|
‘İletişim aklı’

Başlıktaki kavramı ilk kez kullandığımı itiraf etmeliyim. Daha önce dile getirilmiş mi diye aradık ama Türkçede sadece bir tek makalede,
SETA’nın
“Yerel Yönetimler ve Vatandaş İletişiminde Dijitalleşme” adlı raporunun 33. sayfasında herhangi bir tanım yapılmaksızın yer aldığını gördük. “Communication intelligence” diye İngilizce üzerinden araştırdığımızda bizim aşağıda ifade edeceğimizle ilgisi olmayan bağlamlarda bazı çalışmalara rastladık… Almancada da ‘Vernunft’ ve ‘Verstand’ (akıl) diye arattık; ancak sonuç çıkmadı.
Oysa bizce
iletişim kültürünün
temeli,
iletişim aklına
dayanmaktadır. İletişim, uygulamalı bir disiplindir.
İnvitro
(laboratuvar ortamında, teorik olarak) değil,
inviva
(yaşam içinde) öğrenilir. Bütün kuramları pratikten, uygulamadan yola çıkarak oluşturulur.
Okuyarak değil, tecrübe edilerek inşa edilir. Öte yandan iletişimin nasıl uygulanacağı hususunda; entelektüel ve ruhsal tekâmül
gerekli
şarttır, ancak
yeterli
şart değil. Ruhen tekâmül edilmedikçe, sahip olunan entelektüel boyut geliştirilmedikçe iletişim
aklına
zenginlik kazandırmak da mümkün olamaz.
Peki
iletişim aklını
geliştirmek için neler gereklidir?
1. İletişimin bir
uzmanlık
alanı olduğunu kabul etmek,
2.
Bilmediğini
bilmek… En önemlisi de
zamanlamanın
en kritik faktör olduğunu tespit etmek,
3. Vaka ve olgulara “beğendim” ya da “beğenmedim”, “sevdim” veya “sevmedim” biçimde değil, ‘
doğru
-
yanlış
’ ekseninde bakmayı öğrenmek,
4. İletişim bütçelerini
sarf
kalemi değil,
yatırım
kalemi olarak görmeye başlamak,
5. Tüm süreçler için şu üç
soruyu
sormayı refleks hâline getirmek: Var mı? Ölçülüyor mu? İyileştiriliyor mu?
6. Değerlerin değil ama
kültürün
(iş yapış biçimlerinin) hızlı değişimini ve yönünü yakından izlemek, ona göre üst yapısal yaklaşımları
yenilemeyi
bilmek,
7. İletişimin tüm süreçlerinin sadece iki ana hedefi dikkate alması gerektiğini içselleştirmek:
İkna
ve
değişim
.
Bunların dışında ‘
yaşama sanatı
’nın (bkz. 30 Nisan ve 7 Mayıs tarihli yazılarımız) gerektirdiği yedi sanat dalı ile edebiyattaki küçük estetikler alanında sürekli
okuma
yapmak ve derinliklere inmek
iletişim aklını
geliştirici unsurlardır.
Bu açıdan bakıldığında; İçişleri Bakanı Sayın
Ali Yerlikaya
’nın göreve geldiğinden bu yana yürüttüğü iletişim yaklaşımı
doğrudur
. Öte yandan Ankara Emniyeti’ndeki hadiseye ilişkin iletişim anlamındaki iki günlük gecikme bile gereksiz müphemiyete neden olmuştur.
Millî Savunma Bakanlığı’
nın terör operasyonlarına yönelik sık bilgilendirmeleri de zamanlamanın doğru yönetilmesinin iyi bir örneğidir.
Sonuçları itibarıyla yukarıdaki önermemizin ispatı hâline gelmiş bir başka emsal;
Sağlık Bakanı’nın
pandemi sürecinde yürüttüğü, tüm
belirsizliklere
rağmen meydanı tevatüre, dedikoduya, kara propagandaya alan bırakmayarak yürüttüğü
açık
ve
şeffaf
iletişimdi. Zaten
Sayın Koca
, süreçteki başarısı nedeniyle
güvenilirliğini
hem toplum genelinde yüzde 90’ların üzerine taşımış hem de muhalefet partisi seçmeni nezdinde bile olağanüstü bir güven skalasına ulaşmıştı…

Bu köşeyi okuyanlar bugüne kadar yayınlanmış yazılarımızda iletişim aklının başarıyla uygulandığı pek çok örneğe rastlamışlardır…

19 Mayıs bayramınızı kutlar, akıllı iletişimler dilerim…

Günün sözü

‘‘Bilge adamlar konuşur, çünkü söyleyecek çok şeyleri vardır. Aptallar da konuşur, çünkü bir şeyler söylemek zorundadırlar.”

