T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 17 HAZİRAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

AB Kıbrıs uyarısının dozunu iyice artırdı

Avrupa Birliği liderler zirvesi dün Brüksel'de sona erdi. Zirve sonunda yayınlanan sonuç bildirgesinde Türkiye'ye Kıbrıs Rum kesimini tanıması için sert uyarılarda bulunuldu. AB'li liderler de "Müzakere süreci askıya alınır" yönünde açıklamalar yaptı

Berivan
Oruçoğlu
Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları'nın Brüksel'de iki gün süren zirvesinde Türkiye'ye yapılan uyarının dozu arttırıldı. Birliğin ortak enerji politikası ve genişleme sürecinin tartışıldığı zirvenin sonuç bildirgesinde Türkiye'ye reformlar ve Kıbrıs sorunu konularında önemli uyarılar yer aldı. AB ile Türkiye arasında fiili müzakerelerin başlamasının hemen ardından gerçekleşen zirvede Rum ve Yunanlıların istekleri sonuç bildirgesine konuldu. Türk limanlarının Rumlara açılması ve reformlara hız verilmesi uyarılarının altı çizilirken, belgedeki ifadeler güçlendirildi.

ÜSTÜ KAPALI TANIMA İSTEĞİ

Katılım Anlaşması ve Gümrük Birliği'nden doğan yükümlülüklerin uygulanması gerektiği belirtilirken, birliğin 21 Eylül 2005'te yayınladığı Kıbrıs deklerasyonuna bu belgede de atıf yapıldı. Önceki taslaklarda uygulamanın bu yıl sonuna kadar değerlendirileceği anımsatılırken, belgenin son halinde 21 Eylül deklerasyonuna yapılan atıf güçlendirildi. "Deklerasyonda bahsi geçen ilgili tüm unsurlarda ilerleme değerlendirilecek" denilen belgede, üstü kapalı olarak Güney Kıbrıs'la ilişkilerin normalleştirilmesi, Kıbrıs sorununun çözümlendirilmesi ve üyelik müzakereleri sırasında Rumların tanınması beklentileri anımsatıldı.

İT DALAŞI BELGEDE YER ALDI

Belgenin taslak metinlerinde yer almayan iyi komşuluk ilişkileri de Yunanlıların isteği ile zirve sonuç bildirisine eklendi. Belgede "bu çerçevede, barışçıl süreci olumsuz etkileyebilecek eylemlerden kaçınılmalı" denildi. "Avrupa Konseyi, Türkiye ile müzakerelerin başlamasını memnuniyetle karşılar" denilirken, Türkiye'nin Birliğin değerlerini, amaçlarını ve yasal düzenlemelerini paylaşması beklentisine yer verildi. Birliğin, Kopenhag Kriterleri dahil olmak üzere Türkiye'nin AB standartlarına uyması için destek vermeye hazır olduğunun kaydedildiği belgede, müzakerelerin her aday ülkenin kendi gelişimine göre ilerleyeceğini vurgulandı. Reform sürecinin yoğunlaştırılması istenirken, "reformlar ülke çapında ektin ve tam olarak uygulanmalı, böylece istikrar ve reformlarda geri adım atılmaması garanti edilebilir" ifadesi dikkat çekti.

MÜZAKERELER ASKIYA ALINIR

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye'nin Rum Kesimi'ne liman ve havalimanlarını açması gerektiği yönünde uyarıda bulundu. AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları iki günlük zirve için bir araya geldi. Dün sona eren zirvenin ardından Chirac, "Ankara özellikle Rum tarafından gelen mallara gümrüklerini açma sözünü tutmalı. Açmaması halinde müzakerelerin ilerleme konusunda soru işaretleri oluşur" dedi.

HAZMETME KRİTER YAPILMADI

AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Başbakanı Wolfgang Schüssel, AB'nin yeni üyeleri hazmetme kapasitesinin kriter yapmaktan vazgeçtiğini kaydetti. Ancak Schüssel hazmetme kapasitesinin önemli olduğu ve hesaba katılmasının gerekti olduğunu belirtti. Fransa ve Hollanda'nın başını çektiği bir kaç AB üyesi ülke hazmetme kapasitesinin birlik kriteri olması için yaptıkları girişim sonuç vermedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi