|
|
|
| Türkiye'nin birikimi... | ||
|
|
Suudi yönetimi ile anlaşamayarak vatandaşlıktan çıkarılan ve ABD yönetiminin çıkarları için bir numaralı tehdit ilan edilen Usame Bin Ladin'le bağlantılı oldukları iddiasıyla yargılanan 8 kişi dün Ürdün Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı. Ürdünlü savcı, yargılanan 28 kişiden 12'si hakkında ölüm cezası istemişti. İdam cezasına çarptırılanlardan 6'sına gıyabında karar verilirken 6 sanık da beraat etti. İdam cezaları temyize götürülebilecek. Davanın başından bu yana Ürdün kamuoyu oldukça hassas bir şekilde duruşmaları izledi. Mahkeme daha sonra idama mahkum edilen 8 kişiden 2'sinin cezasını ömür boyu hapis cezasına çevirdi. Bin Ladin'in taraftarı oldukları öne sürülen 28 kişi Ürdün yönetimi tarafından milenyum kutlamaları sırasında ABD ve İsrail hedeflerine saldırı hazırlığında olmak suçlarından yargılanıyordu. Sanıklardan 16'sı geçen yıl Amman'da tutuklanmıştı. Diğer 12'sinin halen nerede olduğu bilinmiyor.
Ladin'in el kitabıÜrdün Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülen davaya ilişkin suçlamalar ve kanıtlar İsrail istihbaratı tarnafından sağlandı ve dava sürecinde İsrail'in belirleyici bir etkisi oldu. Özellikle Ürdün-İsrail yakınlaşmalarından sonra Hamas'ı ülkeden çıkaran Kral Abdullah, İslami cemaatlere karşı tutumunu tamamen İsrail'in isteklerine göre belirliyor. Bin Ladin, ABD tarafından dünyanın her tarafında İslami hareketlere verdiği destek yüzünden uluslararası terörist olarak aranıyor. Bin Ladin ise ABD'nin kendisinin yaptığını iddia ettiği saldırıların hiçbiriyle bağlantısı olmadığını söylüyor. Ladin'i ABD'ye teslim etmediği için Afganistan'daki Taliban yönetimi de ABD tarafından ambargo ile cezalandırılıyor. Bu arada USA Today gazetesi, Ürdün istihbarat yetkililerinin, ABD istihbarat servislerine, Bin Ladin'in 6 ciltlik tebliğ ve eğitim el kitabının kayıtlı olduğu CD'ler verdiğini yazdı. Gazete, üst düzey Amerikalı istihbarat yetkililerine dayanarak dün yayınladığı haberde, "Ansiklopedi" adlı bin sayfalık el kitabında, nasıl yandaş toplanacağı ve nasıl silahlı mücadele edileceğine dair bilgilerin olduğunu iddia etti. CIA ve FBI sözcüleri, el kitabının Bin Ladin'in Afganistan'ın Pakistan sınırı boyunca kurulan eğitim kamplarında dağıtıldığını öne sürdü.
Usame Bin Ladin suikastten kurtulduTAHRAN- Afganistan'da barınan Usame bin Ladin'in, Afganistan'da kendisine yönelik bir suikastten kurtulmayı başardığı öne sürüldü. İran'ın resmi haber ajansı İRNA'nın bildirdiğine göre, Bin Ladin'in bulunduğu konvoya, Afganistan'ın orta kesimlerindeki Kandahar kentinden geçerken roket saldırısı düzenlendiği, Bin Ladin'in saldırıdan yara almadan kurtulduğu belirtildi. Saldırının ne zaman ve kimler tarafından düzenlendiği konusunda bilgi vermeyen ajans, konvoyda bulunan birçok aracın hasar gördüğünü, Taliban yönetiminin saldırıyı örtbas etmeye çalıştığını kaydetti. ABD yönetimi, 1996'dan beri Afganistan'da yaşayan Bin Ladin'in sınırdışı edilmesi talebine geri çeviren Taliban yönetimine yaptırım uyguluyor.
|
|
| Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi |
| İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV |
|