T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 21 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bu bir güç kavgası

Başbakan Danıştay'a saldırının rejimle ilgili değil "iktidara yönelik" olduğunu ifade ederek, "Bu bir güç kavgası. İktidar başarılı gidiyor. Bunu nasıl başarısız gösteririz diye uğraşıyorlar" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere çıktığı Mısır yolunda uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Danıştay'a yapılan menfur saldırı bağlamında Türkiye'de oluşturulmaya çalışılan 'gerginlik' ortamından Kocatepe'deki törende atılan sloganlara, devletin bakanlarına yapılan saldırıdan Genelkurmay Başkanı Özkök'ün yorumuna kadar pekçok konuyu değerlendiren Başbakan Erdoğan, önemli mesajlar verdi.

ÖZKÖK'ÜN AÇIKLAMASI ŞIK DEĞİL

Erdoğan, "tepkilerin haklı olduğu ve devamlılık göstermesi gerektiği" yolundaki ifadelere cevap verirken, "Ben genele söylüyorum. Sayın Genelkurmay Başkanı'nın bu açıklamasını şık bulmadım. O tür ifade çok riskli, yanlış bir ifade. Devletin bakanlarına ve bağlı olduğunuz hükümetin bakanlarına... TSK nereye bağlı, Başbakan'a... Dolayısıyla oraya yapılan bu tür hakaretleri, tepkileri makul karşılamak, bunların devamını talep etmek hiçbir zaman tasvip edilemez. Çok yanlış bir yaklaşım bu... Tasvip etmek mümkün değil" dedi.

KOCATEPE'DE RESMİN TAMAMINI GÖRÜN

Kocatepe'deki resmin doğru okunması gerektiğini, legal ve illegal örgütlerin törene çağrı konusunda neler yaptıklarını çok iyi bildiklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Bu tür hakaretamiz ifadeler, cenazeye katılanların tamamının tavrı değil. Kocatepe'ye gelenleri Türkiye'nin tamamı olarak nitelendirmek yanlış olur. Legal ve illegal örgütlerin Kocatepe'ye katılım konusundaki yaptıkları çağrıları da davetlileri de biliyoruz. Danıştay'daki törende olanları da biliyoruz. Böyle bir resmin çıkarılması isteniyor. Bana göre huzurun ortadan kaldırılmasını yönelik adımlardır. Hakaret edenlerin sessiz çoğunlukla alakası yok."

TEPKİLER CENAZEYE SAYGISIZLIK

Atılan kurşunun "yürütmeye sıkılmış bir kurşun" olduğunu vurgulayan Erdoğan, kurumların birbirlerini gölgeleme çabası içine girmelerinin yanlış olduğunu belirtirken, "Sorumluluk mevkiinde olanların ağzından çıkanı bilmesi lazım. Bedeli, faturası ne olur, çok önemlidir" diye konuştu. Erdoğan, Ankara'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada da, merhum Özbilgin'in cenaze törenindeki tepkileri doğru bulmadığını belirtirken, "Hükümet üyeleri insani ve İslami bir görevi yerine getirmek için oradaydı. Onlara gösterilen bu tepkileri doğal bulmuyorum. Böyle bir günde yapılan bu tür eylemler cenazeye saygısızlıktır. Biz demokrasimizi nasıl güçlü hale getireceğimizin gayreti içinde olmalıyız. Laiklik konusunda daha güçlü hale nasıl getiririz onun gayreti içinde olmalıyız. Sosyal bir hukuk devleti olan ülkemizde hukuku nasıl güçlü hale getirmemiz gerketiğinin gayreti içinde olmalıyız. Bizler huzuru daha ileri taşımanın gayreti içinde olmalıyız. Bunun için tüm kurumlar el ele vermek zorundayız" dedi.

Cumhuriyeti 73 milyon koruyor

CHP'nin sürekli 'cumhuriyet tehlikede' mesajlarıyla toplumda 'kutuplaşmayı' azdırdığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti: "Ana muhalefet birkaç kavram arasına sıkışmıştır. Mesela 'cumhuriyet tehlikede' diyor. Sanki cumhuriyetin koruyucusu sadece onlar. Cumhuriyet sadece senin tekelinde değil. Cumhuriye'in korunması konusunda 73 milyonun hassasiyeti var. İktidar partisi olarak biz birinci derecede sorumluyuz." Danıştay'a yapılan saldırıların, esas itibariyle Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünü bozmayı amaçladığını belirten Başbakan Erdoğan, "Oysa biz, başı açık olanla örtülü olanın el ele dolaştığı bir Türkiye istiyoruz" dedi.

Olayın rejimle alakası yok

Soruşturma konusunda sürekli bilgiler aldığını ve toplantılar yaptığını söyleyen Başbakan, "Soruşturmayı bizzat izliyorum. Bunların zaten her zaman seslerini çıkarıyorlar. Burada olay sadece iktidara yöneliktir. Olayın rejimle de alakası yoktur. Şimdi dert şu; Bu bir defa güç kavgası... Diyorlar ki; iktidar başarılı gidiyor, bunu başarısızlığa nasıl çeviririz.. Anadolu'yu karış karış dolaşıyoruz, hâlâ bir umutla bu iktidara sarılması var. Buna yönelik olarak adımlar atılıyor" dedi. Terör örgütlerinin, çetelerle bağlantı içinde olduğuna da dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Terörle çete ilişkisi yoktur, diye bir iddia olamaz. Terör örgütleri tıkanma noktasına geldiklerinde çete ilişkileri kuruyor. Çeteye dönüşüyor. PKK'da da bu gözleniyor. Sauna çetesi, Küre operasyonu gibi derin ilişkilerden söz ediyorum" dedi.

8 BİN METREDE SOHBET

Başbakan Erdoğan, dün çıktığı Mısır gezisinde başbakanlık uçağında, aralarında gazetemiz Ankara Temsilcisi Mehmet Ocaktan'ın da bulunduğu gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevapladı. Erdoğan, Muhalefetin Danıştaya saldırı olayını siyasi malzeme olarak kullanmasını doğru bir yaklaşım olarak görmediğini söyledi.

Deniz Baykal önce Anayasa'yı öğrensin

Gerginlik ortamının oluşmasında CHP lideri Baykal'ın önemli payı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye kırılma noktasına geliyor, diyor. Durduk yerde bu açıklama niye? '2006 güç geçecek' demek niye? Sürekli erken seçim; Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi erken seçim sözleri niye? Anayasa'yı bana kavratma tavsiyesinde bulunan zat önce kendisinin Anayasa'yı tanıması lazım. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ne zaman nasıl yapılacağı Anayasa'da belli" diye konuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi