AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Fransız modelinin çöküşü

Fransız polisi Paris'te 9 gün önce patlak veren isyanı bir türlü kontrol edemiyor. İsyanı değerlendiren bir çok uzman Fransa'nın sosyal devlet, göç, siyasal ve kültürel entegrasyon politikasının iflas ettiğine vurgu yaptı

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 gün önce başlayan ve Fransa'nın uzun yıllardır yabancılara yönelik siyasal, sosyo-ekonomik ve kültürel ayrımcılığından kaynaklanan isyan giderek Fransız devlet modelinin krizine dönüşüyor. Paris banliyölerinde patlak veren şiddet olayları tırmandıkça, sorun da çok boyutlu olarak ele alınmaya başlandı. İşsizlik, göç, çarpık yerleşim, fırsat eşitliği, ayrımcılık, konut sorunu, entegrasyon ve güvenlik önlemleri ekseninde yapılan tartışmalarda Fransa'nın göç, siyasal, kültürel ekonomik ve sosyal entegrasyon politikasının iflas ettiğine vurgu yapıldı. Paris'te dokuzuncu gününde de şiddet olayları durmazken, bilanço da kabarmaya devam etti.

İki okul ve fabrika kundaklandı

Yetkililer, Paris'in güneydoğu banliyösü Essone'da dün gece çıkan olaylar sırasında iki okul, 15 kadar araç ile bir atık kağıt işleme tesisinin kundaklandığını belirttiler. Kundaklanan anaokulun yüzde 50 oranında tahrip olduğunu, aynı bölgedeki ilkokulun da kısmen yandığını belirten yetkililer, ateşe verilen otomobillerin tamamen tahrip olduğunu kaydettiler. Bölgede ayrıca 800 metrekare büyüklüğündeki bir atık kağıt işleme tesisinin de kundaklandığı ve itfaiyenin yangın çağrılarına yetişemediği belirtildi.

Gençlerin hedefi kamu bina ve araçları

Ulusal polis sözcüsü Patrick Hamon, farklı banliyölerde olayları çıkaran gruplar arasında koordinasyon olmadığının görüldüğünü, ancak birbirine komşu olan gençlerin haberleşmek için cep telefonu mesajı ya da toplanma yerleri belirlemek için elektronik posta kullandığını söyledi. Olayların devam ettiği banliyölerdeki halk da bölgedeki şiddetin kendilerine zarar verdiğini söylüyor. Kuzey Iraklı Kürt göçmen Muhammed Çukri, ne zaman yangın çıkacağını bilmediği için gece uyuyamadığını söyleyerek, "Üç çocuğum var ve beş katlı bir binada yaşıyorum. Yangın çıkarsa ne yapacağım'' dedi. Olaylarda, önceki gecelerde olduğu gibi kabu binaları, karakollar, itfaiye araçları ve işyerleri hedef alındı.

Savcı: İsyan stratejik

Europa 1 radyosuna konuşan Paris savcısı Yves Bot, olayları "organize suç" olarak nitelerken herhangi bir grup ismi vermedi. Bot, "Organize bir olay var, bir strateji var" dedi. Bot, internette insanların Paris'teki isyanın ülkenin diğer bölgelerine yayılması için çağrıda bulunulduğunu anlattı. Toulouse, Nice, Lilles ile Rennes'te küçük çaplı olayların yaşandığı rapor edildi. İsyanlarında tutuklama olayları İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'in talimatı ile artış gösterdi.

  • PARİS

    "İntifada'nın Avrupa versiyonu"

    New York Post 'Neden Paris Yanıyor?' şeklinde bir tartışma forumu yayınladı. Şiddet olayları 'kontrolden çıkmış görünen İntifada'nın Avrupa versiyonu olduğunu' kaydeden Alman gazetesi Zeitung ise, "Fransa'nın sosyal entegrasyon modeli yok olma yolunda mı?'' diye sordu. Gazete, "Fransız modeli başarısız olmadı ama ihtirasının ağır bedelini ödüyor'' değerlendirmesinde bulundu.

    Topun ağzındaki adam: Sarkozy

    Muhalefetteki Sosyalist, Yeşil ve Komünist Parti temsilcileri, yaptıkları açıklamalarda, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin istifasını istediler. Sarkozy, yaptığı sert açıklamalarla olaylı banliyölerdeki gençleri "tahrik etmekle'' suçlanıyor. Politikacılar hükümetin, işsizlik, güvenlik, fırsat eşitliği ve hassas banliyölere dönük politikalarını eleştirdi. Hükümetin şiddet olaylarını ele alma biçimi, geliştirdiği önlemler ve Sarkozy'inin açıklamaları sol kanadın sert tepkisine yol açtı.

    Müslüman cemaat özür bekliyor

    Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki Clichy-Sous-Bois banliyösünde polisten kaçarken elektrik trafosunda akıma kapılarak hayatını kaybeden iki gencin ailesi bugün yaptıkları açıklamada, olayların yatışması için çağrıda bulundu. Ölen gençlerin aileleri tarafından basına yapılan açıklamada, ''Bizler, sükunetin sağlanması ve her türlü şiddet olayına son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Çünkü Fransa bunu hak etmiyor '' denildi. Gençlerin ölümüne yol açan olayla ilgili soruşturmanın hükümet tarafından en kısa zamanda tamamlanması çağrısında bulunulan açıklamada, yine aynı banliyöde, bir camiye atılan gaz bombasının sorumlularının ortaya çıkartılması istendi. Açıklamada, ''banliyödeki Müslüman cemaatin, resmi yetkililerden saldırıya ilişkin hala bir özür beklediği'' ifade edildi. Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Halil Ebubekir de İçişleri Bakanı Sarkozy başta olmak üzere bütün yöneticilere, itidal çağrısında bulundu. Başbakan Villepin ile toplantı yapan Ebubekir, "Bu tür zor durumlarda, bir kelimenin önemi var. Yetkililerden barış mesajı göndermelerini bekliyorum'' dedi.

    Paris'teki Türkler olaylardan tedirgin

    Paris yakınlarındaki Clichy-Sous-Bois banliyösünde "Evim'' isimli mobilya mağazasının camları taşlı saldırıda kırılan Türk vatandaşı Sabri Arıcı, son olayların bölgede yaşayan Türk vatandaşlarının da moralini bozduğunu belirtti. Fransa'ya Konya'dan gelen 38 yaşındaki Arıcı, son olayların işlerini de olumsuz etkilediğini bildirdi. Paris banliyölerinde uzun zamandır köklü sorunlar bulunduğunu kaydeden Arıcı, özellikle eğitim düzeyinin düşük olmasının, işsizliğin ve kültür farklılığının ciddi sorunların başında geldiğini ifade ederek, "Buradaki insanların sorunlardan dolayı enerjileri kaybolmuş durumda'' dedi. Paris Başkonsolos Muavini Senem Güzel, olaylı banliyöleri ziyaret ederek buradaki Türk dernek temsilcileriyle görüştü. Güzel, buradaki Türklerin olaylara karışmadığın belirterek, "Bu bölgelerdeki Türkler için bir sorun yok'' dedi.



  • 6 Kasım 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED