AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Sızıntı' Ege'yi bile aştı

Dışişleri Bakanı Gül'ün, "MGSB'ni sızdıranları bulun" talimatına rağmen belgenin diğer en kritik bölümleri de dün Hürriyet'e sızınca "devletin başka hangi sırları sızıyor" kuşkusu doğdu.

Yunanistan Başbakanı Kramanlis'in Türkiye ziyaretini ertelemesinde de, MGSB'de yer aldığı iddia edilen "Ege'de 12 mil iddiası savaş nedeni" ifadesinin etkili olduğu öne sürüldü.

24 Ekim tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısında görüşülerek kabul edilen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin ayrıntılarının basında yer alması üzerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, devlet sırrı niteliği taşıyan belgenin hangi birim tarafından sızdırıldığının tespit edilmesi için istihbarat birimlerine talimat vermesi, "belgeyi kim sızdırdı?" tartışmasını da beraberinde getirmişti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Çankaya Köşkündeki 29 Ekim resepsiyonunda, "MGSB ile ilgili en detaylı haberler nerede çıktıysa, hangi gazetede yayınlandıysa ona bakın. Kimin sızdırdığını anlarsınız. İsim vermiyorum" şeklindeki sözleriyle tartışma büyümüştü. İşaret edilen gazetenin, MGK'dan bir gün sonra 26 Eylül'de "Gizli anayasaya aşırı sağ rötüşu" manşetiyle çıkan Hürriyet olduğu ortaya çıkınca, Genel Yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök, "her habere ulaşabilmelerinin normal olduğunu" belirtmişti.

MGSB'nin bir kısmı daha 'sızdı'

Hürriyet'in, dün de "İran ve Irak da gizli Anayasa'da" manşetiyle, MGSB'nin bir başka bölümünü yayınlaması dikkat çekti. Haberde, "Hürriyet, basına yansıması olay olan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde Yunanistan dışındaki komşu ülkelere ilişkin değerlendirmelere de ulaştı" denilerek, Irak ve İran'a ilişkin değerlendirmelere yer verildi. "Bağımsız Kürdistan" ara başlığı ile verilen haberde, Belge'de "Irak'ta toprak ve siyasi birliğin korunması, tüm bölge ülkeleri için önemledir. Uzun vadede bağımsız bir Kürdistan devleti kurulması yönünde atılacak olan adımlar,beraberinde ciddi tehlikeleri getirir" ifadesinin de yer aldığı belirtildi.

Belgede ayrıca, İran'ın "Şahap" güzelerinin menzilini uzatmasına dikkat çekildiği ve "İran'ın nükleer faaliyetlerinin insani amaç dışında ilerlemesi, Türkiye için de tehdit unsurudur" denildiği öne sürüldü.

Başka hangi belgeler sızdı?

Hürriyet'te yer alan ve Türkiye'nin komşuları ile ilişkilerini etkileyecek boyuttaki bilgilerin yer aldığı haber üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt'ın yapacağı değerlendirme merak edilirken, "Devlet sırrı başka kimlerin eline ulaştı; bunun gibi başka sırlar da sızıyor mu" sorusu gündeme geldi.

İlk 'sızıntı' Atina'yı etkiledi

MGSB'nin MGK'dan sonra "sızan" bölümünde Yunanistan'a ilişkin değerlendirmelere yer verilmiş ve "Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmasının yine 'casus belli / savaş nedeni' sayıldığı" belirtilmişti. Habere göre, belgede, Yunanistan Parlamentosu'nun sözde Ermeni, Pontus ve Küçükasya soykırımları ile ilgili kararları bulunduğu hatırlatılarak, "bu kararlardan vazgeçilmediği sürece 'casus belli'nin MGSB'de yerini koruyacağının" belirtildiği yazılmıştı.

Bu ifadelerin gazetelerde yer almasının, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Türkiye'ye yapacağı ziyareti de etkilediği, daha önce bir kez ertelenen ziyaretin yeniden ertelenmesi konusunda Yunan hükümetinin baskı altında olduğu belirtiliyor.



6 Kasım 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED