T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 19 MART 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yediğiniz sizi zehirlemesin!

İshal, bulantı, kusma, karın ağrıları, karında kramplar şeklinde kendini gösteren besin zehirlenmeleri, çoğunlukla kısa süreli hastalıklar olmalarına rağmen, tedbir alınmazsa ölümcül olabiliyor

Besin zehirlenmelerinin yaygın rahatsızlıklardan biri olduğunu ifade eden Dr. Özgür Cem Musri, bu hastalığın belirtilerinin son 72 saat içinde ortaya çıktığını vurguladı. Dr. Musri, "Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilişkili bazı faktörler, hastalığın zaman zaman daha ağır geçirilmesine, hatta ölümcül seyretmesine yol açabiliyor" uyarısında bulundu.

KARINDA KRAMP OLUR

Besin zehirlenmesini, bir mikroorganizma veya toksinle bulaşmış bir besinin tüketiminin ardından ishal, bulantı, kusma, karın ağrıları, karında kramplar gibi sindirim sistemini ilgilendiren bulguların ortaya çıktığı bir hastalık tablosu olarak ifade eden Dr. Musli, "Zehirlenme vakaları genellikle birden fazla kişide görüldüğü gibi bazen tek tek olgular, bazen yerel salgınlar (işyerleri, hastaneler, lokantalar) bazen de daha büyük çaplı salgınlar şeklinde görülebilir. Kolaylaştıran faktörler arasında mide asiditesini azaltan ve bağırsaktaki zararsız bakterileri yok eden antibiyotikler sıralanabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında gereksiz antibiyotiklerin ve antiasit içeren ilaçların kullanımından kaçınmak gerekiyor" dedi.

BAKTERİLER ETKİLİ

Yiyecek ve içeceklerin saklanması, hazırlanma ve sunulma aşamalarında uygun sağlık koşullarının olmamasının, besin zehirlenmelerinin önemli bir sorun haline gelmesine yol açtığını ifade eden Dr. Musli, "Süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, tavuk mamülleri, mayonezli, yumurtalı yiyecekler, pişirilip uygun koşullarda saklanmayan etler, deniz ürünleri, bozulma riski en yüksek gıdalar arasında yer alıyor. Besin zehirlenmelerine genellikle bakteri türü mikroorganizmalar yol açar. Bu bakteriler 5-70 derece arasında, en çok da oda ısısı ve üzerindeki derecelerde çoğalma eğilimi gösterir" şeklinde konuştu.

NASIL OLUŞUR?

Bir gıdaya, besin zehirlenmesine yol açan etken 3 yoldan ulaşır

  • Birincisi; gıdanın kendisi bu etkeni içerir. Özellikle hayvan kaynaklı gıdalar, bunlar arasında da özellikle kümes hayvanları rol oynar.
  • İkincisi; işlenmemiş gıdaya katılan maddeler nedeniyle bulaşma olabilir.
  • Üçüncüsü; gıdayı hazırlayan kişi veya gıdanın hazırlandığı çevreden bulaşma olabilir.
  • Belirtileri: Şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, ateş, baş dönmesi... Bu belirtilerin ortaya çıkması 1-2 saat ile 72 saat arasında, etkenin cinsine (bakteri, virüs) ve kişinin özelliklerine göre değişir.

    38.5 DERECE ATEŞ

    Besin zehirlenmelerinde kaybedilen sıvının ağızdan alınması yeterli olmaktadır. Ancak bazı durumlarda mutlak hekime başvurmak gerekir. Bunlar: Dışkının kanlı olması, 38.5 derece üzerinde ateş olması, 24 saatte 6 kezden fazla dışkılama, ishalin 48 saatten uzun sürmesi. Hasta bebek veya yaşlıysa, ağızdan sıvı içirilerek kaybedilen sıvının yerine konulmasına çalışılmalıdır. Ama bulantı, kusma, şiddetli ise sıvı kaybı bulguları mevcut ise serum tedavi uygulanır. İshal tablosunda ağızdan beslenme kesilmemelidir. Spazmotik ilaçların ishal tedavisinde yeri yoktur. Her besin zehirlenmesinde antibiyotik etkili değildir.

    SÜT İÇİLMEMELİ

    Besin zehirlenmesi tablosu olan kişilerde, ishal sırasında bağırsakların dinlenmeye gereksinimi olduğu ve gıda alımının olayı kötüleştirebileceği tarzındaki yanlış inanca bağlı olarak beslenmenin durdurulması doğru bir yaklaşım değildir. Tam tersine harap olan bağırsak hücrelerinin çabuk toparlanması ve hastalık nedeniyle kaybedilen enerji açığının kapatılması için uygun gıdalarla beslenmeye devam etmek gereklidir. İshal süresince süt ve sütte bulunan laktozu içeren diğer gıdaların ve kafeinli içeceklerin tüketilmemesi önerilmektedir. Tuzlu krakerler, çorbalar, yoğurt, kola türü içecekler, pirinç ve patetes tarzı besinler, çorbalar ve Oral Rehidratasyon Sıvısı (ORS) ishal sırasında tüketimi önerilen gıdalardır.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi