YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'O gece'nin anısına

Onbinlerce canımızı kaybettiğimiz 17 Ağustos depreminin yıldönümünde depremi yaşayan bütün yerleşim yerlerinde büyük anma törenleri düzenleniyor

Binlerce kişinin hayatını etkileyen, acılı 17 Ağustos Marmara depremi çeşitli etkinliklerle hatırlanacak. Bu çerçevede Dr. Süleyman Gündüz'ün başkanlığını yaptığı Adapazarı İnsani Yardım Komitesi olmak üzere, birçok sivil toplum kuruluşu Marmara Depremini "unutturmamak" için hareket geçti. Adapazarı İnsani Yardım Vakfı, deprem mağdurlarını yalnız bırakmayan sivil toplum kuruluşları, kurumlar ve hayırseverleri buluşturuyor. Vakfın, depremin yıl dönümünde seçtiği mekan olan Çark Mesire yeri ise deprem sonrası ilk sivil yardım organizasyonunun yapıldığı ve ilk çadırkentin kurulduğu yer olması bakımından ayrı bir önem taşıyor. 16 Ağustos 2000 Çarşamba günü Saat 19.00'dan 17 Ağustos 2000 Perşembe saat 03:02'ye kadar sürecek olan anma programına, depremin acısını yaşayan ve paylaşan herkes davetli. Bir başka etkinlik ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Valiliği ve tarafından düzenleniyor. Sakarya Valisi Cahit Kıraç, Sakaryalılar'ı 17 Ağustos saat 03.02'de deprem şehitlerini anmak için Atatürk Bulvarı'na davet etti. Bulvara gelemeyen vatandaşlardan da ev ve işyerlerinin ışıklarını yakarak anmaya katılmalarını da isteyen Kıraç, "17 Ağustos depremi, geçmiştekilerle kıyaslanmayacak oranda Türkiye'de büyük acılar yarattı. 17 Ağustos'u unutmak ya da ders almamak mümkün değil" diye konuştu.

'Uyuma Türkiye Ben Uyumuyorum'

Öte yandan "17 Ağustos Etkinlikleri Çalışma Grubu" adı altında bir araya gelen yaklaşık 30 sivil toplum kuruluşu da, Türkiye'nin dikkatini 17 Ağustos Marmara depremine çekmeye hazırlanıyor. "Uyuma Türkiye! Ben Uyumuyorum" sloganı çerçevesinde toplanan kuruluşlar, gerçekleştirecekleri bir dizi etkinlikle 17 Ağustos'a dikkatleri çekmeyi amaçlıyorlar. 17 Ağustos Etkinleri Çalışma Grubu'nda 17 Ağustos Gönüllüleri, Afete Karşı Sivil Koordinasyon, Dayanışma Gönüllüleri, Dep-Der Koordinasyon Kurulu, Gönüllü Arama Kurtarma Ortak Çalışma Grubu, İzmit Kent Kurultayı gibi gönüllü deprem kuruluşları bulunuyor.

Gülhane'deki Tarihi Darphane binasında dün yapılan basın toplantısında, sivil toplum kurluşları adına sözcüler, Ersin Salman, Orhan Silier ve Sedat Şeyhoğlu, gerçekleştirecekleri etkinlikleri anlattılar. Dayanışmanın önemini vurgulamayı amaç edindiklerini söyleyen Orhan Silier, 17 Ağustos'un, bir çok gerçeği Türkiye'nin gözleri önüne serdiğini belirterek, 45 saniyenin, 45 yılda öğrenemeyeceğimiz bir çok şeyi öğrettiğini ifade etti. 17 Ağustos'un devletin acziyetini ortaya koyduğunu da kaydeden Silier, "Son nefeslerine kadar kurtarıcı bekleyen kurbanların ölümleri devletin acizliğindendi, bunu asla unutmayacağız" dedi.

Sismik gemiye onay çıktı

Marmara Bölgesi'nde 17 Ağustos'da meydana gelen depremden sonra, bir sismik gemi alınmasına ilişkin Başbakanlık`tan izin çıktı. MTA Genel Müdürü Ali Kemal Işıker, yeni sismik araştırma gemisi alımına ilişkin uluslararası ihale ile ilgili şartname hazırlıklarının sürdürüldüğünü söyledi. Işıker, teçhizat temini ile birlikte yaklaşık 25 milyon dolara malolacak yeni geminin 1,5 yıl içinde hizmete alınacağını söyledi.

Tuğgenerale deprem plaketi

Zonguldak Valisi İsmet Metin, deprem bölgelerine katkılarından dolayı, Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Abdulkadir Eryılmaz'a plaket verdi. Metin, Tugay Komutanlığı'nda düzenlenen törende, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde prefabrik konutların süratli şekilde yapımlarına destek veren ve afet bölgesindeki her çalışmaya katılan Tuğgeneral Eryılmaz'a şükranlarını sunduğunu söyledi. Eryılmaz da, depremlerde seferberlik ruhuyla çalışan Mehmetçik'i yürekten kutladığını kaydetti.

İstihbarat Servisi


Kağıda basmak için tıklayın.

Kemal bürokrasi kurbanı!
İki Kıbrıslı çocuk. Biri Türk, diğeri ise Rum. Andreas'a sahip çıktılar hayatı kurtuluyor. Yazışmaların kurbanı olan Kemal ise ölümü bekliyor.
'Katil Vatikan Attila'yı öldürdü'
Vatikan'ın kendisine Hıristiyan olması karşılığında 50 milyon dolar ve kardinallik önerdiğini iddia eden Ağca, "En büyük suçlu Vatikan" dedi
Tercih için son iki gün
ÖSS tercih formlarını teslim etme süresi, yarın mesai bitiminde sona eriyor. Postayla gönderilen tercih formları kabul edilmeyecek.
Grev dalgası geliyor
Dün bir günlük iş bırakma eylemi yapan belediye işçileri, toplu sözleşme görüşmelerinde bir sonuca varılamaması halinde 15 Ağustos'ta greve gidecek
9 saat dayanabildiler
Mersin'de çöken 4 katlı binanın enkazı altında kalan anne ve oğul, ekiplerin yoğun çabalarına rağmen solunum yetmezliği ve kan kaybı nedeniyle hayatlarını kaybettiler
Cezaevi fareleri yandı
Bayrampaşa Belediyesi çıkan olaylar ve firarlarıyla meşhur Bayrampaşa Cezaevi duvarlarını yenilerken, muhtemel firar olaylarının engellemek amacıyla yer altını çelik konstrüksiyon barlarla çevirdi. Belediye görüntü kirliliğine neden olan ve trafiği aksatan Cezaevi duvarlarını yıkarak daha geriye yeni duvarlar ördü. 9 metre genişliğinde 290 metre uzunluğunda çelik konstrüksiyonlu delinmesi mümkün olmayan yeri duvar inşa etti. Play-ood kalıp sistemiyle inşa edilen duvarlar sayesinde, artık Bayrampaşa Cezaevi'nden tünel kazma suretiyle firar olayları tarihe karışacak. Yer altına 5, yer üstüne 4 metre olmak üzere toplam 9 metre yükseliğinde inşa edilen duvarla da yetinmeyen belediye, duvar üzerine 2.5 metre yüksekliğinde hasır çelik muhafaza çiti de kullandı. Azim İnşaat tarafından yaptırılan duvar bu yılın birim fiyatlarıyla yaklaşık 79 milyar liraya mal olurken, Cuma günü eski duvarlar yıkılarak yeni duvarlar hizmete alınacak.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...