|
|
|
| Türkiye'nin birikimi... | ||
|
|
BM'nin 6-8 eylül tarihleri arasında New York'ta düzenlenecek Milenyum Zirvesi sonunda yayınlanacak bildiri üzerindeki çalışmalar tamamlanmak üzere. "BM'nin 21. yüzyılda üstleneceği rolü belirleyecek" olan bildiride, "barış, güvenlik, silahsızlanma, yoksulluğun ortadan kaldırılması, insan hakları, okuma-yazma seferberliği, AİDS ile mücadele, gecekondu sisteminin yok edilmesi" gibi hususların da yer alması bekleniyor. Bildirinin en can alıcı noktalarından birini ise Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesi yolunda yapılacak çağrı oluşturacak. BM üyeleri, "Güvenlik Konseyi'ni, üye ülkelerin daha iyi temsil edildiği, daha etkili ve dünya halklarının gözünde yasal bir organ haline getirmek" istiyorlar. Bu arada, Konsey'in daimi üye sayısının artırılması da ciddi biçimde tartışılıyor. Konseyin halen 5 daimi üyesi bulunuyor. Bunlar ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin. Başta ABD olmak üzere güçlü ülkeler, Almanya ve Japonya'nın da dahil edilmesini, daimi olmayan üye sayısının ise 10'dan 15'e çıkartılmasını öneriyorlar. Ancak çoğunluğu teşkil eden öteki ülkeler bu görüşü benimsemiyorlar. Konseye yeni girecek daimi üyelere veto yetkisi verilip verilmemesi ya da tersine şimdiki daimi üyelerin veto yetkilerinin sınırlandırılması konuları da üyeler arasında çetin pazarlık ve müzakerelere yol açmış durumda.
Akıllı yaptırım sistemiNihai bildiride yer alması beklenen diğer konular ise şöyle sıralanıyor: 1-BM'nin barış gücü operasyonları alanındaki kabiliyetinin artırılması ve bu yoldan dünyada barış ve güvenliğin teminat altına alınması. 2-Ekonomik yaptırımların masum halk kitlelerinin değil de ambargoya neden olan diktatörleri etkileyecek biçimde değiştirilmesi. Bu uygulamaya "akıllı yaptırımlar sistemi" adı verildi. Halen ayırım gözetmeksizin uygulanan ekonomik yaptırımlardan en fazla Irak halkı ile Irak'a komşu ülkeler zarar görüyor. Bunlar arasında Türkiye de bulunuyor. 3-Çevrenin korunmasını öngören Kyoto protokolünün en geç 2002 yılında yürürlüğe girmesini sağlayacak önlemlerin BM üyesi ülkeler tarafından alınması. 4-Tüm dünyada ve özellikle de Afrika kıtasında yoksulluk ve AİDS hastalığıyla mücadele edilmesi. 5-Yoksul ülkelerin borçlarının hafifletilmesini sağlayacak tedbirlerin alınması. Ayrıca bu ülkelere yönelik olarak "resmi gelişme yardımı" (ODA-Official Development Assistance) ve doğrudan yabancı yatırım (FDI-Foreign Direct Invesment) yapılması planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Sezer bugün gidiyorCumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, BM Milenyum Zirvesi'ne katılmak üzere bugün New York'a gidiyor. Cumhurbaşkanı'nı havaalanında karşılayacak olan Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise dün akşam New York'a gitti. Sezer, New York'ta zirveye paralel olarak yürüteceği ikili görüşmelerin ilkini, yarın sabah Ürdün Kralı Abdullah ile yapacak. Aynı gün kaldığı otelde, Amerika'daki Yahudi cemaatleri liderleriyle bir görüşme yapması planlanan Sezer'in, Lincoln Center'daki AliceTully Hall konser salonunda, Amerika'daki Türk toplumuna hitap edeceği belirtildi. Toplantı, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) ve Amerikan Türk Dernekleri Assamblesi (ATAA) tarafından ortaklaşa düzenlendi.
|
|
| Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim |
| İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV |
|