YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


İHANET GİBİ BASKI

SPK'nın çok ortaklı Anadolu şirketlerine yönelik baskıcı tutumunun Türk işçilerini de korkuttuğu ortaya çıktı. Verilere göre, tasarruflarını Türkiye'ye gönderen Türk işçilerin sayısında yüzde 5.54'lik düşüş oldu.

Anadolu Aslanları olarak ve gurbetçilerin döviz birikimlerini Türkiye'de ekonomiye kazandırmakta büyük rol oynayan çok ortaklı şirketlere yönelik baskılar, gurbetçi dövizlerini de etkilemeye başladı. Son olarak Sermaye Piyasası Kurulu'nın Kombassan Holding'e yönelik tedbir kararı ile gündeme gelen Anadolu Aslanları'na yönelik baskıların, gurbetçi dövizlerine büyük darbe vurduğu ortaya çıktı.

Merkez Bankası'nın verilerine göre, Türk işçilerinin yurda gönderdikleri döviz miktarı her geçen yıl biraz daha azalıyor. Örneğin, 2000 yılının Ocak-Haziran döneminde işçi transfer gelirleri yüzde 5.5 oranında azalarak 2 milyar 255 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Milyarlarca dolar unutuldu

Geçen yılın aynı döneminde ise, işçi transferleri 2 milyar 386 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Uzmanlar, işçi dövizlerindeki düşüşün yılın ikinci yarısında da süreceğini belirtiliyor.

Hükümet, IMF'den 4 milyar dolarlık kredi alabilmek için üç yıl kemer sıkmayı kabul ederken, Türk işçilerinin milyarlarca dolarlık tasarrufu baskıyla kaçırıyor. Avrupalı Türk İşçileri Derneği'nin tahminlerine göre, sadece Avrupa'daki gurbetçilerin 30-40 milyar marklık bir tasarrufu bulunuyor. ABD ve Almanya başta olmak üzere, gelişmiş ülkelerin Türk ve diğer Müslüman ülkelerin vatandaşlarının dövizlerini kaçırmamak için yoğun çaba harcıyorlar. Bu kapsamda, sözkonusu ülkelerin, mali sistemlerinde faizsiz sistemlere de yer verdikleri kaydedildi.

Refah-Yol değerlendirmişti

ANASOL hükümetleri döneminde uygulanan baskılarla Türkiye'ye küstürülen gurbetçi dövizleri, Refahyol hükümeti döneminde iç borç stokunun azaltılmasında büyük rol oynamıştı. Hazine'nin verilerine göre, bedelsiz ithalatla yoluyla işçi dövizleri sayesinde, iç borç stoku 15 milyar dolar azaltılırken, iç borç faizleri de yüzde 140'tan yüzde 65'ler seviyesine çekilmişti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Borçlu doğuyoruz
1990 yılında bin 262 dolar olan kişi başına borç miktarı geçen 10 yıllık dönemde uygulanan yanlış politikalarla yüzde yüze yakın bir artışla 2 bin 436 doları buldu.
Zamda karar günü
Geçen hafta YPK'da görüşülerek kabul edilen, IMF patentli 2001 yılı bütçesi, bugün Bakanlar Kurulu'nda ele alınarak, 17 Ekim'de Meclis'e sunulacak.
Yoksulluk sınırı 567 milyon
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), 4 kişilik bir ailenin geçen ay yoksulluk sınırının 567 milyon 95 bin, açlık sınırının ise 182 milyon 175 bin lira olduğunu bildirdi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 2, 3 ve 4 kişilik bir ailenin aylık gıda, konut, yakacak, giyecek, ulaşım, haberleşme, eğitim, sağlık ve diğer harcamaları baz alarak yaptığı araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin 1999 Eylül ayı sonunda 374 milyon 231 bin lira olan yoksulluk sınırının, Eylül 2000 sonunda yüzde 51.6 oranında artarak 567 milyon 95 bin, 124 milyon 190 bin lira olan açlık sınırının ise yüzde 46.7 oranında artarak 182 milyon 175 bin liraya yükseldiği belirtildi. Açıklamada, araştırmanın, semt pazarları ile market fiyatlarına göre ve Hacettepe Üniversitesi Gıda Teknolojisi Bölümü'nün verileri dikkate alınarak 3 bin 500 kalori esasına göre yapıldığı kaydedildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...