AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Uyku apnesi yaşamı olumsuz etkiliyor

Temel belirtisi horlama olan uyku apnesi sendromu ani kalp durması, felç, hipertansiyon ve diyabete kadar çok sayıda rahatsızlığa yol açıyor.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Altın, uyku apnesi sendromu kişilerin yüzde 96'sının horlama problemiyle karşılaştığını, rahatsızlığın en önemli bulgusunun ise gece uykuda nefes durması şeklinde ortaya çıktığını söyledi. Söz konusu hastalıklı kişilerin gece süresince 300 kez nefesinin durabildiğine dikkati çeken Altın, şöyle konuştu: "Nefes durmasının insan yaşamına olumsuz etkileri vardır.

Vücut oksijen alamadığından tüm organlarda değişik düzeylerde rahatsızlıklar ortaya çıkar. Temel belirtisi horlama olan uyku apnesi, ani kalp durması, felç, hipertansiyon ve diyabet kadar çok sayıda rahatsızlığa yol açıyor. Teşhis koyulan kişilerin yarısında kalp-damar bozukluğu kesinlikle görülmekte. Uyku apneli kişiler çok fazla kilo alarak, vermekte zorlanırlar. Ayrıca, sık sık idrara çıkma problemleri de yaşarlar." Altın, hastalığın 40 yaş üzeri erkeklerde ve şişmanlarda daha fazla tespit edilmesine karşın yeni doğmuş çocuklardan yaşlılara kadar her yaş grubunda görülebileceğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Sigara, alkol ve uyku ilaçlarının kullanımı rahatsızlığı tetiklemektedir. Uyku apnesinden söz edebilmemiz için kişinin nefesinin 10 saniye durması gerekmekte. Ancak, alkol ve uyku verici ilaçlar kullananlarda bu oran dakikaları bulabilmektedir."

Ani ölüm riski

Gece uyku sırasındaki nefes durmalarından dolayı kişilerin sıklıkla uyandığını, bunun da vücudun yeterince dinlenmesini engellediğini ifade eden Altın, şöyle konuştu: "Uyku apneliler, uyandıklarında kendilerini yorgun hissederler. Yaşama kötü başlayan kişilerin öğrenme yeteneği azalır. İş ve trafik kazaları riski de artar. ABD'deki aileler arasındaki boşanmaların en sık nedeni horlamadır. Türk toplumunun da modern yaşama entegre oldukça horlamanın sorun olarak algılanmaya başlandığını polikliniğe müracaat eden kanıtlamaktadır." Altın, fakültelerinin hastanesindeki uyku laboratuvarında 4 yılda 1500 civarında kişinin uyku testine tâbi tutulduğunu belirterek, "Orta ve ağır uyku apneli kişilerin, maske aracılığıyla basınçlı hava veren CPAP cihazını ömür boyu kullanması zorunludur. Böylece, horlama da ortadan kalkmaktadır" diye konuştu.



6 Kasım 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED