|
|
 |
Arafat'ın 'kürkçü dükkanı' Mısır
Camp David zirvesinin başarısızlıkla bitmesinden sonra, uluslararası destek turuna çıkan Filistin lideri Arafat, tilki misali dönüp dolaşıp, iki haftada üçüncü kez Mısır'a gitti.
ABD'de Camp David'deki Filistin-İsrail zirvesinin başarısızlıkla bitmesinden sonra, Türkiye dahil yoğun uluslararası temas turlarına çıkan Filistin lideri Yaser Arafat, dün yeniden Mısır'a gitti. Camp David'den beri iki hafta içinde üçüncü kez Mısır'a gelen Arafat, Kahire'de Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile biraraya geldi. İsrail ile 22 yıl önce barış yapan ilk Arap ülkesi olan ve Ortadoğu barış sürecinde önemli ağırlığı bulunan Mısır'daki son ziyareti öncesinde Arafat, Kudüs'ün geleceği konusunda Arap, Müslüman ve Hıristiyan ülkelerden kesin güçlü destek aldığını söylemişti.
Kahire'nin desteği tam
Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, "Mısır'ın, Filistin'in Kudüs siyasetine desteğinin tamamen sağlam ve değişmez olduğunu, herhangi bir dış müdahalenin bu konumu değiştirmeyeceğini" vurguladı. Üç semavi dinin en kutsal ortak mekanı olan Eski Kent'in de bulunduğu Kudüs'ün Doğu Kesimi, 1967'de İsrail tarafından işgal edildi ve bu işgal resmen uluslararası tanıma sağlamadı.
Filistin Yönetimi, Doğu Kudüs'ün, Oslo barış anlaşmalarına göre 13 Eylül'de ilan etmeye hazırlandığı tam bağımsız Filistin Devleti'nin başkenti olmasını istiyor. İsrail ise tüm Kudüs'ü "ebedi başkenti" olarak görüyor.
Camp David'de İsrail'in Filistin'e "Doğu Kudüs'te ortak yönetim" teklif ettiği bildirilmişti. Arafat, Camp David'den sonra çıktığı uluslararası destek temaslarına Fransa'dan başladı ve geçen Cumartesi, Ankara'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüştü.
|
 |
 |
Fatura Çeçenler'e çıktı
Çeçenistan'a yönelik saldırılarına gerekçe bulmaya çalışan Moskova, patlamanın ardından yine Kafkas kökenlilere yönelik baskı ve tutuklama kampanyası başlattı.
Ermeni lobisi rahatsız
Lübnan birlikleri Güney Lübnan'da
Güney Lübnan'da İsrail'in 22 yıllık işgalinin ardından geçen Mayıs ayında boşalttığı bölgeye Lübnan güvenlik güçleri yerleşti. Lübnanlı 500 asker ve 500 polis, 1978'den 24 Mayıs 2000'e kadar İsrail'in denetiminde kalan güney şeridine konuşlanmayı dün sabah tamamladı. Lübnanlı polis ve askerlere, İsrail yanlısı Güney Lübnan Ordusu karargahı olan Marcayun'a gelişlerinde Lübnanlı kadınlar tarafından çiçek ve pirinç atıldı. Güvenlik güçlerini karşılayan yaşlı bir kadın, "Bir ordu askeri görebilmek için 25 yıl bekledik. Geceyi de onları bekleyerek geçirdik, sevincimizi haykırıyoruz" dedi.
|
|