T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 5 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Akaryakıt azdırdı ucuz gıda frenledi

Haziran ayında üretici fiyatlarında gerçekleşen yüksek artışın enerji ve akaryakıttan kaynaklandığı, kurlardaki artışın fiyatlara henüz yansımadığı belirtildi

Döviz istikrara kavuşursa
fiyat artışları da hız keser

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ÜFE'deki artışın, dövizdeki artıştan kaynaklandığını, döviz fiyatlarının istikrar kazanmasıyla ÜFE oranlarının düşeceğini, TÜFE'deki artışın düşük kalmasının da sanayicinin maliyetlerini fiyatlara yansıtamamasından kaynak- landığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, enflasyonla ilgili olarak şunları söyledi:
"ÜFE'deki artışın, normalleşebilme si döviz fiyatlarının istikrar kazanma- sıyla mümkün olacaktır. 2007'de tekrar bir inişi seyredeceğimizi tahmin ediyorum. TÜFE'deki artışın çok düşük kalması, iç talebin daralmasının da somut bir göstergesidir."
Hisarcıklıoğlu, sanayicilerin enerji sıkıntısının çözümüyle ilgili sorusuna da, "5 yıldır Türk sanayicisi dünyanın 2. en pahalı elektriğini tüketiyor. Elektrik maliyetlerinin, rekabet ortamı sağlaması gerekir. Fakat Türkiye'de elektrik, hala pahalı olan doğal gaza endeksli" karşılığını verdi.
Haziran ayında iki haneye yükselen enflasyonda enerji ve akaryakıt zamlarının etkili olduğu, artışın beklendilerin çok altında kalmasının ise gıda fiyatlarındaki yaz ucuzluğunun etkili olduğu belirtiliyor. Ekonomistler Platformu (EP), Haziran ayında ÜFE'deki yüksek artışın enerji ve akaryakıt kaleminin ağırlığından kaynaklandı- ğını, dövizdeki değerlenmenin ise henüz fiyatlara yansımadığını bildirdi. EP Genel Koordinatörü Oğuz, "Kurdaki artışın en fazla etkilediği kalem enerji ve akaryakıt kalemi. Enerji ve akaryakıt kaleminin enflasyondaki ağırlığı nedeniyle ilk etapta ÜFE'nin yüzde 4,02 gibi bu kadar yüksek çıktığı gözlemleniyor. Diğer yandan TÜFE'deki yüzde 0,34'lük enflasyonun kurlardaki artışın henüz tüketici fiyatlarına yansımadığını ortaya koyuyor" dedi. Demir, EP'nin Temmuz ayı enflasyonu ile ilgili tahmininin de, enflasyonda çok yüksek rakamlar beklemediği yönünde olduğunu kaydetti.

DÖVİZ KURU 0,87 PUAN ARTTIRDI

Bu arada Merkez Bankası ilk kez fiyat gelişmelerini açıklayıcı bir teknit rapor yayınlayarak, Haziran ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının tüketici fiyatları üzerinde 0,77 puan azaltıcı etkide bulunduğunu döviz kurundaki gelişmelerin tüketici enflasyonu üzerindeki etkisinin ise yaklaşık 0,87 puan olarak hesaplandığını bildirdi. Raporda, Haziran ayında temel olarak "işlenmemiş gıda ürünleri fiyatları ile döviz kuruna bağlı artış gösteren dayanıklı tüketim malları ve enerji fiyatlarının" belirleyici olduğu belirtildi. Enflasyonun genel eğilimini ölçmeye yönelik hesaplanan enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altın hariç TÜFE göstergesinin yıllık artış oranının, Haziran ayında yüzde 6,1 olduğu kaydedilen raporda, "mevsimsellikten arındırıldığında aylık artışın yüzde 0,54 olduğu gözlenmektedir" denildi.

ARTIŞ TEMMUZ'DA YAVAŞLAR

Merkez Bankası, döviz kurundaki artışın doğrudan etkilerinin Temmuz ayı içinde yavaşlayarak süreceğinin tahmin edildiğini bildirdi. Raporun ''Yaklaşan Gelişmeler'' bölümünde, mevsimsel olarak işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarının Temmuz ayında da düşmesinin beklendiğini, giyim ve ayakkabı sektöründe indirim sezonuna girildiğini, Temmuz ayında ilaç fiyatlarında yüzde 5'lik bir artışın söz konusu olduğunu belirtildi. Raporda, Temmuz itibarıyla eldeki bilgilere göre, imalat sanayi içindeki kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri fiyatlarında yüksek artışlar öngörüldüğü de ifade edildi.

  • İSTANBUL

    Benzin fiyatlarına son bir yılda 18'inci zam yapıldı

    Benzinin rafineri çıkış fiyatlarındaki ayarlama sonrasında, 95 ve 98 oktan kurşunsuz benzinlerin pompa fiyatları litrede 4 YKr arttı. Yapılan zamla benzin fiyatlarına bir hafta içindeki 2'nci, yılbaşından bu yana 12'nci, son bir yılda da 18'inci zam yapılmış oldu. Yeni ayarlamayla İstanbul'da 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,09 YTL olurken, 98 oktan kurşunsuz benzin ise 3,30-3,32 YTL'ye çıktı. Bu arada, Otogaz ve likit petrol gazının (LPG) perakende fiyatlar belli oldu. LPG'de 2 KG'lik piknik tüpün fiyatı 10 YKr, 12 KG'lik ev tipi tüpün fiyatı ise 50 YKr, otogazın litre fiyatı 2 YKr arttı. Otogazın litre fiyatı İstanbul'da 1,48-1,51 YTL oldu. Zam ile 2 kg'lık piknik tüpü 6,45 YTL, 12 Kg'lık ev tipi tüp 34,50 YTL oldu.

  • ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi