T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 4 TEMMUZ 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hükümetten memnun ülkesiyle gurur duyuyor geleceğe umutla bakıyor

Gallup'un AB ve Türkiye'de biner kişi üzerinde yaptığı ankette, Türklerin yüzde 60 ile ordudan sonra en çok hükümete güvendiği belirlendi. Türkler, iyi yönetildiklerini düşünüyor

Uluslararası araştırma şirketi Gallup'un Türkiye'de yaptığı 'vatandaş memnuniyeti ile kurumlara güven' anketi, Türk halkının en çok güvendiği kurumlar sıralamasında hükümetin yüzde 60 ile ordunun arkasından ikinci sırada yer aldığını ortaya çıkardı. Anket, 'Türkiye'nin 5 yıl öncesine göre ilerlediğini düşünen Türk halkının, ülkesiyle gurur duyduğunu ve geleceğe umutla baktığını' belirledi.

The Gallup Organization Europe şirketinin, AB ülkeleri ile Türkiye'de biner kişiyle yaptığı ankete göre, 'Türk halkı, Türkiye'nin ilerlediğini ve liderlerin iyi çalıştığını' düşünüyor. AB vatandaşları ise tam tersi bir sonuçla 5 yıl öncesine göre ülkelerinin gerilediği kanısını taşıyor.

Ankete katılanlara kıyasla Türkler, 5 yıl öncesine göre, ülkesinden gurur duyan milletler arasında yüzde 65 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Türkleri, yüzde 40'la Yunanlılar, yüzde 39'la İspanyollar, yüzde 30'la Macarlar, yüzde 26 ile İngilizler, yüzde 18'le İtalyanlar, yüzde 14'le Danimarkalılar, Fransızlar ve Almanlar izliyor. Yüzde 13 ile İsveçliler ise son sırada yer alıyor.

MEDYA EN GÜVENİLMEZ KURUM

Anketin, 'kurumlara güven' konulu bölümünde ise halkların en fazla ordularına güvendiklerini gözler önüne serdi. AB ülkelerinde orduya güvenenlerin oranı yüzde 67 iken, bu oran Türkler arasında yüzde 86'yı buluyor. Araştırmaya göre, Türkler ordudan sonra en fazla hükümete güveniyor. Türkiye'de hükümete güven oranı yüzde 60'la ikinci sırada geliyor. AB ülkelerine bakıldığında güven açısından ulusal hükümetlerin son sıralarda (yüzde 40) yer aldığı görülüyor.

Türkler arasında kurumlara güven sıralamasında yargı ve dini organizasyonlar üçüncü (yüzde 57), sağlık sistemi ve seçimlerin dürüstlüğü dördüncü (yüzde 48), finans sektörü beşinci (yüzde 37), medya ise (yüzde 25) son sırada yer alıyor. AB sıralamasında sağlık sistemi ikinci (yüzde 63), finans sektörü üçüncü (yüzde 59), seçimlerin dürüstlüğü dördüncü (yüzde 48), yargı ve dini organizasyonlar (yüzde 46) beşinci sırada gelirken, medya yüzde 41'lik güven oyuyla sondan bir önceki sırada bulunuyor.

ÜLKE YÖNETİMDEN MEMNUN

Ankete göre, Türkler ülke yönetiminden memnuniyet duyanlar arasında yüzde 48 oranıyla 4. sırada yer alıyor. İspanyollar yüzde 60 oranıyla 'yöneticilerinden en fazla memnun olan millet' olarak ilk sırada gelirken, bunu yüzde 57 oranıyla Danimarkalılar, yüzde 50'yle İngilizler izliyor. Yunanistan halkı yüzde 43 oranıyla 5'inci, İsveçliler yüzde 40 oranıyla 6'ıncı, Almanlar yüzde 38 oranıyla 7'inci, Macarlar yüzde 32 oranıyla 8'inci, İtalyanlar ise yüzde 26 ile 9'uncu sırada yer alıyor. Sıralamanın en sonunda ise yüzde 23'le Fransızlar bulunuyor.

ALTYAPI DA EN MEMNUNİYETSİZ

Eğitim, sağlık ve altyapı hizmetlerinden duyulan memnuniyete bakıldığında ise Türkler son sıralarda bulunuyor. Eğitim hizmetlerinden memnun olanların başında Danimarkalılar yüzde 78'le ilk sırada yer alırken, sıralamanın sonlarında yüzde 40 memnuniyetle Türkler yer alıyor. Sağlık hizmetleri konusunda, Türklerin sadece yüzde 48'i çalışmaları yeterli buluyor. Elektrik, su ve kanalizasyon gibi temel hizmetlerin sağlanmasında ise Türk vatandaşları yüzde 73 ile listenin sonunda yer alıyor.

  • ANKARA (A.A)

    Türkiye köprü olacak

    The Gallup Organization Europe Başkanı Warren Wright, anket sonuçlarını değerlendirirken sonuçlarına bakıldığında, Türkiye'nin AB üyesi olabilmesi için önünde büyük zorlukların olduğunun görüldüğünü, bu nedenle reformlara hız verilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin, AB'de yer alması gerektiğini söyleyen Wright, şöyle devam etti: "Kişisel olarak Türkiye'nin AB'ye girmesini onaylıyorum. Çünkü AB'de 50 milyon, Türkiye'de de 70 milyon Müslüman yaşıyor. Bu nedenle Türkiye, İslamiyet ile batı ülkeleri arasında köprü olacak. Araştırma sonuçları değerlendirilerek eksiklikler giderilmeye çalışılmalı ve elde edilen ilerleme sık sık ölçülmeli.''

    Parlamento itibar kazandı

    Sadullah Ergin (AK Parti Grup Başkanvekili)
    "Biz baştan beri bunu söylüyoruz. İnsanlar, önceki yıllarda parlamentoya girince milletvekili rozetini saklama ihtiyacı hissediyordu. Son yıllarda parlamento, eski itibarını yeniden kazandı. Bu gidişat, sağlıklı bir gidişat. Henüz yeterli değil. Bunun bir numaraya kadar çıkması lazım. Çünkü demokratik parlamenter sistemde halkın iradesi, doğrudan elinin ulaştığı yer parlamento ve parlamenterlerdir. STK'ların da medyanın da bu gelişmelere katkı vermesi gerekiyor."

    Kıyaslı bir memnuniyet

    Prof. Dr. Doğu Ergil
    "Bu anketin sonucunu iki yönden okumak mümkündür. İlki; AK Parti'den duyulan memnuniyet, ikincisi ise vatandaşın hükümetler içinde sonuncusu olan AK Parti hükümetinin, kendinden öncekine bakarak yaptğı kıyas sonucu. Bundan sonraki seçimde muhtemel hükümet modelleriyle kıyaslanınca da bu model ortaya çıkar. Yani olası bir DYP, CHP ve MHP hükümetine karşı AK Parti hükümetine karşı duyduğu memnuniyettir bu. Kıyaslı bir memnuniyet olarak değerlendirmek gerekir."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi