T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 14 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Avrupa savunma sanayii tam ortaklık teklif etti

Fransa, Almanya ve İspanya, Tiger taarruz helikopterleri üretiminde Türkiye'yi 4. ortak olarak görmek istiyor. Eurocopter CEO'su Bregier, "Türkiye'ye sadece helikopter satmak istemiyoruz, eşit ortaklık öneriyoruz" dedi.


TÜRK PİLOTLARI TEST ETTİ
Türk pilotları, Marsilya'daki Tiger okulunda, Fransız ve Alman pilotlarla birlikte yaklaşık 3 hafta boyunca örnek helikopterleri tanıdı ve test etti.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın açtığı ATAK taarruz helikopteri projesinde Avrupa'dan "tam ortaklık" teklifi geldi. İhaleye "Tiger" helikopteriyle katılan Eurocopter'in CEO'su Fabrice BrÈgier, Türkiye'ye helikopter satmak veya anahtar teknolojinin paylaşımından daha fazlasını önermek istediklerini söyledi.

ATAK PROJESİ KARAR BEKLİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelecek 30 yıllık ihtiyacını karşılamak üzere açılan ATAK helikopter ihalesinde, toplam 91 yeni nesil taarruz helikopteri alınması planlanıyor. İhaleye davet edilen firmalardan ABD'li Apache'nin üreticisi Boeing, "teknoloji transferi" konusundaki şartlar nedeniyle ihaleye girmedi. Şartnameyi kabul eden Fransa, Almanya ve İspanya ortaklığı Eurocopter, İtalya, Rusya ve Güney Afrika şirketleri, SSM'nin yaz aylarında vereceği kararı bekliyor. Savunma sanayii uzmanları, davet edilen firmaların helikopterleri arasında sadece Boeing'in "Apache" ve Eurocopter'in "Tiger" modellerinin "yeni nesil" sayılabileceğini belirterek, Apache'nin çekilmesiyle Tiger'in şansının arttığına dikkati çekiyorlar. Uzmanlar, ABD'nin "teknoloji transferi" konusundaki yaklaşımına dikkati çekerek, "ABD, anahtar teknolojilerin transferi, yazılım ve silah sistemleri konusunda yeterli özgürlük tanımıyor. Bu da Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nca sıcak karşılanmıyor" yorumunu yaptılar.

TAM ORTAKLIK ÖNERİSİ

Türk gazetecilere Fransa'nın Marsilya kentindeki üretim tesislerini gezdiren ve Tiger'i tanıtan Eurocopter'in CEO'su Bregier de bu konuya vurgu yaparken, şartnamedeki teknoloji transferi taleplerini karşıladıklarını söyleddi ve "Biz uluslararası işbirliğine en açık şirketiz. rakiplerimiz daha lokal. Avusturalya ve Güney Kore ABD'ye siyasi ve askeri olarak yakın ülkeler ama onlar da Eurocopter'i seçtiler. Çin de sivil helikopter geliştirilmesi için bizi seçti. Çünkü onlara en iyi teknolojiyi ve en yüksek teknoloji transferi imkanını sunduk" dedi.

SSM'nin teknoloji transferi konusundaki ısrarına dikkati çeken Bregier, "Türk endüstrisine, kendi ürettikleri ekipmanı monte etme imkanı tanıyoruz; yazılım ve silah sistemlerini. TSK Avrupa'daki en büyük ordu. Ürün bir Avrupa ürünü ve sunduğumuz ülke de AB'ye girmeye hazırlanan bir ülke" diye konuştu. İhalede istenmemesine rağmen, Türkiye'yi Tiger projesinde "eşit ortak" olarak görmek istediklerini açıklayan BrÈgier, "Proje ortağı olan Fransa, Almanya ve İspanya buna destek veriyor. Yani bu Avrupa'daki üç büyük ülkeyle ortak çalışmak demek. Bu teklifimiz, Türkiye'nin Avrupa'ya ne kadar yakın olduğunu gösteriyor" dedi.

Türkiye artık daha çok avantaj istiyor

Eurocopter yetkilileri, Türkiye'deki savunma ihalelerinin iptal edilmesi konusunu da gündeme getiriyorlar. Türkiye'nin savunma sanayii açısından büyük potansiyeline vurgu yaparken, son yıllarda Ankara'da daha fazla pazarlıkçı şartnamelerle karşılaştıklarına da dikkat çekiyorlar. "Türkiye artık daha çok şey istiyor" sözü hemen tüm yetkililerin ağzından duyulabiliyor.

Özellikle de "teknoloji transferi" kapsamında "anahtar kodların" paylaşımı, yerli yazılım ve silah sistemlerinin kullanım imkanı istendiğini vurguluyorlar. Bu çerçevede, tüm istenenleri taahhüt ettiklerini de hatırlatıyorlar. Eurocopter yetkilileri ayrıca, Türkiye'nin teslimat için "çok beklememe" eğiliminde olduğunu, kendilerinin de bunu karşılayabileceklerini bildirdiğini de belirtiyorlar.

Fransız Meclisi'ne gerekli mesaj veriliyor

Eurocopter CEO'su Fabrice Bregier, Fransız Parlamentosu'nda görüşülecek Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını suç sayan yasa tasarısı konusundaki rahatsızlıklarnı da saklamadı. Önce "Biz bir Fransız şirketi değiliz, Avrupa şirketi, hatta Avrupa dışında 2 bin çalışanı olan bir dünya şirketiyiz" vurgusunu yapan Bregier, konuyu, "Can sıkıcı politik durum" diye nitelerken, şu mesajı verdi: "Avrupalı sanayiciler, krizlerin atlatılması için üzerlerine düşeni de yapıyorlar. Biz de, Avrupa'da bu azarda lideriz." Eurocopter'in diğer yetkilileri de "Biz 1. Fransuva'nın Kanuni'den aldığı desteği unutmadık ama Paris'te unutanlar var" derken, sonucun Ermeniler lehine olmasını bekleyenlerin yanılacağı mesajını verdiler.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi