AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Cumhuriyet Aşkın'a karar verecekler

Cezaevinde bulunan Prof. Yücel Aşkın'la ilgili dosyalar YÖK Genel Kurulu'na gönderildi. Rektöre sahip çıkmayı cumhuriyete sahip çıkmakla eş tutan YÖK'ün Aşkın hakkında verceği karar merakla bekleniyor.

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA
    Van Cumhuriyet Savcılığı, 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'a yönelik soruşturmada YÖK'ün iznini gereken dosyaları kurula gönderdi. "Prof. Dr. Yücel Aşkın'ı savunmak, Cumhuriyet'i savunmaktır" diyerek 'ihsas-ı rey'de bulunan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve YÖK Genel Kurulu üyelerinin verecekleri kararın hukuki olmaktan ziyade ideolojik olacağına dikkat çekiliyor. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın hakkında 4 ayrı suçlamadan dolayı soruşturma başlatıldı. Rektör Aşkın'ın tutuklanmasına yol açan suçlamaların en başında ise üniversiteye tıbbî cihaz alımı sırasında yapılan yolsuzluk bulunuyor. 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurma' suçu kapsamında başlatılan soruşturma nedeniyle Van Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda YÖK'ten izin almadan doğrudan soruşturma açtı. YÖK'ten izin alınması gereken suçlamalarla ilgili dosyalar ise YÖK'e gönderildi. YÖK'e gönderilen 4 dosyada görevi kötüye kullanmak, mal bildiriminde bulunmamak , tarihi eser kaçakçıcılığı ve kanuna aykırı bilgi elde etmek suçlamaları bulunuyor.

    YÖK ne yapacak?

    Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof .Dr. Yücel Aşkın hakkında 4 ayrı suçlamadan dolayı dava açılabilmesi için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in başkanlığında toplanacak olan YÖK Genel Kurulu'nun izin vermesi gerekiyor. YÖK Genel Kurulu'nun izin vermemesi halinde ise Rektör Yücel Aşkın hakkında 4 ayrı suçlamadan dolayı ömür boyu dava açılamayacak. Rektör Aşkın'ın tutuklanmasının ardından "Rektöre sahip çıkmak Cumhuriyet'e sahip çıkmaktır"diyen YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve YÖK Genel Kurulu üyelerinin nasıl bir karar verecekleri merakla bekleniyor. YÖK Genel Kurulu'nun, Aşkın'a yönelik suçlamaların hiçbirinde yargılama izni vermeyeceği belirtiliyor.

    İhsas-ı reyde bulunan hakim çekiliyor

    Mahkemelerde ihsas-ı reyde bulunan hakimler ilgili davada yargılamaya katılmayarak davadan çekilmek zorunda kalıyor. YÖK Başkanı ve YÖK Genel Kurulu üyeleri ise olayla ilgili ihsas-ı reyde bulunmalarına rağmen Rektör Yücel Aşkın hakkındaki kararı verecekler.

    Gürüz döneminde aklandılar

    Meclis'te kurulan YÖK Araştırma Komisyonu, YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz başta olmak üzere birçok rektör hakkındaki yolsuzluk iddiaları başta olmak üzere savcılıklara suç duyurusunda bulundu. Ancak Milli Eğitim eski Bakanı DSP'li Metin Bostancıoğlu başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurulu Kemal Gürüz ve Kemal Alemdaroğlu başta olmak üzerer birçok rektör hakkındaki yolsuzluk dosyalarını örtbas etti. Gürüz ve rektörlerin yargılanmasına izin verilmediği için savcılıklar bu kişiler hakkında hiçbir dava açamadı.

    24 yıllık saltanat!

  • YAKUP BULUT / ANKARA 12 Eylül askeri yönetimi tarfından 6 Kasım 1981 yılında kurulan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bugün 24 yaşını doldururken, üniversite giriş sisteminden (ÖSS), rektörlerine, üniversitelerin başarısızlığından yolsuzluk iddiaları ve yasaklarına kadar hemen herşeyiyle tartışma konusu olmaya devam ediyor. Avrupa Üniversiteler Birliği'nin (EUA) Bologna Kriterleri'ne göre, Türkiye'nin kalite notunun 5 üzerinden 2 vermesi 24. yılında YÖK'e en kötü sürpriz oldu. The Times'ın uluslararası kariyere sahip 1300 bilim adamı ve yüzlerce öğrencinin katıldığı bir araştırma ile belirlediği "Dünyanın En İyi 500 Üniversitesi" de YÖK için kabus oldu. YÖK kurulduğu günden bu yana üniversiteler ve bilimsel eğitimle ilgili olarak değil, hep yasaklarla anıldı. Türbanlı öğrencilerin başları kapalı olarak derslere girilmesine izin vermeyen YÖK, binlerce öğrencinin üniversite kapılarından geri döndürürken, meslek lisesi mezunlarına ÖSS'de uyguladığı katsayı engeli ile de büyük tepki gördü. Her kuruluş yıldönümünde protesto edilen YÖK'ün kaldırılması isteniyor.



  • 6 Kasım 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED