T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 4 TEMMUZ 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Niyet var, icraat yok

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, Ankara'ya 'Bu defa Irak'ta farklı bir hükümet var' dedi ama, bir söz de vermedi. Gül PKK'lı ve El Kaidecilerin iadesini isterken, Zebari 'Irak'ta tamamen güvenlik sağlanmadan işbirliği gerçekleşmez' dedi

Duygu
Güvenç
Irak'taki seçimlerin ardından Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin Ankara'ya yaptığı ilk resmi ziyarette gündemi yine PKK oluşturdu. Zebari, "Bu defa farklı bir hükümet var" dedi ama geçmiş hükümetlerle aynı mesajları verdi. Türkiye'nin terör konusundaki hassasiyetini anladığını belirtirken, "Irak'ta tamamen güvenlik sağlanmadan işbirliği gerçekleşmez" dedi.

ANLAŞMALARI ONAYLAYIN MESAJI

Gül, Türkiye'nin geçen yıl Caferi hükümetine ilettiği 150 kişilik PKK listesinin yanısıra, İstanbul bombacıları olarak bilinen El Kaideli Burhan Kuş ve Sadettin Akdaş'ın iadesi istedi. Gül, bu amaçla Irak'tan, var olan anlaşmaları hayata geçirmesini talep etti. Gül'ün görüşmeler sırasında Zebari'ye, "Size daha önce ilettiğimiz Terörizmle Mücadele Anlaşma taslağını inceleyerek bir an önce yanıt vermenizi ve imzalamayı bekliyoruz. Suçluların iadesinin gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu amaçla iki ülke arasında daha önce imzalanan Adli ve İdari Konularda İşbirliği Anlaşması'nın da parlamentodan geçirilerek aktif hale getirilmesini bekliyoruz. Size iade dosyasını verdiğimiz El Kaideli teröristlerin de iade edilmesini bekliyoruz" mesajı verdi.

Zebari ise PKK'lıların iadesi konusunda ''Irak hükümeti, topraklarının komşu ülkelerin güvenliğine tehlike teşkil etmesine izin vermeyecek" dedi. Zebari, El Kaideli teröristlerin iadesi konusunda söz veremedi. Suçluların İadesi Anlaşması'nın geçerli olduğunu belirten Zebari, "Irak'taki bir takım suçlular doğrudan Irak hükümetinin bir kısmı ise koalisyon güçlerinin sorumluluğunda. Biz de olanların dosyasını aldığımızda derhal iade ederiz ama koalisyon gücünün elinde olanları iade edemeyiz'' diye konuştu.

DİYARBAKIR'DA EĞİTELİM

Zebari'nin, Irak'ta güvenliğin sağlanmasında büyük zorluklar yaşadığını belirtirken, "Türkiye'nin hassasiyetlerinin farkındayız, sınırlarımızı kontrol etmeye çalışıyoruz. Kontrolü sağladığımızda üçlü görüşmelere geçebiliriz" yanıtını verdi. Gül de Türkiye'nin bu konuda endişe duyduğunu belirterek, "Irak polisini, ordu mensubunu Diyarbakır'da eğitebiliriz" önerisini getirdi.

  • ANKARA

    Bağdat gibi diyar olmaz, Bağdat'a gelin

    Hoşyar Zebari, Gül'ü, Bağdat'a davet ederken Türkçe'deki 'Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz' atasözünü anımsattı. Zebari'nin davetine Gül'ün olumlu yanıt vermesine karşın kısa zamanda Bağdat'a resmi ziyaretin beklenmediği öğrenildi. Gül, Zebari ile sabah ve öğle yemeğinde gerçekleştirdiği görüşmelere, "Siyasi birliği ve toprak bütünlüğü olan, Bağdat'tan yönetilen, bütün zenginliklerinin tüm Irak halkı tarafından paylaşıldığı bir Irak istiyoruz" dedi. Gül, Kerkük'ün önemine de değindi ve Türkmenlerin haklarına işaret etti. Zebari ise bölge ülkelerinin Irak'ın içişlerine karışmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Türkiye ile Irak arasında açılacak olan 2'nci sınır kapısının Ovaköy olmasında mutabakat sağlanamayınca iki ülkenin 3 yıl içinde 3'üncü sınır kapısını açması kararlaştırıldı.

    TPAO PETROL ARAYACAK

    Gül, TPAO'nun Irak'ta petrol aramasına da izin verilmesini istedi, Zebari bu talebe olumlu yanıt verdi. Gül, Irak'a sefer yapan bir uçak şirketinin alacaklarını da gündeme getirdi. Zebari ise "Sorunun çözülmesini sağlayacağım" karşılığını verdi. Gül, Kerkük-Yumurtalık boru hattına paralel ikinci bir hattın açılmasını da önerdi. Zebari, uluslararası toplumdah daha çok yardım istedi.

    Irak'ta PKK bürosu kapatıldı

    Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin Türkiye'deki temasları sürerken, PKK'nın Irak'taki kolu Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin Erbil bürosu, bir grup Peşmerge tarafından basılarak kapatıldı. IKDP'ye bağlı bir internet sitesi, büronun, Erbil'deki güvenlik birimleri tarafından önceki gün basılarak ve bazı parti yöneticilerini tutukladığını duyurdu.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi