|
|
 |
Dünya Bankası Başkanı istedi, hükümet onayladı
Wolfensohn kararları
Hükümet, ekonomik krizi durdurabilmek için üç adet karar aldı. Kararların altında, Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn'un imzasının bulunduğu bildirildi.
Hükümet, bir haftadır mali piyasalarda devam eden ekonomik krize nihayet el koydu. Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, ekonomik kriz için, Telekom'un özelleştirilmesi, üç kamu bankasının özelleştirilmesi ve ek vergilerle ilgili üç adet karar aldı. Ekonomik krizle ilgili alınan kararları Bakanlar Kurulu toplantısının ortasında açıklayan Başbakan Ecevit, "Durum kontrol altındadır" dedi. Ancak, Ecevit'in açıkladığı kararların bir gün önce, Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn tarafından Başbakan Ecevit'e iletildiği anlaşıldı.
Ecevit, kararları açıkladıktan sonra, hükümetin ekonomik politikalara ilişkin alması gereken her türlü önlemi zamanında ve süratli bir şekilde almaya devam edeceğini belirterek, "Durum kontrol altına alındı. İç ve dış piyasaların kaygı duymasına gerek yok. İstikrar programı aynen devam edecektir" dedi.
Kararlar mektuptan çıktı
Başbakan Ecevit'in, açıklamadan sonra, basın mensuplarına dağıtığı Dünya Bankası Başkanı James D. Wolfensohn'un, 29 Kasım 2000 tarihli mektubunda, ekonomik kriz için alınması gereken kararların tek tek sıralandığı görüldü. Wolfensohn mektubunda, "2001 yılı ekonomik politika çerçevesine ilişkin olarak en geç bu hafta sonuna kadar yapılacak ivedi bir açıklama piyasalara hükümetizin kararlılığının sürekliliği konusunda açık bir işaret gönderecektir. Anlayışımız, bu politika çerçevesinin iddialı 2001 Bütçesini gösterecek kuvvetli bir mali önlemler paketini, Türk Telekom'a bulunacak stratejik ortak için belirli işletme hakları dahil daha çekici ihale koşullarını ve elektrik ücretlerinde TEAŞ'ın mali kayıplarını durduracak artışları içereceği yönündedir" diyerek, alınması gerekli kararları sıralıyor.
Mektupta ayrıca, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin kararnamenin de biran önce çıkarılması isteniyor.
|
 |
|