T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 1 TEMMUZ 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye

  Yeni Şafak'ta Ara
 

100 bin kişilik memur olma maratonu bugün başlıyor

Onbinlerce üniversite mezunu, bugün ve yarın yapılacak olan KPSS sınavından yüksek puan alarak, memur olmaya çalışacak. Sınavın bugünkü oturumunda genel kültür, genel yetenek, yabancı dil, eğitim bilimleri; yarınki oturumunda ise müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcısı sınavına gireceklere yönelik alan bilgisi testleri uygulanacaktır.

Ortaöğretim (lise ve dengi) ve önlisans mezunlarına yönelik sınav ise yine ÖSYM tarafından, Eylül ayında yapılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadroları ise sınav sonrasında, Sayın M. Ali Şahin'in bağlı olduğu Devlet Bakanlığının belirlediği bir tarihte, yine ÖSYM tarafından yayımlanacaktır.

İşte sınav yerleştirmelere dair son hatırlatmalar:

- Bugün yapılacak olan KPSS sınavında yabancı dil testi de bulunmaktadır. Bu test KPSS-B yerleştirmelerinde kullanılmamaktadır. Bu test, KPSS-A kadroları içindir. KPSS-B yani genel memur kadroları için yapılacak yerleştirmelerde sadece genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamak yeterlidir.

- Sınava hangi düzeyden girildiyse, o düzeyden tercih yapılmak zorundadır. Lisans düzeyinden sınava giren bir aday lise düzeyindeki bir kadroyu tercih ettiğinde, bu tercihleri geçersiz sayılacaktır.

- Adayların sınava en son öğrenim düzeyinden girmeleri gerekmektedir. Bu husus, sınav kılavuzunda açıklanmıştır. Lisans mezunu bir adayın bugün yapılacak bir sınava girmeyip, Eylül ayında yapılacak sınava girmesi halinde, ÖSYM yerleştirmeyi yapmış olsa dahi, ilgili kamu kurumu atamayı yapmayacaktır.

- Öğretmenlik kadroları hariç üniversitelerin 3. sınıf bölümünde okuyan öğrenciler de bu sınava girebilecektir. Bu öğrenciler, mezun oldukları andan itibaren açıklanan boş kadrolara başvurabilecektir.

- Sınav sonrasında bir çok aday askere gidecektir. Bu adaylar askerde iken tercih yapabilirler. Ancak, ÖSYM yerleştirmesi sonrasında ilgili kamu kurumuna başvurup atama işlemlerinin saklı tutulması ve bekletilmesi, ilgili kamu kurumunca bu talebe olumsuz yanıt verilmesi halinde ise dava açılması gerekmektedir. Askerde iken atamanın yapılmamasından dolayı açılan tüm davalar kazanılmaktadır.

- 2004 KPSS'nin geçerlilik süresi 2008'e kadar uzatılmıştır. Bu adaylar, sadece puan yükseltmek amacıyla bu sınava girebilirler. Puanlardan hangisi yüksekse o puan kullanılacaktır.

- 2004 yılındaki sınava önlisans veya lise düzeyinde giren ancak lisans mezunu olarak bugünkü sınava da giren adayların 2004 KPSS puanları artık kullanılamayacaktır.

- Yüksek puan almak tek başına bir hak teşkil etmemektedir. Adaylar sınav sonrasında branşlarına uyan kadroları tercih edecek olup, bilgisayar programı da, adayları tercih ve puan üstünlüğüne göre yerleştirecektir.

- Sınav sonrasında açıklanacak boş kadroların her birinde belirli şartlar yer almaktadır. Bu şartlardan bir kısmı öğrenim mezuniyeti, bir kısmı askerlik, bir kısmı yaş bir kısmı da belirli belgelere (Bilgisayar sertifikası vb.) sahip olmaktır. Yaş hariç, belgelere sahip olma şartı; sınav tarihi itibariyle değil, kadrolara başvuru tarihi itibariyle aranmaktadır. Genel bölüm mezunlarının (örneğin düz lise mezunları) şimdiden bazı kurslara yazılarak sertifikalarını almaları yararlarına olacaktır.

- Yaş şartında bu yıl önemli bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre, kamu kurumları, mevzuatlarında olmadığı müddetçe, açıklayacakları boş kadrolar için yaş sınırı getiremeyeceklerdir.

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı sayın Mehmet Ali Şahin, bu yıl, 100 bin kişinin kamuya alınacağını belirtmiştir. Bu açıklamaya göre, KPSS sonrasında büyük miktarlı memur alımı yapılacaktır.


Askerliğini yapan aday memurun yıllık izni

Askerliğimi kısa dönem olarak yaptım. Şuan bir kamu kurumunda aday memur olarak çalışıyorum. Bu askerlik sürem hizmette değerlendiriliyor. Bu halde benim yıllık izin kullanmam gerekmez mi?

Aday memurlar da dahil olmak üzere tüm memurların yıllık izinleri, 657 sayılı Kanunda belirlenmiştir. Kanunun 102'inci maddesinde, Devlet memurunun yıllık izin süresinin, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gün olduğu belirtilmiştir. Bu maddedeki kritik kavram "hizmet" kavramıdır. Bu kavramın nasıl anlaşılması gerektiği 154 seri nolu Devlet Memurları Genel Tebliğinde açıklanmıştır. Dileyen ziyaretçiler memurlar.net'ten bu tebliğe bakabilir.

Diğer taraftan, askerliğini yapan bir memurun, askerlik süresinin yukarıda belirtilen "hizmet" süresinin tespitinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ise Kanun 84'üncü maddesinde açıklanmıştır. 84'üncü maddede yer alan hükme göre, muvazzaf askerlik süresi asaletin tasdikinden sonra değerlendirilmektedir. Buna göre, askerlik hizmeti adaylık döneminde değerlendirilmediği için adaylık dönemi süresince askerlik süresi yıllık izin hesabında dikkate alınmayacaktır.


Müdürlerin sorunu torba kanun ile çözülebilir

12 mayıs 2006 tarihinde, bu köşede yayımlanan yazıda, zam ve tazminat kararnamesinin bürokrasiyi alt üst ettiği ve derhal çözüm bulunması gerektiğini belirtilmişti.

Yaşanan sorun şu şekildeydi: Maliye Bakanlığı bürokratları zam ve tazminat kararnamesini düzenlerken, mühendisin özel hizmet tazminatını şube müdüründen daha yüksek düzenlemişti. Bu nedenle de, teknik kökenli, yani mesleği örneğin mühendis olan şube müdürü, mühendisten düşük maaş almaya başlamıştı. Bu şuan kamuda ciddi bir sorun olarak yaşanmaktadır. Ancak zam ve tazminat kararnamesinin yayımlandığı günden bu yana, yaşanan bu sorunla ilgili hala hiçbir girişimde bulunulmamıştır.

Oysaki, Meclis Genel kurulunda ele alınan torba kanun tasarısı görüşmelerinde, 657 sayılı Kanuna eklenecek geçici bir madde ile sorunun çözümü başlatılabilir. 657'e eklenmesi gereken geçici madde şu şekilde olmalıdır:

"MADDE-: 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE-: "657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinde yer alan"154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır."ibaresi 2006 yılında uygulanmaz "

Yapılacak olan bu yasal değişiklikten sonra zam ve tazminat kararnamesinde değişiklik yapılarak, oluşturulmuş olan gerilim giderilebilir.

MEB, SINAV SORULARINI NEDEN YAYINLAMIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığında, bugün önemli bir sınav yapılacak: Müdür yardımcılığı sınavı...

Ancak bu sınavın soru ve cevaplarının yayımlanıp yayımlanmayacağı hala net olarak bilinmiyor. Binlerce öğretmenin katılacağı bu sınav sonrasında, adayların doğru bir değerlendirme yapabilmesi için, soru ve cevapların açıklanması gerekmektedir.

Diğer taraftan, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün, 2006 yılında yaptığı sınavlardan çok az bir kısmının soru ve cevaplarını yayımlaması, bugünkü sınavın soru ve cevaplarının da yayınlanmayabileceği anlamına geliyor. Adı geçen genel müdürlük son olarak bu hafta içerisinde yapılan fen ve sosyal bilimler liselerine öğretmen seçme sınavının soru ve cevaplarını yayımlamamıştı.

Bu sorunun Bakanlık düzeyinde ciddiyetle ele alınması gerekmektedir. Zaten bakanlık bürokratlarından umudunu kesen adaylar da, umutlarını siyasilere yöneltmiş durumda... Memurlar.net sitesinde, dün yayımlanan, "MEB, sınav soru ve cevaplarını yayımlamıyor. Sizce ne yapılmalı?" şeklideki soruya katılan ziyaretçilerin yüzde 40, bu soruna Bakan Çelik'in eğilmesi gerektiğini belirtmiştir. (Ankete 5 saatte 4 bin kişi katılmıştır)

SAĞLIKTA ÜÇ ÖNEMLİ DÜZENLEME

Sağlık sektöründe çalışacak olan adaylar ile şuan çalışanları ilgilendiren 8 maddelik Kanun teklifi Meclis Genel Kurul'unda kabul edilmiştir. Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildikten sonra yürürlüğe girecektir. Kabul edilen Kanun teklifine göre;

1- Sağlığa 9.690 kadro ihdası: Sağlık Bakanlığına 9.690 adetlik sağlık personeli kadrosu tahsis edilmiştir. Sağlık Bakanlığı bu kadroların tümüne bu yıl atama yapabileceği gibi, 5 veya 10 yıl içerisinde de atama yapabilir. Yani bu kadroların bu yıl veya önümüzdeki yıl doldurulma zorunluluğu bulunmamaktadır .

2- Sağlık grup başkanlıkları kuruluyor: 181 sayılı KHK'da yapılan düzenleye göre, Sağlık Bakanlığı, hizmetin yürütülmesi bakımından gerekli gördüğü ilçelerde Sağlık Grup Başkanlıkları oluşturabilecek, 657 sayılı Kanunun 88 ve 175'nci maddelerinde yapılan düzenlemeye göre de, sağlık grup başkanlıkları ikinci görev olarak yürütülecektir.

3- Hastane müdürü, eczacı ve başhemşirelerin döner sermaye payı arttırıldı: 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan düzenleme ile hastane müdürü ile eczacılara yüzde 250'sine; başhemşirelere ise yüzde 200'üne kadar döner sermaye verilebilecek... Bu personel daha önce yüzde 150 üzerinden döner sermaye almaktaydı.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi