Miloseviç için kritik Pazar
Yugoslavya'da Pazar günü yapılacak seçimler, Balkanlar'ı kana bulayan Miloseviç'in akıbetini de belirleyecek. Seçimleri izlemek üzere 52 ülkeden 210 gözlemci geldi.
Yugoslavya'da Pazar günü yapılacak seçimler, Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç iktidarının akıbetini belli edecek. Batı dünyasının gitmesini istediği, muhalefetin ise hile yapmasından korktuğu Miloseviç, seçimleri "özgürlük referandumu"na benzetti. Belgrad'da spor salonunda partisinin üyelerine seslenen Miloseviç, "Bir tür referandum olan bu seçimlerin sonunda, bir devlet ve özgür bir halk olarak yaşamak isteyip istemediğimize ya da dünyada ve komşularımızda örneklerine rastladığımız gibi, sömürge statüsü kaderini paylaşıp paylaşmayacağımıza karar verilecek" dedi.
Miloseviç, 15 bin yandaşına seslenirken, Belgrad sokaklarında da 100 bin kişinin katılımıyla 18 muhalefet partisinden oluşan Demokratik Sırp Muhalefeti tarafından düzenlenen mitingde Miloseviç aleyhinde "Sonun geldi" diye sloganlar atıldı.
Hile endişesi
Miloseviç seçimleri kazanacağından emin gözükürken, muhalefetin en büyük korkusu hile. Birleşik Sırbistan Muhalefeti (USO), Yugoslav yönetimini, seçimde hile ve tahribata hazırlanmakla suçladı. USO merkez seçim bürosu üyesi Branko Pavloviç, Miloseviç yönetiminin, Kosova'dan göç eden seçmenlerin oylarını kullanma da dahil, çeşitli hilelere başvurarak en az 100 bin oy sağlamayı planladığını ileri sürdü. Pavloviç'e göre, Belgrad yönetimi, Kosova seçim birimlerini güneydeki iki kente bağlayarak ve ülke genelinde Kosovalı Sırplar için özel seçim yerleri açarak denetim olanağını azaltmayı hedefliyor.
Karadağ meydan okudu
Sırbistan'la birlikte federasyonu oluşturan Karadağ'ın Devlet Başkanı Milo Djukanovic, Miloseviç'i seçimlerden önce Yugoslav halkını korkutmaya çalışmakla suçladı. Djukanovic, Miloseviç'in Karadağ ile çatışma çıkarması halinde ülkelerini ve özgürlüklerini savunmaktan başka seçenekleri olmayacağı uyarısında bulundu. Miloseviç'in seçimi meşru yollardan kazanmasının imkansız olduğunu ifade eden Djukanoviç, "Bu yüzden Miloseviç halkı olağanüstü hal spekülasyonlarıyla korkutmaya çalışıyor" dedi. 650 bin nüfuslu Karadağ'da tek seçim bölgesi bulunuyor.
Çoğu eski Doğu Bloku'ndan olan 14 ülke de, AB'nin Yugoslav halkına Miloseviç karşıtı oy kullanması çağrısına katıldı.
|