AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
ABD ve AB Türkiye için
kıran kırana yarışacak

Türkiye'nin alacağı 100'e yakın uçak için yapılacak ihalede Lockheed Martin, Boeing ve Eurofighter konsorsiyumu, 52 adet helikopter alımı için de ABD ve Avrupalı uçak ve helikopter firmaları yarışacak

Türk Hava Kuvvetlerinin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacının karşılanması için açılacak yeni ihalede, ABD ile Avrupa Birliği arasında kıran kırana mücadele yaşanacak. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ihale için, 24 Ekimde iki Amerikan, bir de Avrupa şirketine bilgi istek dökümanı gönderdi. NTV-MSNBC internet sitesinde yer alan habere göre, Şirketlerden ilki halen Türkiyenin de kullandığı F-16ları imal eden ve yeni nesil av/bombardıman uçağı F-35i üretmeye hazırlanan Amerikan Lockheed Martin şirketi.

İkincisi, Avrupalılardan oluşan ve Eurofighter uçağını üretmeye başlayan Eurofighter konsorsiyumu. Üçüncüsü de, mevcut Amerikan F-15 uçaklarının üreticisi Boeing.

100e yakın uçağın alınabileceği milyarlarca dolarlık ihalede, bu firmalar arasında kıran kıran bir rekabet yaşanması bekleniyor. Türkiye, aslında uzun zamandır ABD önderliğindeki F-35 projesinin içinde yer alıyor.

Ancak bu projede, Türk şirketlerine kısıtlı katılım öngörülmesinden ve Avrupa Birliğine ilişkin olumlu gelişmelerden dolayı Ankara, Avrupanın sunduğu Eurofighter seçeneğine de yöneldi. İhalenin, Amerikan F-35 ve Avrupanın Eurofighter seçenekleri arasında paylaştırılabileceği belirtiliyor.

Turna projesinde de süre uzatımı

Bu arada, Savunma Sanayii Müsteşarlığının programında yeralan TURNA uçakları ile ilgili olarak firmalara gönderilen teklife çağrılara verilecek cevapların teslim süresi de, 15 Aralık 2005 tarihinden 16 Ocak 2006'ya uzatıldı. SSM'nin bu ihalesinde de Agusto Westland, Bell Helikopter, Eurocopter, Kazan, MD Helikopter şirketleri teklife çağrı dosyası almışlardı.

Dev şirketler talip oldu

T SK'nın mevcut lojistik yapısına büyük güç kazandıracak olan helikopter projesinde, SSM'nin açtığı ihalede teklif çağrı dosyası alan firmalar, İtalyan Agusta Westland, Fransız Eurocopter, Rusya'dan Kamov, NHI, Rosoboron Export, ABD'den Sikorsky ve ülke menşeleri belirtilmeyen NHI, Rosoboron Export ve Ulan Ude isimlerinden oluşuyor.

Helikopter için kapışacaklar

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacına dönük tedariki öngörülen savaş helikopteri için, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından açılan ihalede, teklife çağrı dosyası alan firmalar belirlendi. Daha önce helikopter projesinde, teklife cevapların teslim süresini 5 Aralık 2005 olarak belirleyen Savunma Sanayii Müsteşarlığı, aldığı son kararla bu tarihi 15 Mart 2006'ya kadar uzattı.

Toplam 52 helikopter alınacak

2006 yılı içinde teklif alma çalışmaları başlatılacak olan helikopter projesi, toplam 52 adet helikopterin, azami yerli katkı sağlanarak uluslararası ihaleyle tedariğini kapsıyor. Söz konusu ihale, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 20 adet Genel Maksat Helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 6 adet Genel Maksat Helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 6 adet Muharebe Arama/Kurtarma Helikopteri ve Orman Genel Müdürlüğü için 20 adet Yangınla Mücadele Helikopteri olmak üzere toplam 52 adetlik helikopter alımını kapsıyor.



6 Kasım 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED