonra hemen açılacak olan söz konusu ikinci sandıktaki oy oranı, daha sonra açıklanacak gerçek sandıkla karşılaştırılacak. Resmi olmayan ikinci sandığın oy neticesi seçimin demokratik yapılıp yapılmadığı konusunda büyük önem taşıyor. Bu uygulama 125 seçim bölgesinin sadece 65'inde Amerika'nın PA Consulting danışman şirketi tarafından yörütülüyor.

Yüzlerce gözlemci

Dünya kamuoyu bugünkü seçime çok büyük önem veriyor. Seçim sürecini MSK tarafından bugüne kadar kayda alınan toplam 1326 yabancı gözlemci izleyecek. Yabancı gözlemciler arasında ülke olarak en çok katılım 95 kişiyle Rusya'dan olurken, ikinci sırada 90 kişiyle ABD, üçüncü sırada 85 kişiyle İngiltere ve 60 kişiyle Türkiye dördüncü sırada yer alıyor. Seçimlere gözlemci gönderen ülkelerin sayısı ise 45'i buluyor. En çok yabancı gözlemci gönderen uluslararası kurum ve kuruluşların başında 663 kişiyle AGİT geliyor, BDT kurumları da 600'dan fazla görevli gönderiyor.

Adaylar tehdit ediliyor

Milletvekili adaylarının sayısı da son ayrılanlarla birlikte 1544'e düştü. Bugüne kadar adaylıkları kesinleşenlerden 519 kişi çeşitli nedenlerle adaylıktan çekildi. Bu isimlerin çoğunluğunun tehdit karşısında çekilmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

  • İBRAHİM KARAGÜL / AZERBAYCAN

    Yabancı medyaya canlı yayın yasağı

    Azerbaycan'da bugün yapılacak parlamento seçimlerini izleyecek yabancı televizyon ve haber ajanslarına canlı yayın yasağı sürerken, Bakü'ye gelen TRT ekibinin canlı yayın cihazlarına havaalanında "çıkışta iade edilmek kaydıyla'' dün el konuldu. Bakü'deki TRT Temsilciliği'nden verilen bilgiye göre, "dün sabah ülkeye gelen 4 kişilik haber merkezi ekibinin beraberindeki görüntü geçme cihazlarına, havaalanı görevlileri tarafından bu cihazların seçim sürecinde ülkeye sokulmaları yasaklandığı gerekçesiyle alıkonuldu.'' Cihazların TRT ekibinin ülkeden ayrılması sırasında geri verileceği öğrenildi.

    Muhalefetten gösteri uyarısı

    Azerbaycan'da muhalefet, Pazar günü yapılacak parlamento seçimi serbest ve adil olmadığı taktirde, barışçı gösteriler düzenleneceğini bildirdi. Halk Cephesi partisinin lideri Ali Kerimli bu uyarıda bulunurken, kendilerinin de katıldığı muhalefet ittifakı Azadlık hareketinin, seçimi kazanacağı tahmininde de bulundu. zerbaycan'dan gelen haberlerde çok sayıda adayın, hükümetin baskısı sonucu adaylıktan çekildiği belirtiliyor. Ancak tüm bu önlemler kampanya dönemine damgasını vuran usulsüzlük ve şiddet olaylarının gölgesinde kalıyor.

    'Batı, Azeri rejimini yıkamayacak kadar bağımlı'

    İngiliz Times gazetesi, bugün sandık başına gidecek olan Azerbaycan'la ilgili bir değerlendirme yayınladı. "Batı, çürük Azeri rejimine, yıkamayacak kadar bağımlı" başlıklı yazıda şöyle denildi: "Azerbaycan hükümeti, Ukrayna ve Gürcistan'daki halk devrimlerinin tekrarlanmaması için kararlı. Batı'nın niyeti de, önemli stratejik çıkarları olan bu ülkede istikrarın korunması. Azerbaycan bölgenin en yoksul, yolsuzluğun ise en yaygın olduğu ülkelerden birisi. Ülke, ABD'nin İran'ı kontrol altında tutması ve Hazar Denizi'nin zengin petrol ve gaz kaynaklarına erişebilmesi için de büyük öneme sahip."



  • 6 Kasım 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED