T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 17 HAZİRAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bebeklere otopsi yapılacak

Bebeğini kaybeden bir ailenin Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunun ardından hastanenin yenidoğan ünitesinde ölen bebeklerin mezarı açılıyor

Seda
Baştuğ
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi'nde 5 bebeğin ölümüyle ilgili inceleme sürüyor. Sağlık durumu kritik olan 4 bebekten birinin daha durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Yenidoğan ünitesinde son üç günde, 6 bebek, 'hastane mikrobu'ndan yaşamını yitirmişti. Bekir ve Hilal Çavdar çiftinin savcılığa şikayeti üzerine, ilk gün ölen 4 bebeklerden birine otopsi yapılmıştı. Aynı gün ölen üç bebek ve ikinci gün ölen iki bebek, aileleri şikayetçi olmayınca defnedilmişti.

Bebeği ölen aileler, Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yapınca, defnedilen üç bebeğe daha otopsi istendi. Savcılık, hastanenin yenidoğan ünitesi'nin hijyen ortamının olup olmadığını da soruşturuyor. Soruşturmayı yürüten Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Salih Yıldırım gözetiminde açılan Hekimbaşı Mezarlığı'ndaki Safi bebek ile Şükrü ve Kezban Genç çiftinin bebeklerinin ve Gebze Güzeltepe Mezarlığı'na gömülen Yener bebeğin mezarları açıldı. Bebek ceninleri, otopsi için Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Bebeği mezardan çıkarılan Mustafa Safi, "Kerim'' adını vermeyi düşündükleri oğlunun kalp yetmezliğinden öldüğünü söylendiğini ancak şüphelendikleri için şikayetçi olduklarını söyledi. Önceki gün akşam saatlerinde bebeği ölen Ahmet Yener ise hastane yönetimi hakkında şikayetçi olmayacağını söyledi.

İnceliyoruz gereken neyse yapılacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni doğan servislerinde zaman zaman enfeksiyonlar olabileceğini belirterek, "Bize düşen görev bu enfeksiyonları olabildiğince aşağıya çekmektir" dedi. Akdağ, bebek ölümleriyle ilgili İstanbul'da bilimsel heyetin çalışma yaptığını, kendisinin de bakanlıktan da bilimsel heyet görevlendirdiğini bildirdi. Yeni doğan servislerinde zaman zaman enfeksiyonlar olabileceğine işaret eden Akdağ, şunları kaydetti: "Bize düşen görev bu enfeksiyonları olabildiğince aşağıya çekmektir. Enfeksiyonlar bazı uygulama eksikliklerinden kaynaklanıyor olabilir veya önlenemez biçimde gelişmiş de olabilir. Bunu da bilim adamlarımızın incelemeleri ortaya çıkaracaktır. Bir tek bebeğin bile ölümü bizim için büyük üzüntüdür."

Biz uyarımızı yapmıştık

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, bebek ölümlerinin ürkütücü olduğunu ancak Türk Tabipler Birliği'nin 2 Aralık 2005'te yayınladığı 'Yenidoğan Yoğun Bakım Birimlerinde Bebek Ölümleriyle İlgili Komisyon' raporunda bu ölümlerin beklendiğinin belirtildiğini ileri sürdü. Aktan, raporda önlemlerin de yer aldığını ancak dikkate alınmadığını ifade etti. Bebek Ünitesi Birimi'nin kurulması kadar işletilmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aktan, "İş sadece doktorla bitmiyor" diye konuştu.

Ölümlerin nedeni iki katil bakteri

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ölen bebeklerden ikisiyle, durumu kritik olan bir bebeğin kanında yoğun bakım ünitelerinde zaman zaman rastlanan iki farklı bakteri belirlendi. Bebek ölümleriyle ilgili oluşturulan uzman heyetle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bakar, yeni doğan ünitelerindeki can kayıplarına tasarruf önlemlerinin ve personel yetersizliğinini neden olduğu iddialarını reddetti.

5 BEBEĞİN DURUMU KRİTİK

Uzman heyette yer alan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Recep Öztürk ise ölen bebeklerden ikisiyle, komadaki bir bebeğin kanında iki ayrı bakteri bulunduğunu söyledi. Bugüne kadar bütün hastalardan, çevreden tüm örneklerin alınıp incelendiğini belirten Öztürk, önceki gün ölen bebeklerden birinde Pseudomonas Aeruiginosa mikrobunun tespit edildiğini hatırlattı. Öztürk, bir bebekte de Klebsiella Pneumonian adlı özel bir direnç gücüne sahip ikinci bir mikrop tespit ettiklerini söyledib. Öztürk, şu anda 5 bebeğin durumunun ciddi olduğunu da belirtti.

Bu arada Sağlık Bakanlığınca yıl başından bu yana 104 pozitif Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakasının görüldüğü, değişik hastanelerde halen kesin veya şüpheli 30 civarında KKKA hastasının tedavi gördüğü bildirildi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi