|
Metaverse tarımda çözüm olur mu?
Gün geçmiyor ki gıda ürünlerindeki fiyat artışlarına isyan bayrakları çekilmesin. Anormal fiyat artışları tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın bir sonucu olarak değerlendirilse de, tüketici kendisine oynanan oyunu görüyor ama şimdilik bir aksiyon alamıyor. En yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip %20’lik grubun toplam gelirden aldığı payın %49,8, en düşük gelire sahip %20’lik grubun aldığı payın %5,9 olduğu atmosferde sesini dahi çıkaramıyor.
Vatandaş mevsimsel etkinin kendisini göstermesini, izlenen ekonomi politikalarının alım gücünü artırmasını sabırsızlıkla bekliyor.

TARIMSAL GİRDİ
Her ne kadar haksız fiyat artışlarını öne çıkarsak da tarımsal girdi maliyetlerindeki oynaklıkları da görmezden gelmiyoruz. En son şubat ayında açıklanan tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık % 49,92 seviyesinde. Bugün tohumundan tarım ilaçlarına, su ve sulama maliyetlerinden makine ve ekipmanlara, işgücü, enerji ve taşıma maliyetlerinden teknoloji ve araştırma maliyetlerine pek çok unsur soframıza ulaşan ürünlerin maliyetlerini etkiliyor. Örneğin veteriner harcamaları % 164,78 artmışken, malzemeler, makine bakım masrafları, binalar, enerji ve yağlayıcılar, tohum ve plantasyon gibi alt gruplar % 50’nin üzerinde artışa uğramış durumda.
Tüm bu maliyet unsurları nedeniyle ortaya çıkan fiyat artışlarına beklentiler de eklenince uçan kahveler, havada yüzen pizzalar, rüzgârda uçan domatesler görsek inanacağımız bir nirvanaya ulaşmış bulunuyoruz.

TARIMDA METAVERSE
Dijitalleşme hareketleri ile birlikte tarımsal üretimin ekolojik sisteminin tüketici tarafının mobilize olması ve tarımsal arazilere yönelik yönetişim süreçlerinin dijital ağlar marifetiyle yönetilebilir hale gelmesi metaverse uygulamaları için uygun zemini hazırlıyor.
Üretim süreçlerinde tarımsal arazi ve ürünlere ilişkin verilerin toplanması ve üretime yönelik önleyici tedbirlerin alınması için gerekli olan kablosuz iletişim ağlarına erişimin nesnelerin interneti yoluyla kolaylaşması da tarımsal üretim süreçlerinin metaverse’e uyumunu pekiştiriyor.

SANAL VE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK
Sanal gerçeklik (VR)
, kullanıcıların yapay olarak oluşturulmuş alanları taklit eden üç boyutlu ortamları deneyimlemelerini sağlayan yeni bir teknoloji aslında. VR uygulamaları, tarım sektörü açısından özellikle tat testleri, ürün ambalaj ve etiketlerinin ön etkisi, ürünlerin reyonlarda görünümleri açısından önemli bir imkan sunuyor. Sanal gerçeklik uygulaması yardımıyla tüketiciler kolayca uyarılmış ortamı gerçek olarak deneyimleme imkanına sahip oluyorlar. Ancak geldiğimiz noktada
harcama yapma noktasında yeterince cezbeye gelmiş tüketiciyi bu yoldan “u” dönüşü yapmaya ya da zorunlu park yapmaya ikna etmek önem arz ediyor.
Artırılmış gerçeklik (AR) uygulaması
ise sanal nesnelerin gerçek dünyaya gerçek zamanlı olarak yerleştirilmesine izin veren ve böylece çevremizdeki dünya hakkındaki bilgilerimizi artıran bir teknoloji. VR ve AR arasındaki temel fark ise VR’nin sanal bilgilere dayalı olarak gerçek dünya algısını yaratması, AR’ın ise algıyı iyileştirmesi ve bilgisayar tarafından oluşturulan bilgilerle gerçek çevreyi kullanması. AR gerçek dünya ile iletişime girerken VR sanal bir deneyim sunuyor.
Aslında enflasyonun hayatımızın her alanına sirayet ettiği bu atmosferde ne sanal ne de artırılmış gerçekliğe ihtiyacımız var gibi görünüyor. Toplum olarak her duygu ve olguyu iliklerimize kadar hissetmeye alışmış biz, enflasyonu da boş geçmiyoruz.

TARIMDA GENİŞLETİLMİŞ GERÇEKLİK
VR ile AR’ın yanı sıra tarımsal ürün alanında genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulaması da yaygın hale geliyor.
XR’nin gözlem ve görselleştirmeye imkan tanıması, gıda ve içeriğine dair bilgiler sunuyor olması, emeğin niteliğinin artırılmasına yönelik eğitimlere aracılık etmesi, verimlilik ve güvenliğin artırılmasına katkı sunması, tüketici deneyimini geliştirmesi tarımsal üründe AR ve VR uygulamalarından ayrışmasına neden oluyor.
XR uygulamaları ile tarımsal üreticiler toprak verimliliklerini, üretim kalitelerini, zirai hastalıkları takip edebilmekte tedbirlerini hızla alabiliyorlar

AR uygulamasına entegre edilmiş QR kodlar yardımıyla kullanıcılar, tarımsal ürünlerin üretildiği üretim tesislerine ziyaret gerçekleştirebiliyor, mahsullerin tazeliğinden, hijyeninden ve güvenilirliğinden emin olabiliyorlar.

Tarımsal üreticinin AR, VR ve XR uygulamaları sayesinde tarımsal arazi, ekim ve hasat süreçlerine ilişkin güçlü-zayıf yönlerin tespiti, fırsat ve tehditlerin ortaya çıkarılması gibi imkanlara sahip olması tarımsal üretimde fiyat ve hacim istikrarını sağlamak için önemli bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
Metaverse’te NFT’ye dayalı istikrarlı tarımsal üretim değerlerinin de yaygınlaşma potansiyelinin olması tarımsal üretimin gelişim sürecinin bir üst aşamaya geçmesine katkıda bulunma olasılığını taşıyor.

Bizde hasat zamanı piksel piksel eylenen tarlalarda ürünleri toplamak yerine ‘enter’ tuşuna basmaya benzer.

#Ekonomi
#tarım
#ürün
23 gün önce
Metaverse tarımda çözüm olur mu?
Bir Başka Mesele: Aşırı hayvan sevgisi ‘kaydırılmış merhamet’ projesidir
Sahibinin Sesi
BM değil, Mekke Sözleşmesi
Kızın adı Rachel
Bin 187 dokunuş ve 30 genç