AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Burs, Yardım ve Kurumlara Zekât

1) Cami yurduna verilen para zekât sayılır mı? 2) Öğrencilere burs vermek zekât vermenin efdal olan bir yolu mudur, yoksa daha fakir kişiler mi araştırılmalı? Çünkü öğrenciler bazen 3-4 yerden burs alabiliyorlar, ekstra paralarla da cep telefonlarını yeniliyorlar vs. Cevabınızı gazete kanalıyla yazacaksanız, ne zaman yayımlanacağını öğrenmek isteriz. Aksi taktirde kaçırabiliriz. Saygılarımla. (Selim NAKİBOĞLU/Nakpa Plastik Yön.Kur.Üyesi)

Hanefi fıkıhçılar cami, okul, çeşme, yol, köprü, ölü borçlarını ödeme ve hayır yolu ve kurumlarına zekât ödenmesini uygun görmez. Çünkü, bu gibi kurum ve yerler, hukukî yönden gerçek kişi olmadıklarından, zekâtın rüknü olan temlik gerçekleşmez.

Geleneksel bu görüşlerin hayır yollarına/kurumlarına zekât harcamada temlik şartının gerçekleşmediğini söylemeleri, kendi zamanları için doğru bir yaklaşımdır. Günümüzde dernekler ve vakıflar, aracı kurumlar olarak zekât ve fitreleri hak sahiplerine ulaştırarak, yükümlülerin tek başlarına yürütmeleri zor, hatta imkânsız bir işi kolaylıkla ve başarıyla gerçekleştiriyorlar. Önemli olan, aracı kurumların şâibeden uzak, güvenli kurumlar olmalarıdır. Buna göre zekât, hayır kurumu olarak değil ve fakat zekât dağıtımını üzerine alarak faaliyet yapan vakıf ve derneklere ödenebilir. Zira, onların verecekleri makbuzlar bir temlik işaretidir.

Şu halde cami yurduna zekât niyetiyle verilen para zekât sayılır. Burs vermek, elbet zekât vermenin efdal yolu değildir. Fakir veya geliri yetersiz kişiler, Tevbe, 9/69 âyetinde ilk sırada belirtildiği gibi, daima öncelikle araştırılmalıdır.

Yurtdışında Kurumlara Zekât

Hocam, Kanada gibi müslümanların azınlıkta olduğu yerlerde zekâtın okul, cami gibi islâmî müesseselere verilebileceği, bir nevi cihad kabul edildiği için, konusunda yorumlarınızı rica ediyorum. Selâmlar. (Turhan Barın)

Müslümanların azınlıkta olduğu Kanada gibi zengin ve sosyal adalet sorununu büyük ölçüde çözmüş yerlerde, zekât verilecek müslüman fakirler ve ödeme güçlüğü çeken borçlular bulunmadığı takdirde, islâmî kurumlara verilebilir. Bu kapsamdaki ödemeler, zekâtın ödeneceği yerleri düzenleyen Tevbe, 9/60 âyetindeki fîsebîlillah (Allah ve din yolundaki harcamalar) kavramı içinde yer alır.

Yardım ve Zekât

Değerli Hocam; Yıl boyunca ihtiyaç sahibi gençlere gücümüzün yettiğince burs adı altında yardım etmeye gayret ediyorum. Bu yardımlar yıllık gelirimin %2,5'ini geçiyor. Zekât görevimi ve fitre vermeyi yerine getirmiş oluyor muyum? (H.Emre Yeşilçiçek/inşaat mühendisi)

Zekât ibadet olduğundan, niyetsiz ödenmesi halinde sahih olmaz. Niyet, malı zekât olarak ayırırken veya verirken yapılır. Burs adı altında yaptığınız bu yardımları zekât ve fitre niyetiyle yapıyorsanız, zekât ve fitre görevi yerine gelmiş olur.


6 Kasım 2005
Pazar
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED