Halk herşeyi görüyor
ANAR'ın araştırmasına göre halk 'yakın tehlike' olarak deprem ve ekonomik sorunları görüyor. İrticayı tehlike olarak görenlerin oranı ise yüzde 8.5
Hükümetin 'ikna çabalarına' karşın halkın yüzde 54'ü KHK'nın inanca ve çalışana baskı olduğunu düşünüyor ve TBMM'den geçmeyeceğine inananıyor
Hükümet ortaklarının, memur kıyımı KHK'sının 'samimi dindarları' rencide etmeyeceği konusunda halkı 'ikna' çabaları tutmadı. Halk KHK'nın amacının inanç özgürlüğünü sınırlandırarak çalışanları baskı altına almak olduğunu düşünüyor.
Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi (ANAR) tarafından 1.460 kişi üzerinde yapılan Ağustos ayı araştırmasında, halkın "yakın tehlike" olarak gördüğü en önemli iki sorun "deprem ve ekonomik sıkıntılar" olurken, irtica yine son sıralarda yer aldı.
Partilerin oy oranları ile ilgili yapılan çalışmada ise FP yüzde 14'le birinci parti oldu.
Tehlike 'deprem ve ekonomi'
"Türkiye'de en yakın tehlike nedir?" sorusuna ankete katılanların yüzde 27.9'u deprem yüzde 24.2'si ise ekonomik sorunlar cevabını verdi. En yakın tehlike olarak irticayı görenlerin oranı sadece yüzde 8.5, bölücülüğü tehlike olarak görenlerin oranı ise yüzde 7.5 oldu.
KHK'nın hedefi baskı
ANAR'ın anketi, halkın, KHK'nın asıl hedefinin ne olduğunu çok iyi bildiğini gözler önüne serdi. "Memur kararnamesinini hedefi nedir?" sorusuna ankete katılanların yüzde 24'ü "inanç ve düşünce özgürlüğünü sınırlandırarak çalışanları baskı altına almak" cevabını verdi. Yüzde 10.8 KHK'nın amacının hükümet partileri taraftarlarına kadro sağlamak olduğunu belirtirken, irtica ve bölücülüğe karşı mücadele olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 8.6'da kaldı.
Ankete katılanlar, yüzde 67.5 ile 59.4 arasında değişen oranlarda Başbakan Ecevit ile yardımcıları Bahçeli ve Yılmaz'ın KHK konusundaki tutumlarını beğenmediklerini belirttiler.
Meclis'ten geçmez
Araştırmada, halkın, KHK'nın, kanun olarak Meclis'ten geçmesine ihtimal vermediği de ortaya çıktı. Yasanın Meclis'ten geçeceğine inanmayanların oranı yüzde 54 çıkarken, yüzde 26'lık kesim de "Meclis'ten geçer" dedi. Katılanların yüzde 42'si ise bu yasanın AB sürecini olumsuz etkileneceğini belirtti.
Her partinin seçmeni
Sezer'den yana
Memurlarla ilgili KHK'yi iki defa hükümete geri gönderen Cumhurbaşkanı Sezer'in tutumu halk tarafından olumlu karşılandı. Ankete katılanların yüzde 69.9'u Sezer'in tutumunu olumlu bulurken olumsuz bulanların oranı ise yüzde 17.5 oldu. Ankete katılanlara sorulan "Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i beğeniyor musunuz?" sorusuna ise yüzde 79.1 beğeniyoruz cevabını verirken yüzde 13.3 beğenmiyoruz cevabını verdi.
Sezer'i beğenenlerin partilere göre dağılımında ise yüzde 94 oranı ile BBP'liler önde çıktı. FP'lilerin yüzde 89'u, DSP'lilerin yüzde 73'ü, MHP'lilerin yüzde 76'sı, ANAP'lıların yüzde 68'i ve DYP'lilerin yüzde 81'i Sezer'i beğeniyor. Hükümet tarafından gündeme getirilen Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin kısılması konusunda ise ankete katılanların yüzde 61'i Çankaya'nın yetkilerini kısılması gerektiği söylerken, yüzde 28 ise kısılmaması gerektiğini ifade etti.
Hükümetin son bir aylık performansı zayıf
Hükümet Ağustos ayı içinde memularla ilgili kanun hükmünde kararnameyi Sezer'e imzalatmak dışında hiçbir çaba göstermezken ankete katılanlar hükümet notunu düşürdü. Hükümetin bir aylık çalışmaları ile ilgili ankete katılanlara 10 üzerinden kaç puan verildiği sorulurken, koalisyon ortağı partilere oy veren seçmenler bile sadece 4.51 notunu verdi. Muhalefet partilerine oy veren seçmenler ise hükümeti 2.18 notunu verdi. Hiçbir partiye oy vermeyi düşünmeyenler hükümete 2.74 notunu verirken hükümet ortalama 10 üzerinden 3.15 notunu alarak sınıfta kaldı.
Fazilet Partisi yüzde
14'le birinci parti
ANAR'ın siyasi partilerin oy oranı ile ilgili yaptığı yoklamada ise Fazilet Partisi'nin yüzde 14'lük oy oranı ile birinci parti olduğu görüldü. Koalisyon ortağı partilerin oy kaybettiği gözlenirken DSP'nin oy oranını yüzde 8.9, MHP'nin oy oranı yüzde 11.6, ANAP'ın oy oranı yüzde 9.8, DYP'nin oy oranı ise yüzde 7'ye düştü. 18 Nisan seçimlerinde FP'ye oy verenlerin yüzde 76'sı, bugün seçim olsa yine FP'ye oy vereceklerini belirtirken, ANAP'a oy verenlerin yüzde 63'ü, MHP'ye oy verenlerin ise yüzde 55.7'si ve DSP'ye oy verenlerin ise yüzde 40'ı yine partilerine oy vereceğini belirtti.
|