T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 21 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Memurdan bankacı olmaz

Devletin bankacılık yapmamasını söyleyen Unakıtan, "Memur banka kâr etse de etmese de aynı maaşı aldığını düşünüyor. Onun bankacılığından ne olur? Devletin parası onlara gidiyor, o kadar kaynakla babam da kâr eder" dedi

Fahri
Sarrafoğlu
Marmaris Martı Otel'de dün düzenlenen "Tekstil Sektöründe Derinleşen Kriz ve Çıkış Yolları" seminerinde tartışmalar bankacılık sektöründe yoğunlaştı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, on beş günde bir yaptıkları periyodik toplantılar da mutlaka bir arkadaşının fabrikasını kapattığı haberini aldıklarını söyledi.

Tekstilde derinleşen krizde en büyük payın, bankacılık sektörüne ait olduğunu ileri süren Narin, görüşlerini şöyle dile getirdi: "Kâra doymayan bir bankacılık sektörü... Kredi kartıyla vatandaşın cebindeki bütün paraları alıyorlar. İthalatçıya para veriyor, sanayiciye para vermiyor. Bu ülkede milli bankacılık mutlaka elzemdir. Biz kimden para alacağız? Nasıl yatırım yapacağız? Her şey satılır mı? Şimdi de tutturmuşlar, (Halk Bankası'nı satacağız) diyorlar."

"Geleceğe ümitle bakan tekstil sektörüne hoş geldiniz" cümlesiyle konuşmasını tamamlayan Narin, ithalatın durdurulması, fiyat ve kalite kontrolünün disiplin altına alması talebinde bulundu.

FAZLASINA HAZIR OLUN

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, kendisinden önce konuşan Halit Narin'in, devlet bankalarının özelleştirilmesini eleştiren sözlerine atıfta bulunarak, "(Bankaları alacaklar) diyorsunuz. Alacaklar arkadaş, daha fazlasına da hazırlıklı olun. Bankanın sahibi Ahmet olmuş, Mehmet olmuş. Sen kredini alıyor musun? Ona bakacaksın" dedi. "Devletin ekonomik faaliyetlerinin olduğu yerde, serbest piyasa tam olarak kurulmuş sayılamaz" diye konuşan Bakan Unakıtan: "Devletin bankası olur mu? Oralarda çok sayıda devlet memuru çalışıyor. Memur kredi vermektense vermemek daha iyi diye düşünüyor. Neden? Çünkü bir sürü inceleme oluyor. Müfettiş geliyor. Banka kâr etse de etmese de aynı maaşı aldığını düşünüyor. Onun bankacılığından ne olur" diye konuştu.

DEVLET PARASIYLA KÂR

Bazılarının devlet bankalarının da kar ettiğini söyleyebileceğini ifade eden Unakıtan, şöyle devam etti: " Evet kâr ediyorlar. Çünkü devletin paraları oralara gidiyor, oradan başka bir yerlere gidiyor. O kadar kaynak olduktan sonra babam da kâr eder. Eskiden bu olanaklara rağmen zarar ediyorlarmış, siz düşünün. Siyasetçilerin eline işletme teslim edilemez."

Tekstil sektöründe derinleşen problemlere hep birlikte çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Bakan Unakıtan, girdi maliyetleri üzerindeki vergi yükünün azaltılması yönündeki çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

'Dalgalı kurla dalga geçerseniz karışmam'

Piyasaların geçen hafta önemli hareketlenmeler yaşadığını, borsanın düştüğünü ve Türk Lirası'nın değer kaybettiğini hatırlatan Maliye Bakanı Unakıtan, bu gelişmeler karşısında endişelenmenin gereksiz olduğunu belirtti. Unakıtan, Londra, New York, Tokyo, Rusya ve Brezilya gibi bir çok borsada da benzer dalgalanmalar görüldüğünü, bu hareketlenmenin Türk piyasalarına doğal olarak yansıdığını kaydetti. "Türkiye'ye nasıl para giriyorsa, Türkiye'den para da çıkacak. Girerken iyiydi de çıkarken kötü mü? Bizde dalgalı kur sistemi var. Dalgalı kur sisteminin manası nedir? Bu iş dalgalanacak arkadaş, artık hesabınızı buna göre yapın. Dalgalı kura devam edeceğiz. Madem dalgalı kur diyoruz, bu işin dalgası olacak. Dalgalı kura karşı dalga geçerseniz, o zaman ben anlamam. Hesabınızı iyi yapın." Unakıtan, enflasyon oranının tahmin edilenden fazla çıkmasının bütün yıl boyunca enflasyonun yüksek seyredeceği anlamına gelmediğine de işaret ederek, hükümetin gerekli çalışmaları yaptığını söyledi.

Kurşunlar istikrara sıkılıyor

Bakan Kemal Unakıtan, Türkiye'nin istikrar sürekliliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu belirterek, "huzura sıkılmış kurşunlara karşı hepimizin birlik olması lazım. Bütün Türk milleti olarak aynı geminin içindeyiz. Kimsenin bir yerlerden çıkıp da gemiyi delmemesi lazım, çünkü herkes batar" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi