T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 17 HAZİRAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Eskiden kriz çıkaran dalga şimdi sarsmıyor

Geçmişte krizlere yol açan dalgalanmaların artık Türkiye ekonomisini sarsmadığına işaret eden Erdoğan, "Artık ekonomimizin kırılganlığı azalmıştır" dedi

Fatma
Çiftçi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmişte önemli krizlere sebep olan dalgalanmaların, bugün Türkiye ekonomisinin istikrarını sarsamadığını belirterek, "Artık ekonomimizin kırılganlığı azalmış, dayanıklılığı ise artmıştır" dedi. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Bakan Ali Babacan, Sanayi Bakanı Ali Coşkun ve Ulaştırma Bakan Binali Yıldırım da katıldı.

EKONOMİ ÖNCELİĞİMİZ

Siyaseti ekonominin önüne geçirmek gibi bir anlayış ve mücadelerinin olmadığını söyleyen Erdoğan, "Siyaset düzenler, denetler, yollarını açar. Ekonomi ise siyasetin sağlıklı ortamını hazırlamada en önemli enstrümandır. Bu dayanışma asla ortadan kalkmamalıdır" diye konuştu. Piyasalardaki son dalgalanmaya ilişkin olarak Erdoğan, ABD, AB ve Japon Merkez bankalarının faizleri yükseltme sinyali vermesiyle Türkiye'de olduğu gibi gelişmekte olan ülke borsalarının ortalama yüzde 20 oranında düşüş kaydettiğini söyledi. Bunun anormal bir durum olmadığını ifade eden Başbakan, "Geçmişte önemli krizlere sebep olan bu tür dalgalanmalar, bugün Türkiye ekonomisinin istikrarını sarsamıyor. Artık ekonomimizin kırılganlığı oldukça azalmış, dayanıklılığı ise artmıştır" dedi. Türkiye'nin öngörülen hedefler doğrultusunda yoluna devam ettiğini ve bundan kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini belirten Erdoğan, "Hedeflerimizden sapmayacağız, spekülasyonlara kulak tıkayacağız ve yolumuza devam edeceğiz. Panikleme bu tür durumlarda en önemli aleyhte bir pozisyondur. Bu tür pozisyonlara girmenin hiçbir anlamı yoktur" ifadesini kullandı.

ENGELLER KALKACAK

Başbakan Erdoğan, hazırlıkları süren Yatırım Promosyon Ajansı kanunuyla, hem Türk girişimci, hem de küresel yatırımcıyı bürokrasiden kurtaracaklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı: "Yatırımcıları bakanlık bakanlık dolaştırmayacağız. Bana bağlı seçkin bir ekip dosyayı süratle bitirerek yoluna devam edecek. Bürokraside engelleri aşmak için bir adım olacak. Hiçbir bakanlıkta engeller istemiyorum. Zor kazanımları kolayca heba etmek istemiyoruz. Heba edilmiş yılları kazanmamız lazım."

Ortamını sağlayın daha hızlı koşalım

İSO Başkanı Tanıl Küçük, kurlarda yaşanan son hareketlenmeyi sadece dış etkilere bağlamanın çözüm getirmeyeceğini belirterek, "Böyle bir yaklaşım, eksiklerimizi görmek ve düzeltmek fırsatını kaçırmamıza yol açacaktır" dedi. Parasal politikalar cephesinde alınan önlemlerin doğru ve yerinde olduğunu, ancak bunların kısa vadeli çözümler olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getiren Tanıl Küçük, üretimi ve ihracatı destekleyecek mikro düzeydeki önlemlerin de alınmasını istedi. Küçük, "Biz sanaciyeler olarak koşmaya devam etmek istiyoruz. Bugünkü gündemimiz, nasıl daha hızlı koşabileceğimizdir. Talebimiz engelleri kaldırmanız" ifadesini kullandı.

ZAM YAPMAYALIM

Özel sektör olarak bu dalgalanmanın getirdiği maliyetleri fiyatlara yansıtmakta aceleci davranmamak gerektiğini vurgulayan Küçük, "Enflasyonla mücadeleye destek verme gayreti ve bilinci içinde olmalıyız" diye konuştu. Siyasetin ekonominin önüne geçmesine izin verilmemesi gerektiğini dile getiren Küçük, laiklik gibi cumhuriyetin temel değerlerinin tartışılır olmaktan çıkarılmasını istedi.


AYHAN YAVRUCU (ALARKO)
Gündem seçim değil işsizlik olmalı

Alarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu, Türkiye'nin gündeminde erken seçimin olmaması gerektiğini belirterek, "Sanayicinin de, sokaktaki insanın da gündeminde seçim yok. İnsanların gündeminde iş var. İşsizliğin çözümü de siyasi ve ekonomik istikrarın sürdürülmesindedir" açıklaması yaptı.

OĞUZ SATICI (TİM BAŞKANI)
Yapılan promosyonlar enflasyonu tetikliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, sanayicilerin baktığı yerden bir erken seçimin gözükmediğini söyledi. Enflasyon yüksek çıkması konusunda da talebi arttırmamak gerektiğini ifade eden Satıcı, şu anda iç talebi arttırıcı her türlü promosyonun yapıldığını belirtti.

ALİ KAYHAOĞLU (İMİB)
Her şeye zam geliyor buna dayanmak zor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, erken seçimin durumu daha da kötüye gidebileceğini kaydetti. İSO Başkanı Küçük'ün "Zam yapmayın" çağrısıyla ilgili olarak da Kahyaoğlu, "Her şeye zam geliyor. Zam yapmadan dayanmak zor" diye konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi