Bu kadar da olmaz
Bir kamu bankası'nın Egebank'ın Kıbrıs'taki off-shore bankası açıldıktan üç gün sonra 4,5 milyon dolarlık depo hesabı açtığını duyan Temizel isyan etti.
Kasırga operasyonu ile kamuoyunun güvenini kazanan Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel'in, kamu bankalarından kullandırılan usulsüz kredilerden büyük rahatsızlık duyduğu belirtildi. Temizel'in özellikle, kamu bankalarından batık bankalara ve bu bankaların grup şirketlerine açılan kredilere tepki gösterdiği belirtildi.
Temizel'i isyan ettiren kamu bankalarının görev zararlarının son dönemde adeta patlaması dikkat çekti. Sadece Halk Bankası ile Ziraat Bankası'nın görev zararının son beş yılda 83 kat artttığı belirtildi.
Kasırga Operasyonu kapsamında, batık bankalara ve bu bankaların grup şirketlerine milyonlarca dolarlık kredi aktardıkları ortaya çıkan kamu bankaları ile ilgili rahatsızlık büyüyor. Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel'in de kamu bankalarından batık bankalara aktarılan krediler konusunda büyük rahatsızlık duyduğu ve bu rahatsızlığını yakın çevresine ilettiği bildirildi.
Sadece Emlak'ta hesap soruldu
Temizel'in yakın çevresine, "Bir kamu bankası, Egebank'ın Kıbrıs'taki off-shore bankası açıldıktan üç gün sonra 4,5 milyon dolarlık depo hesabı açmış. Bu kadar olmaz" dediği öğrenildi. Temizel'in, kamu bankaları üzerinde etkili olamamaktan da şikayetçi olduğu kaydedildi.
Bankalarla ilgili operasyonlar çerçevesinde el konulan batık bankalara ağırlıklı olarak, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Emlak Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası'ndan kredi açıldığı ortaya çıkmıştı. Sözkonsu üç kamu bankasından, sadece Türkiye Emlak Bankası'nda inceleme yapıldığı bildirildi. Bankadan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Bal'ın, Teftiş Kurulu müfettişlerine talimat vererek, bankadan batık bankalara ne kadar kredi verildiğini tespit ettirdiği kaydedildi.
Bakan Bal'ın, bu inceleme sonucunda, banka yöneticilerinden Erdin Arı, Mesut Erkovan, Reha Abi, İsmail Heral, Yücel Atlptekin ve Mehmet Kemal Ünsal hakkında soruşturma açılmasına "olur" verdiği belirtildi.
Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a bağlı Halk Bankası'nda ve ANAP'lı Devlet Bakanı Yüksel Yalova'ya bağlı Vakıfbank'ta ise, batık kredilerle ilgili yöneticiler hakkında bir işlem yapılmadığı bildirildi.
Bankaların zarar rekorları
Bankacılık Üst Kurulu Başkanı Temizel'i rahatsız eden kamu bankalarının görev zararlarının özellikle son dönemde katlanarak artması dikkat çekti. Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine göre, son beş yılda Halk Bankası ile Ziraat Bankası'nın görev zararı tam 83 kat arttı.
1995 yılı sonu itibariyle Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nın görev zararı sadece 168 trilyon lira idi. Bugün ise her iki bankanın görev zararı 14 katrilyon lira civarında bulunuyor.
|