T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 21 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dilovası ölüyor...

'Zehirova'da denilen Dilovası'nda yaşanan kanser vakaları son senelerde dünya ve Türkiye ortalamalarının üzerinde bir tablo ortaya koyuyor. Kansere yol açan kadmiyum oranı, bölgede sınır değerlerinin 30 kat üzerinde

Sağlık Bakanlığı, sanayi kuruluşlarının yerleşim alanlarıyla yan yana bulunan Dilovası'nda kanser rahatsızlığından ölümlerin artması üzerine geçtiğimiz aylarda inceleme başlatmış, inceleme sonucunda kanserden ölümlerin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu belirlenmişti. Dilovası'nda Türkiye ortalamasını üçe katlayan kanser vakaları üzerine Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve ekibi de sanayi atıklarıyla gündeme gelen Dilovası'nda yaptığı inceleme sonucu rapor hazırladı. Rapora göre, Türkiye'de kanserden ölüm oranı yüzde 13 iken Dilovası'nda 1995-2004 yılları arasında meydana gelen 495 ölüm vakasının yüzde 40'ı kanserden oldu. Kanser vakalarının yüzde 44'ünün de akciğer kanseri olduğu vurgulanan rapora göre, Kocaeli'nin genelinde ise kanserden ölüm oların yüzde 19.

TESİS SAYISI HIZLA ARTIYOR

AB standartlarına göre, kansere yol açan ve havada 230 mg olması gereken kadmiyum oranı, bölgede yapılan ölçümlerde sınır değerlerinin 30 kat üzerinde çıktı. Bilimadamları bu oranı, "dehşet verici" olarak niteliyor. Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı, Marmara Denizi, E-5 ve TEM otoyolu kenarında bulunan Dilovası beldesi, 1970 sonrası artan çarpık sanayileşme artan hava kirliliği nedeniyle S.O.S veriyor. Dilovası'nın bu duruma gelmesinde, 1987 yılından 2004 yılına kadan bölgede işyeri açma ve ruhsatlandırma yetkisinin merkezi hükümete ait olması etkili oldu. Çevrede sayıları hızla artan tesisler, ruhsatlandırma ve denetleme yetkisi 5216 sayılı Belediye Yasası ile Büyükşehir Belediyesi'ne devredilene kadar denetlenmedi.

KANSER VAKALARI PATLADI

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun bölgede yaptığı kanser araştırmasında, Dilovası'nda 1995-2004 yılları arasında meydana gelen 495 ölüm vakasının yüzde 40'ının kanserden kaynaklandığı, kanser vakalarının yüzde 44'ünün ise akciğer kanseri olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, Türkiye genelinde ölüm nedenleri arasında payı yüzde 13 olan kanserin, Kocaeli ilinde yüzde 19'a yükseldiği görüldü. Kocaeli'nin diğer ilçelerinde ise kansere bağlı ölüm oranları şöyle: Gebze'de yüzde 22, Gölcük'te yüzde 21, Derince'de yüzde 21, Körfez'de yüzde 18.

  • OKTAY MEHMET / İSTANBUL

    TABLO İÇ AÇICI DEĞİL

    Mazlum-Der Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Sezer Ceyhan, 4 ay süren çalışma neticesinde, Dilovası ile ilgili bir çevre raporu hazırladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Valiliği ve İl Çevre Orman Müdürlüğü'nden elde edilen veriler ışığında rapor hazırlayan Ceyhan, Türkiye'nin halen büyük ölçüde, eski teknolojiye dayanan makinelerle üretimine devam ettiğini belirterek, "Dilovasıyla ilgili açıklanan hava kirliliği ölçüm numunelerinin sonuçları dehşet verici. AB standartlarına göre, kansere neden olan havada 230 mg olması gereken kadmiyum oranı, bölgede sınır değerlerinin 30 kat üzerinde tespit edildi" dedi. Zehirli bir madde olan 'kadmiyum', metal işleyen sanayi tesislerindeki yanma sonucu ortaya çıkıyor, kanser, prostat, kansızlık ve insan dokusunda tahribata neden oluyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi