YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Enflasyon okullu oldu

Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 2.2 artış gösterdi. Son rakamlarla tüketici fiyatlarındaki artış 8 ayda yüzde 23,1'i bulurken, yıllık enflasyon ise yüzde 53,2 oldu.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), bu yılın Ağustos ayında, bir önceki aya göre toptan eşya fiyatlarının yüzde 0.9, tüketici fiyatlarının yüzde 2.2 oranında arttığını açıkladı.1999 Ağustos ayında, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 3.3, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 4.2 olmuştu. DİE'den yapılan açıklamaya göre, Ağustos ayı itibariyle son bir yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 48.9, tüketici fiyatlarında yüzde 53.2 olarak belirlendi. Bu yılın 8 aylık enflasyon rakamları da toptan eşya fiyatlarında yüzde 20.9, tüketici fiyatlarında yüzde 23.1 oldu.

Hedefe 8 ayda ulaşıldı

Öte yandan yüzde 25 olarak açaklanan enflasyon hedefine 8 aylık dönemde ulaşıldı. DİE açıklamasına göre 8 aylık enflasyon rakamları toptan eşya fiyatlarında yüzde 20.9, tüketici fiyatlarında yüzde 23.1 oldu. Geçen yıl aynı döneminde enflasyon toptan eşyada yüzde 32.2, tüketici fiyatlarında yüzde 35.7 idi. Öte yandan, 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 58.8, tüketici fiyatlarında ise yüzde 63.1 olarak hesaplandı. Ağustos ayında toptan eşya fiyatlarında görülen yüzde 0.9`luk artışta, devletin payı 0.2, özel sektörün payı da 0.7 puan oldu.

Eğitimde fiyatlar yüzde 21 arttı

Tüketici fiyatları endeksine göre, Ağustos ayında en yüksek fiyat artışı ise yüzde 20.9 ile eğitim harcamalarında gerçekleşti. Ağustos ayında ana harcama grupları bazında bakıldığında, bir önceki aya göre, giyim ve ayakkabı yüzde 1.8 oranında gerileme yaşanırken, gıda yüzde 0.6, konut yüzde 3.5, ev eşyası yüzde 2.6, sağlık yüzde 3.3, ulaştırma yüzde 1.4, eğlence ve kültür yüzde 2.9, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 1.6, lokanta, pastane ve otel harcamaları yüzde 1.9 oranında artış gösterdi.

Yıllık bazda ise fiyatlar en fazla yüzde 63.7 ile çeşitli mal ve hizmet harcamalarında arttı. Gıda fiyatları yüzde 52.5, giyim ve ayakkabı yüzde 42.9, konut yüzde 59.6, ev eşyası yüzde 52.6, sağlık yüzde 51.1, lokanta, pastane ve otel yüzde 52.3, eğitim yüzde 45.5, ulaştırma yüzde 49.7 oranında arttı.

Enflasyon korkusu

Mali piyasalardaki olumsuzlukların sonbahar ile birlikte daha da artacağı belirtiliyor. Enflasyonun yeniden tırmanışa geçme korkusu ve uluslararası şirketlerin Türkiye'ye yatırım yapmasının önünü açacak Standard and Poor's un kredi notunu yükselmeme endişesi ülke ekonomisinin etkileneceği konuların başında geliyor. Ayrıca Türkiye'ye gelerek yaklaşık iki hafta incelemelerde bulunacak olan olan IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki IMF Heyeti'nin istikrar programının gidişatı ile ilgili değerlendirmesinin de ekonominin seyrini etkilemesi bekleniyor. n Huriye Ülger




Kağıda basmak için tıklayın.

İş güvencesi için kulis
Hak-İş bugün Başbakan Ecevit'i ziyaret ederek İş Güvencesi Yasası'nın hemen çıkarılmasını isteyecek.
Gözler taze parada
Hisse senedi yatırımcısı son üç ayda olduğu gibi ağustos ayında da beklediğini bulamadı, taze para girişine ilişkin beklentiler boş çıktı.
Peşin alışveriş öldü Beyaz eşya sektöründe tüketim pazarı tıkanma noktasına geldi. Toptan ve perakende beyaz eşya ticaretinin merkezi olan Sirkeci'de esnaf, orta gelirli insanların kullandığı ütü, fırın, çamaşır makinası gibi ürünlerin satışında düşüş olduğunu, buna karşılık lüks tüketim malları sınıfına giren büyük ekran televizyon, dijital televizyon, video, video CD, müzik seti gibi malların revaçta olduğunu söylüyor.
Dükkanlar siftahsız kapanıyor
Ata Ticaret'in sahibi Mehmet Ubay, işhanında bazı günler bazı dükkanların siftahsız kepenk kapattığını belirterek, satışların ise daha çok zengin sınıfa hitap eden lüks mallarda görüldüğünü söyledi. Ubay "İnsanlar peşin alamadıkları için vade farkı ödeyerek taksitli ürün alıyorlar" açıklamasında bulundu.
Anadolu'dan talep yok
Doğubank esnafına ve Anadolu'ya toptan mal veren İnan Ticaret'in sahibi Cemal Ustabaşı ise toptan eşya satışında büyük bir durgunluk yaşandığını söyledi. Uzun bir zamandır Anadolu'dan sipariş alamadıklarını kaydeden Ustabaşı, "Sebep devletin uyguladığı tarım politikası. Oradaki insan doyacak ki, ürününü satacak ki, para kazanacak ki eşya alsın. Önceleri tüm Türkiye'ye mal gönderiyorduk. Şimdi ise yalnız büyük şehirlerden talep var" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...