YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Ve sıra Kopenhag'da

Hükümet, Kopenhag kriterlerine uyumla ilgili hedefleri nihayet gündeme aldı. Başbakan Ecevit, düşünce özgürlüğü ve hak ihlallerine karşı önlemlere öncelik verileceğini açıkladı

Bakanlar Kurulu, Avrupa Birliği`ne üyelik çalışmaları konusunda Kopenhag siyasi kriterlerine uyumla ilgili öncelikli bazı hedefler belirledi. Belirlenen hedefler arasında, düşünce ve anlatım özgürlüğünün geliştirilmesi, başta işkence olmak üzere insan hakları ihlallerine ilişkin iddiaların hassasiyetle araştırılması, AB kriterlerine uyum açısından gerekli tüm çalışmaların hızlandırılması ve terörle mücadeleye paralel olarak Olağanüstü Hal`in kaldırılmasını çabuklaştıracak koşulların oluşturulması yer alıyor. Bakanlar Kurulu`nun Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında Başbakanlık Merkez Binası`nda yaklaşık 3.5 saat süren bölümünün ardından Başbakan Ecevit, toplantıda Kopenhag siyasi kriterlerine uyum ile ilgili bölümü hakkında açıklamalarda bulundu. Ecevit, hükümetin AB üyeliği hazırlıklarına büyük önem ve öncelik verdiğini belirterek, bu nedenle Bakanlar Kurulu`nda İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu`nun bugüne kadar yaptığı çalışmaların incelendiğini, özellikle insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında hazırlanan belgelerin değerlendirildiğini ve bu belgelerin referans ve çalışma belgesi olarak kabul edilmesinin kararlaştırıldığını açıkladı.

Uyum çalışmaları düzenli olarak değerlendirilecek

Başbakan Ecevit, Bakanlar Kurulu`nun yeni yasama yılının açılışı ile birlikte insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında kaydedilecek gelişmeleri sürekli olarak izleyeceğini, AB müktesebatına uyum çalışmalarını düzenli olarak değerlendireceğini ve bu çalışmaların hızlandırılması için gerekli önlemleri alacağını bildirdi. Başbakan Ecevit, toplantının basın toplantısı olmadığını belirterek, açıklamasına ilişkin soru kabul etmedi. Açıklamanın ardından Bakanlar Kurulu toplantısına kısa bir süre daha devam edildi.

İşkence ve düşünce özgürlüğü

Başbakan Ecevit, söz konusu alanlarda Bakanlar Kurulu'nun öncelikli hedeflerini şöyle sıraladı:

  • AB kriterlerine uyum açısından gerekli tüm çalışmalar hızlandırılmalıdır. Bunlar arasında, çalışma, toplantı ve gösteri hakları, siyasal partiler yasası ve kamu denetçiliği ile ilgili yasama çalışmaları yer almalıdır.

  • Düşünce ve anlatım özgürlüğü geliştirilmelidir.

  • Yargı sisteminin daha iyi işlemesi için Adalet Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun'da değişiklik yapılmalıdır. Adalet Akademisi ve Ceza İnfaz Kurumları personeli Eğitim Merkezleri kurulması tasarıları yasalaştırılmalıdır. Yargı sisteminin işleyişinde uygulamada ortaya çıkan aksaklıkların giderilmesi için etkili tedbirler alınmalıdır.

  • Başta işkence olmak üzere, insan hakları ihlallerine ilişkin iddialar hassasiyetle araştırılmalıdır. Sorumlular belirlenip haklarında yasal işlem yapılmalıdır. Bu denetimin daha etkili olabilmesi için Başbakanlık'a bağlı İnsan Hakları Başkanlığı kurulmalıdır.

  • Bölgesel farklılıkların giderilmesi için Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sosyal ve ekonomik tedbirlere ağırlık verilmeli ve köye dönüş projesi hızlandırılmalıdır.

  • Terörle mücadeleye paralel olarak OHAL'in kaldırılmasını çabuklaştıracak koşullar oluşturulmalıdır.

  • AB mevzuatı eğitim çalışmalarına hız verilerek İnsan Hakları Eğitimi 10 Yılı Programı kesintisiz uygulanmalıdır. AB ilke ve hedefleri hakkında başta kamu kesimindekiler olmak üzere tüm vatandaşlarımızın aydınlatılmasına büyük özen gösterilmelidir.

  • AB mevzuatına uyum ve hukuk reformları ile ilgili yasa tasarılarından TBMM'ye sevkedilmiş olanların öncelikle görüşülmesi sağlanmaya çalışılmalı, sevkedilmemiş olanları süratle sonuçlandırılmalıdır.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • Teziç'e sormuş ama bildiğini okumuş
    CHP'de sağ-sol kavgası
    Olağanüstü kurultaya hazırlanan CHP'deki hizip çekişmesi ideolojik kavgaya dönüştü. Hasan Fehmi Güneş'i aday olarak ön plana çıkaran sol kanadın eleştirileri, diğer grupları rahatsız etti.
    Yeni elçiden güven mektubu
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABD'nin Ankara Büyükelçisi W. Robert Pearson'u Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Ankara'ya yeni atanan Büyükelçi Pearson, "Büyük ülkenizde ülkemi temsil etmekten büyük şeref duyacağım" sözleriyle Cumhurbaşkanı Sezer'e güven mektubunu sundu. Büyükelçi Pearson, Sezer'e sekretaryasını da takdim etti, eşini tanıştırdı. Kabulde Cumhurbaşkanı Sezer, Büyükelçi Pearson ve sekretaryası ile hatıra fotoğrafı da çektirdi.Öte yandan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bazı etkinliklerde bulunmak ve temel atma törenine katılmak üzere bugün Muğla'ya gidecek. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açılamaya göre, Sezer, Muğla'da ilk olarak valiliği ziyaret edecek. Sezer, Muğla Üniversitesi'nin 2000-2001 eğitim-öğretim yılı açılış töreni ve Uluslararası Kenan Evren Koleji'nin temel atma törenine katılacak. Sezer, aynı gün Ankara'ya dönecek. Cumhurbaşkanı Sezer'in temelini atacağı, Kenan Evren Vakfı tarafından yaptırılacak Uluslararası Kenan Evren Koleji'nde, ilk aşamada Ana Okulu ile Temel Eğitim Bölümü'nün yapılması planlanıyor. Uluslararası Kenan Evren Koleji, lise bölümünün de bitirilmesiyle uluslararası kolej zincirine katılacak.


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...