|
Deprem gerçeği, ekonomi güvenliği ve TOBB Genel Kurulu’ndan yansıyanlar

Hafta başında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 80. Mali Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel kurul kapsamında gerçekleştirilen Hizmet Şeref Belgesi Ödül Töreni’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da birer konuşma yaptı.

TOBB Genel Kurulu’nda her zaman olduğu üzere iş insanlarını ilgilendiren konulara ilişkin kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Ancak ben bugün daha önce de sizlere yazılarımda aktardığım bir konunun TOBB Genel Kurulu’ndaki yansımalarını aktaracağım.

Yazılarımı düzenli takip edenlerin hatırlayacağı üzere beklenen Marmara depremi ve olası ekonomi güvenliği risklerini birkaç kez ele almıştım. Bu kapsamda ayrıca benim de yazarları arasında olduğum ve Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi (KOSAM) tarafından yayımlanan “Bir Ekonomi Güvenliği Meselesi, Marmara-Orta Anadolu Sanayi Dönüşümü” başlıklı raporumuzdan da bahsetmiştim.

Tekrara düşmemek açısından burada rakamları yeniden paylaşmayacağım ancak İstanbul, Bursa ve Kocaeli’yi kapsayan Marmara Sanayi Bölgesi’nin Türkiye ekonomisi ve hatta Türkiye’nin ekonomi güvenliği açısından ne kadar önemli olduğu aşikar. Türkiye’de ödenen toplam vergiler, yapılan ihracat ve yapılan istihdamın içindeki bölge payı bölgenin önemini anlatmak için yeterli. Maalesef bu önem eşanlı olarak bazı riskler de içeriyor. Hatta olası Marmara depreminin tüm bu alt yapıya zarar vermesi ve Türkiye’nin ekonomi güvenliğini de tehdit edecek şekilde kalıcı hasar vermesi kuvvetle muhtemel.

İşte bu ihtimali göz önümüzde bulundurarak, KOSAM olarak Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk’ün destekleri ile hazırladığımız raporda neden Marmara Sanayi Bölgesi’nin Orta Anadolu’ya taşınması gerektiğini teknik ve akademik gerekçelerle izah eden bir rapor hazırlayıp yayımlamıştık. Rapor yayımlanmadan önce de böyle bir ihtiyaca işaret ederek raporun entelektüel altyapısını oluşturan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun KOSAM’ı ziyaretinde raporumuzu kendisinin bilgisine sunmuştuk.

Hisarcıklıoğlu da TOBB’un son genel kurulundaki konuşma metinin içerisinde raporumuzdaki tespitlere yer vererek konuya verdiği önemi bir kez daha belirtmiş oldu. Zira Başkan Hisarcıklıoğlu genel kurul konuşmasında; deprem riskine karşı Orta Anadolu-Doğu Akdeniz hattında yeni bir sanayi havzası kurulması gerektiğini, bu hamleyle hem Marmara’nın kentsel dönüşümünün hızlandırılabileceğini hem de Marmara’da yüksek teknolojili yeni yatırımlar için alan açılabileceğini ifade etti.

Ayrıca Hisarcıklıoğlu bu projeyi Türkiye’yi geleceğe taşıyacak tarihi bir adım olarak nitelendirdi. Altyapının geliştirilmesi, lojistik bağlantıların sağlanması ve sanayinin taşınması için kapsamlı bir planlamaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu’nun KOSAM raporundaki ayrıntıları dahi dile getirmiş olmasının bu konudaki farkındalığı artırmak için önemli bir milat olduğunu düşünüyorum.

Özetle önümüzdeki yaklaşık 4 yıllık seçimsiz dönemde bir yandan ekonomideki sorunlu alanları çözerken diğer yandan da Türkiye’nin ekonomi güvenliğini tehdit eden olası Marmara depremine karşı hazırlıklı

olmak maksadı ile mutlaka Marmara sanayi bölgesinin

Orta Anadolu’ya taşınması konusunu hayata geçirmeliyiz.

#Ekonomi
#KOSAM
#TOBB
#Levent Yılmaz
16 gün önce
Deprem gerçeği, ekonomi güvenliği ve TOBB Genel Kurulu’ndan yansıyanlar
İç siyasette ham hayal kuranlar
Bir Başka Mesele: Aşırı hayvan sevgisi ‘kaydırılmış merhamet’ projesidir
Sahibinin Sesi
BM değil, Mekke Sözleşmesi
Kızın adı Rachel