|

'Türkiye asla kaybedilmeyecek bir ülke'

Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşına yönelik konuşan Ekonomist Önder Tavukçuoğlu Türkiye’nin büyük güçler için artık asla kaybedilmeyecek bir ülke olduğunu vurgularken dünya ekonomisi ve ticaretinde yeni sitemlerin kurulduğunun da altını çizdi.

09:14 - 17/12/2020 Perşembe
Güncelleme: 15:23 - 18/12/2020 Cuma
Diğer
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, 2021 yılıyla ilgili ekonomik risk ve beklentilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Özellikle pandemi süreciyle birlikte piyasaların ve yatırımcıların değişime ayak uydurmakta zorluklar yaşadığını dile getiren Tavukçuoğlu, dünya ekonomisi ve ticaretinde yeni sitemlerin kurulduğunu belirtti.

“Çin, dünyanın bir numaralı ekonomisi olma yolunda hızla ilerliyor”

ABD ile Çin arasında büyük bir ekonomi savaşının yaşandığını vurgulayan Tavukçuoğlu’na göre, ABD dolar üzerinden hakimiyetini devam ettirmek isterken, Çin teknoloji alanında gücü ve İpek Yolu projesiyle dünyanın bir numaralı ekonomisi olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

Çin’in Afrika’da maden sahalarını satın aldığına değinen Tavukçuoğlu, Pekin’in bu yöntemle ham madde tedariğini garanti altına almaya çabaladığını ifade etti.

“Türkiye asla kaybedilmeyecek bir ülke”

Türkiye’nin büyük güçler için artık asla kaybedilmeyecek bir ülke olduğunu vurgulayan Tavukçuoğlu, “Türkiye konumu itibariyle, ticari bir savaş içine giren ABD ve Çin açısından vazgeçilmez bir partner olarak öne çıkıyor” şeklinde konuştu.

Pandemi, 5G’ye geçişi hızlandırdı! Dünyanın 5G teknolojisine hazırlandığına dikkati çeken ekonomist Tavukçuoğlu, pandeminin “Teknolojinin hakimiyeti” olarak nitelendirdiği 5G’ye geçişi hızlandırdığını vurgulayarak, “Covid-19 sadece bunun için bile çıkarılmış olabilir. Bu bir varsayım, ancak hiç kimse ‘Kesinlikle bu böyle değildir’ diyemez” ifadelerini kullandı.

Ülke olarak planlı tarıma geçilmelidir

Türkiye’nin acilen planlı tarım politikası oluşturması gerektiğine dikkati çeken Tavukçuoğlu, yeni küresel ekonomi sistemi öncesi Türkiye’nin yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Öncelikle 5G teknolojisine uygun altyapıları kurulmalı. Hızlı gelişecek ve markalaşabilecek sektör ve şirketler uygun teşviklerle birlikte birleşmeye teşvik edilmeli. Savunma sanayii girişim sermayesi oluşturulmalı. Yatırım maliyeti yüksek olan madencilik, kimya, enerji ve hatta tarım alanında bölgesel girişim fonları kurularak yurtdışından sermaye çekilebilmesi mümkün. Ortaklık oranlarında yabancı payı yüzde 49 ‘u geçmeyecek şekilde girişim fonlarının kurulması düşünülmeli. Ülkemiz kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için yabancı ortaklıklar kurulmalı ve vergi teşvikleriyle desteklenmeli. Kobilerin işletme ruhsatlarının değerinin artması için ilçe ve mahalle bazında ihtiyaca göre işletme ruhsatı verilmeli. Vatandaşın yastık altı birikimleri için cazip getiriler sunan çalışmalar yapılmalı. Borsada işlem gören şirketler halka açıldığında şirket ortaklarının imtiyaz hakları iptal edilmeli.”

Sosyal patlamalara dikkat

Ekonomist Tavukçuoğlu, pandemi sürecinin uzaması ve olası yeni pandemi dalgalarıyla birlikte tüm dünyada işsizlik ve gelir dağılımına bağlı olarak sosyal patlamaların yaşanabileceği uyarısında da bulundu. Her konuda ve her alanda reformlar yapılırken, siyaset gözetmeksizin konunun uzmanlarından oluşan kurullar oluşturulması gerektiğini söyleyen Tavukçuoğlu, bu sayede de Türkiye’ye güvenin çok daha kolay sağlanabileceğini ifade etti.

#Ekonomist Önder Tavukçuoğlu
#Türk ekonomisi
#Amerika
#Çin
3 yıl önce
default-profile-img