Platon

Gözümüze takılanlar…

*9 Mayıs’ta yayınlanan yazımızda yarın kutlayacağımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle beklentilerimizi dile getirmiş ve bu coşkuyu yaşatması gerektiğine inandığımız kurumlardaki sessizliğine sitem etmiştik. Kimsenin yeterince yapamadığını Sabancı Holding, “Geleceğimizi Kimseye Vermiyoruz” başlıklı filmiyle yapmış görünüyor. Holding, Sabancı Gençlik Seferberliği ile gençler için Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri Ağı’nı hayata geçirdiğini duyuruyor. Büyük bütçeler harcandığı belli olan prodüksiyonla, 19 Mayıs’ın anlamını ve önemini yansıtan ruhu ortaya koyuyor. Anlamına erişebileceğimiz, ruhunu yükseltebileceğimiz nice 19 Mayıs’lara…

*Argüden Yönetişim Akademisi, “Afetten Kalkınmaya, Sivil Etkileşim” (AKSE) projesi ve Sivil Etkileşim Değerlendirme Modeli’ni tanıtmış. Afetten etkilenen 11 şehirde iyileştirme ve yeniden yapılanma süreçlerinde iyi yönetişim ilkelerinin uygulanmasıyla, sürdürülebilir kalkınma ve yaşam kalitesinin etkin şekilde tesis edilmesini amaçlayan proje, Sivil Toplum için Destek Vakfı ve Turkey Mozaik Foundation’ın sağladığı Kahramanmaraş Depremi Doğrudan Destekler Fonu ile hayata geçirilmiş. Emek verenleri kutlarız.

*Sosyal medya araştırma şirketi Somera, geçen haftanın gündemine dair dijital ortamdaki Trend Analizi’ni yayınlamış. Analiz, ‘anılma’ ya da ‘bahsetme’leri içeriyor. ‘Publicity’ (medyada görünürlük) için önemli olabilir; ancak aslolan itibara ve iknaya getirilen katkıdır. Analize göre; X gündemini en uzun süre meşgul eden başlık, Fenerbahçe Başkanlığına yeniden aday olan “Aziz Yıldırım” imiş. Sektörlere göre sosyal medyada en çok konuşulan markalar şöyleymiş: Finans: Akbank, Ziraat Bankası, VakıfBank; Gıda: Ülker, Red Bull, Tadelle; İnşaat: Emlak Katılım, DAP Yapı, Emlak Konut; Yapı Malzemeleri: Aksa Akrilik, Polisan, Filli Boya; Perakende: Starbucks, BİM, A101; Ev Temizlik: Domestos, Omo, Asperox; Kişisel Bakım: XO, Gillette, Dalin; E-ticaret: Trendyol, Enuygun, Hepsiburada; Yardım Dernekleri: İHH, Türk Kızılay, Hayvan Hakları Federasyonu; Basın Yayın: Ajans Muhbir, Boşuna Tıklama, DarkWeb Haber; Dijital Platformlar: Spotify, Netflix, Exxen; Otomotiv: Audi, Togg, Mercedes-Benz; Kargo Hizmetleri: PTT Kargo, Aras Kargo, MNG Kargo; İletişim: Turkcell, Türk Telekom, Vodafone; Sigorta: Türkiye Sigorta, Allianz Sigorta, AXA Sigorta; Hazır Giyim: Koton, LC Waikiki, Hummel; Saat & Optik: Casio Saat, Saat&Saat, Atasun Optik; Takı & Mücevherat: Altınbaş, Zen Pırlanta, Atasay.

#Ekonomi
#Sağlık
#Terör
#Ali Saydam
16 gün önce
‘İletişim aklı’
‘Mad Max’ çağına girmeden…
Bir Başka Mesele: Aşırı hayvan sevgisi ‘kaydırılmış merhamet’ projesidir
Sahibinin Sesi
BM değil, Mekke Sözleşmesi
Kızın adı Rachel