YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Gözler zirveye çevrildi

BM öncülüğünde bugün Mısır'da zorlama bir Ortadoğu zirvesi düzenlenecek. Zirveye Arafat ile Barak'ın yanısıra, Annan, Clinton, Mübarek, Kral Abdullah ve Solana'nın katılması bekleniyor.

İsrail'de aşırı sağcı Likud Partisi lideri Ariel Şaron'ın provokatif Haremüş Şerif ziyaretinin ardından başlayan Filistinliler'e yönelik şiddet hareketlerinin bölgedeki durumu gerginleştirmesi üzerine, Mısır'ın Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el-Şeyh kentinde bugün Ortadoğu zirvesi düzenlenecek. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Cuma günü 48 saat içinde ABD ve Mısır Devlet Başkanları'nın da katılımıyla bir İsrail-Filistin zirvesinin toplanması gerektiğini bildirmesinin ardından, Filistin lideri Yaser Arafat ve İsrail Başbakanı Ehud Barak, zirveye katılacaklarını açıkladılar. BM tarafından düzenlenen zirveye, Arafat ve Barak'ın yanı sıra Annan, ABD Başkanı Bill Clinton, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Ürdün Kralı Abdullah ile Avrupa Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın katılması bekleniyor.

Zirve hazırlıkları sürüyor

Zirve hazırlıkları çerçevesinde Annan ile Mübarek dün biraraya geldi. Mısır haber ajansı MENA, iki liderin Şarm El Şeyh'de görüştüğünü söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. Barak ise dün İsrail kabinesini toplayarak bugün zirvede alınacak kararlar hakkında İsrail'in takınması gereken tavır üzerine konuştu. Arafat da, dün erken saatlerde Hamas ve İslami Cihad'ın politik liderleri ile bir araya geldi ve bugün alınacak kararlar hakkında fikir alışverişinde bulundu. Arafat dün ayrıca, Mübarek ile de görüştü.

Rusya katılmak istiyor

Rusya, bugün yapılacak zirveye katılmaya hazır olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın zirvenin başarılı olmasını istediği ve diğer katılımcılarla aynı düzeyde zirveye katılmaya hazır olduğu bildirildi. Açıklamada, Ortadoğu barış sürecinin destekleyicilerinden olan Rusya'nın bölgede durumun normalleşmesi için her türlü çabayı harcayacağı belirtildi. Bakanlık açıklamasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zirveye davet edilip edilmediği belirtilmedi.

Filistinliler zirveye karşı

Filistinliler, Yaser Arafat'ın Şarm El-Şeyh'teki zirveye katılma kararını yeniden gözden geçirmesini istiyor. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi El Fetih Sekreteri Mervan Barguti, zirvenin amacının Arap zirvesinin başarısızlıkla sona ermesini sağlamak ve İsrail'in kuralları ile oynamayı sağlamak olduğunu belirtti. Barguti, zirvenin ABD'nin bir komplosu olduğunu ve bununla Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Kudüs'teki Filistin ayaklanmasını bitirmeyi amaçladığını belirtti. Paris'de ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Barak ve Arafat arasında yapılan zirvenin başarıszlıkla sonuçlandığını belirten Mervan, Arafat'ın zirveye katılmamasını istediklerini bildirdi. FHKC sözcüsü Fahd Süleyman da, Arafat'a zirveye katılmayı kabul etmeden önce, İsrail'den, Filistin halkına karşı yapılan şiddet eylemleriyle ilgili uluslararası soruşturma komisyonu kurulması, İsrail askerlerini çekilmesi ve uluslararası barış gücünü Filistin halkını koruması şartlarını yerine getirmesini istemesi çağrısında bulundu. Süleyman, İsrail'in bu şartları reddetmesi halinde ayaklanmanın sürmesinin ve İsrail güçlerine karşı ulusal Filistin birliğinin ilerletilmesinin bir alternatif olduğunu söyledi.

Tahran: Olumsuz

İran, Mısır'da bugün yapılacak Şarm el-Şeyh zirvesine olumlu bakmadığını açıkladı. İran Dışişleri Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, Şarm El-Şeyh zirvesinin gelecek hafta yapılması planlanan Arap Zirvesi'ni gölgede bırakmayı amaçladığını ve Arap liderlerinin Filistin davası konusunda kararlı tutum takınmalarını engellemeyi amaçladığını ileri sürdü. Asefi, "Siyonist rejimin (İsrail) ezilen ve savunmasız Filistin halkına karşı baskıcı ve vahşi politikalarının devam ettiği bir zamanda böyle bir toplantı yapmanın Filistin halkına hiçbir yararı olmadığı gibi, intifadayı amaçlarından saptırma çabası olarak da görülüyor" dedi.

Tarafların ortak talepleri güvenlik

İsrail ile Filistin arasında düzenlenecek zirvede, her iki taraf da güvenlik konusunu ön plana çıkaracak. Diplomatik kaynaklara göre, İsrail'in Şarm El Şeyh'de talepleri şunlar olacak:

1-Filistin yönetimi tarafından şiddet eylemlerinin acilen durdurulması,
2-Serbest bırakılan Hamas ve İslami Cihat üyelerinin yeniden tutuklanması,
3-El Fetih ile bağlantısı olan ve son protesto eylemlerinde anahtar rol üstlenen "Tanzim"in silahsızlandırılması,
5-İsrail ve Filistin güvenlik birimleri arasındaki güvenlik işbirliğinin yeniden düzenlenmesi ve
6-Ramallah'da 2 İsrail askerinin linç edilmesiyle ilgili sorumluların cezalandırılması.

Filistinli milletvekili Hannan Aşravi de, zirvede Arafat'ın 3 konuda odaklanacağını söyledi. Arafat'ın talepleri şunlar olacak:

1-Gerçek mermi, tank kullanımı ve kuşatma gibi İsrail şiddetinin sona ermesi,
2-İsrail güçlerinin Filistin kent ve köylerinden çekilmesi, Filistin topraklarına uygulanan kuşatmanın kaldırılması ve
3-Filistinlileri koruyacak, İsrail`in şiddet olaylarındaki sorumluluğunu saptayacak ve durumu değerlendirecek bir uluslararası araştırma komisyonu oluşturulması.

Öte yandan Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo, İsrail'in "Tanzim"in silahsızlandırılmasını istemesi halinde kendilerinin de Yahudi yerleşimcilerin silahsızlandırılmasını isteyeceklerini söyledi.

ARAP BASINI: BM ve ABD Filistin'le oynuyor

İsrail'in şiddet eylemlerini vahşi boyutlara vardırmasının ardından Filistin-İsrail zirvesine karşı çıkan Arap basını, sözkonusu zirvenin barış amacı taşımadığını Filistin topraklarını paylaşmaya yönelik olduğunu yazdı. "Filistin halkı soruyor, neden BM, İsrail'in 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi için zorlamıyor" diye soran gazeteler, BM'yi İsrail'e geri çekilmesi için baskı yapmamakla suçladı. Gazeteler, "Yeryüzünde hangi ülke toprakları düşmanları tarafından işgal edildikten sonra oturup onunla barış anlaşması imzalayıp yerleşimci konumuna düşer. Filistinliler sadece İsrail tarafından işgal edilmiş topraklarını geri istiyor. Fakat dünyanın gözü önünde BM, ABD ve İsrail masum Filistinliler'le oyun oynuyor" diye yazdı.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Türkiye Filistin'e sahip çıkmalı'
İran-Irak yakınlaşması
İran ve Irak, 1980-1988 savaşından kalan sınır, esir değişimi, ticari ve siyasi sorunların çözümü için ortak çalışma konusunda anlaşmaya vardı. Ortak komiteler yeniden toplanacak.

Bir Filistinli daha şehit oldu
Batı Şeria'daki çatışmalar sırasında yaralanan 30 yaşındaki Rael Yakup Hamudi dün hayatını kaybetti. Ramallah Hastanesi yetkilileri, Hamudi'nin 4 gün önce İsrail askerlerinin ateş açmasıyla yaralandığını ve aldığı yaralar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Öte yandan, Filistin'de çatışmalar dün de devam etti.
Hizbullah, İsrailli bir subayı esir aldı
Hizbullah hareketi, İsrailli bir subayı esir aldığını bildirdi. Beyrut'taki televizyon kanalı, bu kişinin albay rütbesinde olduğu belirtilirken, Hizbullah'ın lideri Şeyh Hasan Nasrallah, "İslami direnişin, kumandan rütbesindeki İsrailli bir subayı esir aldığını" açıkladı ancak detaylı bilgi vermedi. Olayı ilk başta inkar eden İsrail hükümeti daha sonra, israilli bir subayın Hizbullah tarafından yakalandığını doğruladı. Hizbullah, 7 Ekim'de İsrail-Lübnan sınırında 3 İsrail askerini esir almıştı.
İsrail'den 'İsra' suresine yasak
İsrail yönetimi el-Aksa imamını, İsrailoğullarından bahseden Kur'an ayetlerini okumasından dolayı tutukladı. Geçen Cuma minberde "İsra" süresini okuduğu için, imam namaz çıkışında İsrail askerleri tarafından yakalanmıştı. İsrail mahkemesi tarafından dün yargılanması devam edilen imam, "İsra" süresini okuduğu için "kışkırtma yapmakla" suçlandı. Bunun üzerine camilerde "İsra" süresinin okunması, İsrail yönetimi tarafından yasaklandı. İsra süresinde İsrailoğullarının Filistin'i iki defa tahrip edecekleri bildiriliyor. Surede, "Birinci tahriplerinin ardından Allah tarafından cezalandırıldılar, ikinci tahrip ise Filistini bir daha ele geçirdiklerinde zuhur edecek" ifadeleri yer alıyor.
Yugoslavya'da siyasi uzlaşma
Yugoslavya'nın yeni Devlet Başkanı Vojislav Kostunica'yı destekleyen demokratik güçlerle Slobodan Miloseviç'in müttefikleri, parlamento seçimleri üzerinde kısmen anlaştılar. Kostunica'nın en büyük destekçilerinden Zoran Cinciç, Miloseviç'in sosyalist müttefiklerinin, Sırbistan parlamentosunun bu ay içinde feshedilmesi, seçimlerin aralıkta yapılması, önemli bakanlıkların Kostunica destekçileriyle paylaşılacağı geçici hükümetin kurulmasını prensipte kabul ettiklerini söyledi.
Muhalifler atağa geçti
Afganistan'da Taliban'a karşı savaşan muhalefet güçleri, stratejik 2 bölgeyi ele geçirdiklerini ve 40 Taliban askerini öldürdüklerini açıkladılar. Muhalefet sözcüsü Muhammed Abil, dün erken saatlerde Tacikistan sınırındaki İmam Sahib bölgesini aldıklarını belirtti. Talokan'ın 40 kilometre kuzeyine sürdükleri Taliban'ın arkasında çok sayıda ölü ve yaralı bıraktığını kaydeden Abil, çatışmaların Deşt-i Arşi ve Hazarbağ'da sürdüğünü söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...