Nisa Suresi Sayfa: 81-100

İftarı kapılarına ulaştırıyor

Elazığ'da Ramazanın beyaz altını

447 yıllık cami
minaresinin eşi
benzeri yok

İstanbul'da
Ramazan hilali

Tır kuyruğunda
iftar telaşı

Pakistan'da yılın ilk iftarı

İhtiyaç sahiplerinin ağzı
'askıda tatlı' ile tatlanacak

Müslüman kadını kurtarma retoriği üzerine düşünme

Osmangazi'de sofralar ayrı gönüller bir

Gazzeli çocukların Ramazan sevinci

Ramazan ayında 4-5 kat fazla tüketiliyor

İHH Sudan'daki yetimlere el uzatacak

Amasya'nın 157 yıllık Ramazan geleneği

Ramallah'ta Ramazan

Ramazan’da sofraların vazgeçilmez tatlısı: Kerebiç

Sahurda davul yerine ilahi

Tavukta ramazan fırsatçılığı

Yıldırım Ramazan’da bir başka güzel

Kraliyet sarayında
'Hassaniye dersleri'

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan
Ramazan tavsiyeleri

İstanbul Havalimanı etkinliklerle yolcularına Ramazan ruhunu yaşatacak






1947'de Göynük'te dünyaya gelen kurra hafız İsmail Biçer, henüz 10 yaşındayken hıfzını tamamladı. Hafız Hasan Akkuş 1958'de Göynük'e yaptığı bir ziyaret sırasında Hafız İsmail'in Fem-i Muhsin, yani temiz bir tilavetle okumasından etkilenerek onu yetiştirmek üzere yanına İstanbul'daki Nurosmaniye Kur'an Kursu'na aldırdı. İlk görevine Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii’nde Müezzin olarak başlayan İsmail Biçer, 1979 yılında Bayezit Camii’ne İmam-Hatip olarak atandı. Çok güzel Kur’an okur, dinleyenleri mest ederdi. Onu tarihî Bayezit Camii’nde dinlemek cemaate ayrı bir zevk verirdi. Camiye özel olarak onu dinlemek için gelenler olurdu. Kur’an’ın yüce ırmağında tertemiz yıkayan Kurra Hafız İsmail Biçer'in hayatından minik notları sizlerle paylaşıyoruz.



"Balıklıgöl çevresinde yeteri kadar denetçi olacak, insanları uyaracak, maskesi olmayana maske dağıtacak ve sürekli beraberlerinde dezenfektan bulunacak" ifadelerini kullandı.



Ramazan 2021 (Türkiye). Başlangıç: 13 Nisan, Salı
Bitiş: 12 Mayıs, Çarşamba
Ramazan ayı bereket, rahmet ve gufran ayıdır. Bu ayda Cenab-ı Allah rahmetiyle insanları kuşatır. Günahları bağışlar. Duaları kabul eder. Hayır hususunda yarışan mü’min kullarıyla meleklerine karşı iftihar eder.
- (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. (Bakara : 185)
- Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikafta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar. (Bakara : 187)
- Enes b. Mâlik"ten rivayet edildiğine göre, Receb ayı girdiği zaman Resûlullah (sav) şöyle dua ederdi: “Allah"ım! Receb ve Şâban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır!” (ME3939 Taberânî, el-Mu"cemü"l-evsat , IV, 189)
- Ebû Hüreyre"den rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Mübarek Ramazan ayı size geldi. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda sema (cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır.” (N2108 Nesâî, Sıyâm, 5)
- Ebû Hüreyre"den rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim inanarak ve karşılığını Allah"tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (B38 Buhârî, Îmân, 28)
Oruç kelimesi, sözlükte “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” anlamına gelir. Terim olarak oruç, tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar şer‘an belirlenmiş ibadeti yerine getirmek niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmayı ifade eder. Diğer oruçlar, belli yiyecekler veya maddeleri sınırlayarak kısmen kısıtlayıcı olabilir.
- 13 Mayıs Perşembe günü başlıyor.
- 15 Mayıs, Cumartesi günü bitiyor.
Ramazan ayı içinde olan ve ‘Bin Aydan Daha Hayırlı' olarak ifade edilen Kadir Gecesi ise 8 Mayıs 2021'de idrak edilecek.